iltasyazilim
FD Üye
Cochineal (Dactylopius coccus) denilen böceğin haram kılındığına dair bir âyet ya da hadis bulunmamaktadır Bu gibi küçük böcekler, Maliki mezhebine kadar helal, Hanefi, Şafii ve Hanbelîlere kadar ise haramdır Onların delili, insanların bu gibi hayvanlardan hoşlanmamasıdır Hoşlanmama işi, kişiden kişiye ve toplumdan topluma değişir Dinen pak sayılan kaktüs bitkisi üstünde yaşaması, onun temiz sayılmasını gerektirir
Milkab b Telibb, babasından şöyle rivayet etmektedir:
“Allah ’ın resulü ile arkadaşlık ettim, sohbetinde bulundum, haşeratın haram kılındığını duymadım (Ebu Davud, Et ’ime, 30)
Bu hadisi şerh eden Hattâbi şöyle demektedir:
“Bu hadisten şunu anlamaktayız: Haşeratın yenilmesi, mubah sayılması, Peygamber Efendimizin devrinin adetlerindendi O da onların bu adetlerini biliyordu oysa, onları haşerat yemekten menetmedi (Bkz: Hattabi, Mealimu ’sSünen, Ebu Davud Et ’ime 30 bâb ’ta bulunan hadisin şerhi)
özel baskı *
Milkab b Telibb, babasından şöyle rivayet etmektedir:
“Allah ’ın resulü ile arkadaşlık ettim, sohbetinde bulundum, haşeratın haram kılındığını duymadım (Ebu Davud, Et ’ime, 30)
Bu hadisi şerh eden Hattâbi şöyle demektedir:
“Bu hadisten şunu anlamaktayız: Haşeratın yenilmesi, mubah sayılması, Peygamber Efendimizin devrinin adetlerindendi O da onların bu adetlerini biliyordu oysa, onları haşerat yemekten menetmedi (Bkz: Hattabi, Mealimu ’sSünen, Ebu Davud Et ’ime 30 bâb ’ta bulunan hadisin şerhi)
özel baskı *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.