Duğun Pastaları Nasıl Yapılır
Coğu gelin adayı duğun pastasını kendi yapmayacaktır hatta duğunu ile ilgili koşuşturması gereken o kadar işin arasında pastanın dekorasyonu veya dondurulması ile ilgilenmek ona cok buyuk kulfet olacaktır Ama bu cesarete sahip olan birkac gelin (yada anne, kızkardeş veya arkadaşları) icin duğun pastası ve tavsiyeleri burada bulabilirsiniz
Oncelikle bir uyarı ! Eğer deneyimli bir ahcı değilseniz duğun pastası kendinizi denemek icin en iyi cozum olmayabilir Boyle bir pasta yapmak en deneyimli kişilerin bile cok dikkatli olmalarını gerektiriyor Dondurma veya saklama aşamalarından birinde hic belli etmeden bozulma şansına sahip
Kac kişilik? Duğun pastası, kucuk pastaları pişirerek ve ustuse yerleştirerek yapılır Başlamadan once kac kişiye servis edilecek bir pasta yapmak istediğinizi belirleyin Aşağıda yuvarlak katların herbirinin kac kişilik ve ne boyutta olabileceğini gosteren bir ornek var Değişik buyuklukteki pastaların pişirme zamanları da değişik olacaktır Dikattli olun
Pastamızın herkese yetmeyeceğini duşunuyorsanız yedek bir pasta yapabilir ve arka planda saklayabilirsiniz yada daha kucuk dilimlere ayırmak cok daha fazla servis yapmanıza yardımcı olacaktır
Pişirmeye hazır mısınız ? Karıştırmadan once herşeyi tezgahın uzerinde hazır tutmanız iyi olacaktır boylece eksik olup olmadığını da rahatlıkla gorebilirsiniz Tezgahın ustunde:
Sade kek unu ,
Yumurta: Geceden dolaptan cıkartın ki pişirmeye başladığınız da oda sıcaklığında olsun
Pasta Kalıbı: Tereyağlanmış ve unlanmış olmalı, Eğer wax kağıdı yada perşomen kağıdı kullanıyorsanız pastayı dışarı cıkartmanız cok daha kolay olacaktır
Kurdan yada Şiş: Pastayı test etmek icin kullanılır Pasta pişerken ortasın batırılan bir kurdan eğer ıslak ve pasta lie cıkarsa pastanız henuz olmamış demektir
Pasta hamurunu hazırlayın Pastayı hamur haline gelene kadar karıştırın Tarifleri harfi harfine uygulayın Elinizde cok miktarda pasta hamuru olacak, duğun pastasının her katını aynı anda yapmayın Hata payınız artar Acele etmeyin
Fırınlayın Pasta kalıplarınızı sonuna kadar doldurmayın 3te 2sini doldurun Sakın kalıbın tamamını doldurmayın Bazı ahcılar pasta kalıbının ucuna parşomen koyarlar Pasta yukseldikce şekil kaybetmesi engellenmiş olur
Dediğimiz uzre, değişik buyuklukteki pastalar farklı sıcaklıklar ve zamanlarda pişecektir Bu yuzden Ozellikle kucuk parcalarda dikkatli olun Bazen pastanın kenarları ortasından daha hızlı pişecektir(genelde ağır ve buyuk pastalarda olur) Eğer elinizde etrafı kahve rengi ve kıtırlaşmış, ortası pişmemiş bir pasta var ise sıcaklığı azaltın Ortası pişene kadar bekleyin ve kenarları bir bıcak ile duzgunce kesin Pastalarınızın duzgun olmayan yerlerini herzaman bir bıcak yardımı ile duzeltebilirsiniz
Sonra soğutun Kurdan yada şiş temiz cıkarsa, pastayı fırından alın ve 15 dakika hic dokunmayın Duz bir alan uzerinde pastayı kalıbından ayırın ve tamamen soğuması icin bekleyin Pastanız tamamen soğuduğunda plastik bir kutunun icinde buzdolabına atabilirsiniz Eğer aceleniz varsa buzdolabına koymadan dondurma işlemine başlayabilirsiniz Pastanızı tamamen soğumadan dondurursanız, pastanız sulu sunger gibi olur
Pastaları biraraya getirin Duğun pastası, katları ust uste koyarak yapılmaz Her kat kendine ait kalın bir karton uzerine oturur Kartonlar kucuk destek direkleri ile bir alttaki kattan destek alırlar Buzdolabınızda pastayı koyacak kadar yer olduğundan emin olun Yeriniz yoksa birleştirmeyin
Katları hazırlayın Pastanız icin kalın kartonlara ihtiyacınız olacak Hepsini pastalarınızın boyunda ve şeklinde kesin Ortalarına bir delik acın Pastalarınızı kartonlara yerleştirip buzdolabına koyun
Dondurun Her pasta donmuş bir tabakaya sahip olmalıdır Cok kalın olmaması daha iyidir Pastaları buzluktan birer birer cıkartın Donan pastayı hemen dekore etmeye başlayabilirsiniz
6 ila 8 adet pasta cubuğunu katlı pastayı oluşturmak icin hazır bulundurun Her pasta katı arasında max 1 cm olacak şekilde pastalarımızı hazırlayacağız İlk ve en buyuk pasta kalıbının orta noktasını belirleyin ve cubuğu pastanın sonuna kadar batırın Cubuğun ustune ikinci katı tutacak olan plakayı yerleştirin İkinci pastayı şimdi yerine koyabilirsiniz 3 katı tutacak olan yeni cubuğu ( ilk cubuğun yaklaşık 2 katı uzunlukta ) pastanın ortasından 1 katın dibine kadar batırın Aynı bu işlemleri pastanız kac katlı olacaksa tekrarlayın Pastanın son katının cubuğu kısa olup ucu top şeklinde olabilir ( estetik acıdan )
Coğu pasta dekoratorleri pastayı fazla hareket ettirmemek icin ( ozellikle cok katlı pastaları) pastayı servisin yapılacağı yerde oluştururlar Eğer siz kendi yaptığınız pastayı bir yere taşımak istiyorsanız bunu sakın yalnız yapmayın Araba veya daha geniş bir vasıta ile pastayı taşıyacaksanız size yardım edecek min 2 kişi olsun Duğun pastaları oldukca ağır olup taşıması da zor olur Taşımanız sırasında pastanızın istenilen ısıyı koruması icin yanınıza her zaman gerekli soğutucuları alın Kuru buz gibi
Cicekler, bir pastayı en guzel susleme aracı olarak kullanılırlar Pastanız uzerinde en yaratıcı ve renkli kreasyonları ciceklerle yapabilirsiniz Aynı zamanda pastanın bozuk olan kısımlarını da ciceklerle ortebilirsiniz Pastanızı yapmadan once kullanacağınız cicekleri belirleyin Taze olmaları icin duğunden bir gun once ciceklerinizi hazır bulundurun Son ana kadar ciceklerinizi suda tutmanız duğun vaktinizde ciceklerinizin o kadar taze gozukmesini sağlayacaktır
Coğu gelin adayı duğun pastasını kendi yapmayacaktır hatta duğunu ile ilgili koşuşturması gereken o kadar işin arasında pastanın dekorasyonu veya dondurulması ile ilgilenmek ona cok buyuk kulfet olacaktır Ama bu cesarete sahip olan birkac gelin (yada anne, kızkardeş veya arkadaşları) icin duğun pastası ve tavsiyeleri burada bulabilirsiniz
Oncelikle bir uyarı ! Eğer deneyimli bir ahcı değilseniz duğun pastası kendinizi denemek icin en iyi cozum olmayabilir Boyle bir pasta yapmak en deneyimli kişilerin bile cok dikkatli olmalarını gerektiriyor Dondurma veya saklama aşamalarından birinde hic belli etmeden bozulma şansına sahip
Kac kişilik? Duğun pastası, kucuk pastaları pişirerek ve ustuse yerleştirerek yapılır Başlamadan once kac kişiye servis edilecek bir pasta yapmak istediğinizi belirleyin Aşağıda yuvarlak katların herbirinin kac kişilik ve ne boyutta olabileceğini gosteren bir ornek var Değişik buyuklukteki pastaların pişirme zamanları da değişik olacaktır Dikattli olun
Pastamızın herkese yetmeyeceğini duşunuyorsanız yedek bir pasta yapabilir ve arka planda saklayabilirsiniz yada daha kucuk dilimlere ayırmak cok daha fazla servis yapmanıza yardımcı olacaktır
Pişirmeye hazır mısınız ? Karıştırmadan once herşeyi tezgahın uzerinde hazır tutmanız iyi olacaktır boylece eksik olup olmadığını da rahatlıkla gorebilirsiniz Tezgahın ustunde:
Sade kek unu ,
Yumurta: Geceden dolaptan cıkartın ki pişirmeye başladığınız da oda sıcaklığında olsun
Pasta Kalıbı: Tereyağlanmış ve unlanmış olmalı, Eğer wax kağıdı yada perşomen kağıdı kullanıyorsanız pastayı dışarı cıkartmanız cok daha kolay olacaktır
Kurdan yada Şiş: Pastayı test etmek icin kullanılır Pasta pişerken ortasın batırılan bir kurdan eğer ıslak ve pasta lie cıkarsa pastanız henuz olmamış demektir
Pasta hamurunu hazırlayın Pastayı hamur haline gelene kadar karıştırın Tarifleri harfi harfine uygulayın Elinizde cok miktarda pasta hamuru olacak, duğun pastasının her katını aynı anda yapmayın Hata payınız artar Acele etmeyin
Fırınlayın Pasta kalıplarınızı sonuna kadar doldurmayın 3te 2sini doldurun Sakın kalıbın tamamını doldurmayın Bazı ahcılar pasta kalıbının ucuna parşomen koyarlar Pasta yukseldikce şekil kaybetmesi engellenmiş olur
Dediğimiz uzre, değişik buyuklukteki pastalar farklı sıcaklıklar ve zamanlarda pişecektir Bu yuzden Ozellikle kucuk parcalarda dikkatli olun Bazen pastanın kenarları ortasından daha hızlı pişecektir(genelde ağır ve buyuk pastalarda olur) Eğer elinizde etrafı kahve rengi ve kıtırlaşmış, ortası pişmemiş bir pasta var ise sıcaklığı azaltın Ortası pişene kadar bekleyin ve kenarları bir bıcak ile duzgunce kesin Pastalarınızın duzgun olmayan yerlerini herzaman bir bıcak yardımı ile duzeltebilirsiniz
Sonra soğutun Kurdan yada şiş temiz cıkarsa, pastayı fırından alın ve 15 dakika hic dokunmayın Duz bir alan uzerinde pastayı kalıbından ayırın ve tamamen soğuması icin bekleyin Pastanız tamamen soğuduğunda plastik bir kutunun icinde buzdolabına atabilirsiniz Eğer aceleniz varsa buzdolabına koymadan dondurma işlemine başlayabilirsiniz Pastanızı tamamen soğumadan dondurursanız, pastanız sulu sunger gibi olur
Pastaları biraraya getirin Duğun pastası, katları ust uste koyarak yapılmaz Her kat kendine ait kalın bir karton uzerine oturur Kartonlar kucuk destek direkleri ile bir alttaki kattan destek alırlar Buzdolabınızda pastayı koyacak kadar yer olduğundan emin olun Yeriniz yoksa birleştirmeyin
Katları hazırlayın Pastanız icin kalın kartonlara ihtiyacınız olacak Hepsini pastalarınızın boyunda ve şeklinde kesin Ortalarına bir delik acın Pastalarınızı kartonlara yerleştirip buzdolabına koyun
Dondurun Her pasta donmuş bir tabakaya sahip olmalıdır Cok kalın olmaması daha iyidir Pastaları buzluktan birer birer cıkartın Donan pastayı hemen dekore etmeye başlayabilirsiniz
6 ila 8 adet pasta cubuğunu katlı pastayı oluşturmak icin hazır bulundurun Her pasta katı arasında max 1 cm olacak şekilde pastalarımızı hazırlayacağız İlk ve en buyuk pasta kalıbının orta noktasını belirleyin ve cubuğu pastanın sonuna kadar batırın Cubuğun ustune ikinci katı tutacak olan plakayı yerleştirin İkinci pastayı şimdi yerine koyabilirsiniz 3 katı tutacak olan yeni cubuğu ( ilk cubuğun yaklaşık 2 katı uzunlukta ) pastanın ortasından 1 katın dibine kadar batırın Aynı bu işlemleri pastanız kac katlı olacaksa tekrarlayın Pastanın son katının cubuğu kısa olup ucu top şeklinde olabilir ( estetik acıdan )
Coğu pasta dekoratorleri pastayı fazla hareket ettirmemek icin ( ozellikle cok katlı pastaları) pastayı servisin yapılacağı yerde oluştururlar Eğer siz kendi yaptığınız pastayı bir yere taşımak istiyorsanız bunu sakın yalnız yapmayın Araba veya daha geniş bir vasıta ile pastayı taşıyacaksanız size yardım edecek min 2 kişi olsun Duğun pastaları oldukca ağır olup taşıması da zor olur Taşımanız sırasında pastanızın istenilen ısıyı koruması icin yanınıza her zaman gerekli soğutucuları alın Kuru buz gibi
Cicekler, bir pastayı en guzel susleme aracı olarak kullanılırlar Pastanız uzerinde en yaratıcı ve renkli kreasyonları ciceklerle yapabilirsiniz Aynı zamanda pastanın bozuk olan kısımlarını da ciceklerle ortebilirsiniz Pastanızı yapmadan once kullanacağınız cicekleri belirleyin Taze olmaları icin duğunden bir gun once ciceklerinizi hazır bulundurun Son ana kadar ciceklerinizi suda tutmanız duğun vaktinizde ciceklerinizin o kadar taze gozukmesini sağlayacaktır