Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Duanın Kabul Olması İçin Ne Yapmak Gerekir

Duanın Kabul Olması İçin Ne Yapmak Gerekir
0
192

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Duanın Kabul Olması İçin Ne Yapmalı

Dualar Nasıl Kabul Olur

Duanın kabul edilmesi için gereken şartlardan bir kısmı aşağıda listelenmiştir:

1 Haram lokmadan sakınmalıdır!
Hadisi şeriflerde buyuruldu oysa:
(Haramdan sakının! Midesine haram lokma girenin kırk gün duası kabul olmaz) Taberani

Sad bin Ebi Vakkas hazretleri dedi ama: Ya Resulallah, dua buyur da, Allahü teâlâ, benim her duamı kabul etsin! Cevabında buyurdu ama:
(Duanızın kabul olması için helal lokma yiyiniz! Çok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır Sonra ellerini kaldırıp dua ederler Böyle dua nasıl kabul olunur?) Şira

Yine buyurdu ama:
(Duanın kabul olması için iki şey gerekir Duayı ihlas ile yapmalıdır Yediği ve giydiği helalden olmalıdır Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı dua kabul olmaz) Tergibüssalât

2 İtikadı düzgün olmalıdır
Bidat ehlinin duaları kabul olmaz Hadisi şerifte, (Bidat ehlinin duası ve ibadetleri kabul olmaz) buyuruldu (İbni Mace)
Âyeti kerimenin, duanın tesir edebilmesi için, okuyan ve okunan kimsenin buna inanması ve okuyanın itikadının düzgün olması, Allah rızası için okuması, kul hakkından sakınması, haram yememesi ve karşılığında aidat istememesi şarttır

3 Uyanık kalble ve kabul edileceğine inanarak dua etmelidir
Hadisi şerifte buyuruldu ama:
(Allahü teâlâya, kabul edileceğine tam inanarak dua ediniz! Biliniz ancak, Allahü teâlâ tedbirsiz bir kalb ile yapılan duayı kabul etmez) Şira

4 Dualarım niçin kabul olmuyor dememelidir
Hadisi şerifte buyuruldu ancak:
(Allahü teâlâ, duanızı kabul eder Dua ettim, hâlâ duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Allahtan fazla isteyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz) Buhari

İstenilen şeyin olmaması, duanın kabul olmadığını göstermez Onun için duaya devam etmelidir! Duanın kabulünün gecikmesinin diğer sebepleri de vardır Hadisi şerifte buyuruldu ancak:
(Mümin dua edince, Allahü teâlâ, Cebraile, Ben onu seviyorum, isteğini hemen yerine getirme!Facir, günahkâr dua edince de Ben onun sesini sevmiyorum İsteğini hemen yerine getirbuyurur) İbni Neccar
Şu halde, duanın kabulünün gecikmesi zararlı değildir

5 Bela gelmeden önce çok dua etmelidir
Hadisi şerifte buyuruldu fakat:
(Huzursuz iken duasının kabul edilmesini isteyen, rahatlık vaktinde çok dua etsin!) Tirmizi
Ebu İshak hazretlerinden dua istediler Dua etti Duasının kabul edildiğini görebilen bir talebesi, (Efendim, bu duayı bana da öğretin, ihtiyaç halinde ben de edeyim) dedi Buyurdu fakat: (Duamın kabul edilmesinin sebebi, otuz yıldır kıldığım namazlar, ettiğim dualar ve haram lokmadan sakınmamdır)

6 Duaya hamd ve salevatla başlamalıdır
Hadisi şerifte buyuruldu ancak:
(Ey namaz kılan, acele ettin Namaz kıldıktan sonra dua ederken önce Allahü teâlâya değer olduğu şekilde hamd et, daha sonra bana salevat getir, sonradan dua et!) Tirmizi

7 Yalvararak dua etmelidir
Hadisi şerifte buyuruldu oysa: (Dikkatsiz olan kalb ile yapılan dua makbul değildir) Tirmizi

Hazreti Davud zamanında kuraklık oldu Irk dua etmek için aralarından üç âlimi seçtiler
Âlimlerden biri şöyle dua etti:
(Ya Rabbi, Kitabında kendimize zulmedenleri affetmemizi bildirdin İşte biz, nefslerimize zulmettik Senden bağışlama diliyoruz Bizi affet!)

İkinci âlimin duası da şöyle:
(Ya Rabbi, Kitabında köleleri, azat etmemizi bildirdin İşte biz kul olarak huzurundayız Bizleri azat eyle!)

Üçüncü âlim de şöyle dua etti:
(Ya Rabbi, Kitabında, kapımıza gelen saili kovmamamızı, yüz çevirmememizi bildirdin İşte biz de sail olarak huzurundayız Senden rahmet istiyoruz Bizi manâsız çevirme!)

Duaları kabul olarak rahmet yağdı

8 Sebeplere yapışmadan arzu etmek kuru bir temennidir
Hadisi şerifte buyuruldu fakat:
(Çalışmadan dua eden, silahsız harbe dışarı giden gibidir) Deylemi

9 Günah işlemeyen dil ile dua etmelidir
Peygamber efendimiz, (Allahü teâlâya günah işlemeyen dil ile dua edin) buyurdu Böyle bir dilin nasıl bulunacağı sual edilince, (Birbirinize dua edin! Çünkü ne sen onun, ne de o senin dilinle günah işlemiştir) buyurdu Tergibüssalât

10 İsmi azam ve esmai hüsna ile dua etmelidir

Sual: Gafletle dua etmektense hiç dua etmemek daha iyi yok mi?
CEVAP
Gaflet içinde olduğunu söyleyerek, duayı bırakmak içten değildir Kalbine geldiği gibi dua etmek, ezberlediği duayı okumaktan daha iyidir (Bezzâziyye)

Dua dinin direğidir (Allahü teâlâ indinde duadan daha onurlu bir şey yoktur), (Düşmandan kurtulmak, bol rızka kavuşmak için dua edin! Çünkü dua, müminin silahıdır) hadisi şerifleri duanın önemini açıkça bildirmektedir Allahü teâlâdan bir şey istememek ise fazla kötüdür Hadisi şerifte buyuruldu oysa:
(Allahü teâlâ, kendisinden bir şey istemeyene, dua etmeyene gadap eder) Tirmizi

Diğer bir hadisi şerifte, (Dua ibadettir) buyuruldu İbadeti terk etmek ise hiç uygun değildir Kur'anı kerimde mealen buyuruluyor fakat:
(Bana dua edin kabul edeyim Bana halis kalb ile dua ederseniz kabul ederim Bana ibadet etmek istemeyenleri, zelil ve hakir eder, Cehenneme atarım) Mümin 60

Alıntıdır *