
Osmanlı periyodundan günümüze uzanan meşhur içecek olan Lohusa şerbeti, yeni doğum yapan annelerin konuklarına ikram ettiği enfes lezzetlerden biridir. Sayısız yararları ortasında en değerli özelliği süt yapan olması ile bebek içinde tüketilmesi gereken Lohusa şerbetinin nasıl yapıldığını ve yararlarını sizler için derledik. Lohusa şerbeti ile ilgili bilinmesi gereken tüm ayrıntılar için haberimizi okuyabilirsiniz...
Bilinen en eski adetlerimizden biri olan Lohusa şerbeti, 7 çeşit baharatın bir ortaya gelip buluşması ile özel olarak hazırlanan içecektir. Ortaya çıkan harika rengi ve lezzetli mi lezzetli aromasıyla gönülleri fetheden lohusa şerbeti, yeni doğan bebeği birinci sefer görmeye gelenler için hazırlanan ikramlıklardandır. Genelde doğum için hazırlanan lohusa şerbeti, konukların ağızlarını tatlandırmak için ülküdür. Sıcak ya da soğuk olmak üzere iki başka formda sunulabilen Lohusa şerbetinin yararları ortasında emzirme devrindeki annelerde sütü olumlu istikamette arttırdığı bilinmektedir. 'Kızılcık şekeri yahut kızamık' halinde de tabir edilebilen lohusa şerbetinde kırmızı şeker kullanılır. Aktarlarda çarçabuk bulabileceğiniz bu kırmızı şekere ilaveten karanfil üzere daha kaç yararlı baharatlar da kullanılabilir. Hastanede lohusa şerbeti sunumları için binbir çeşit kadrolar hazır halde bulunur iken geriye yalnızca pratik ve kolay üretimli şerbet tanımları aranıyor. Sizde konuklarınızı en hoş halde ağırlamak istiyorsanız, lezzetli lohusa şerbeti tanımlarını inceleyebilirsiniz!
OSMANLI'DA LOHUSA ŞERBETİ ADETİ NEREDEN GELİYOR?
Kökünün Osmanlı devrine dayandığı lohusa şerbeti, sarayda doğum yapan bayanların konuklarına ikram ettiği özel karışımlardan biridir. Anne sütünü arttırma tesiri bulunan şerbet, Helvahane olarak söz edilen mutfaklarda yapılırdı. En az lezzetinde olduğu kadar sunumuna da farklı kıymet verilen Lohusa şerbetinde kristal yahut işlemeli sürahilere konularak özel tepsilerle ikram sağlanırdı. Tazeliğinin gitmemesi için dolapta en çok 3 gün tutulması tavsiye edilebilir.
BAHARATLI NEFİS İÇECEK: LOHUSA ŞERBETİNİN YARARLARI NELER?
[*]İçerisindeki yararlı baharatlar sayesinde yeni doğum yapan annelerin süt üretimini arttırır. [*]Anne sütündeki besin kıymetlerini arttırarak kaliteli bir süt emme imkanı gerçekleşir. [*]Hoş kokması nedeniyle bebeğin sütten tiksinerek değil severek içmesine yardımcı olur. [*]Annenin yaşayabileceği mide rahatsızlıklarını ve bebekte meydana gelebilecek gaz meselelerinin oluşumunu maniler. [*]Annenin fizyolojik ve pskolojik olarak rahatlamasını sağlar. [*]Sıvı tüketiminin arttırılması gereken lohusalık periyodunda sıvı dayanağı sağlar. [*]Eski periyotlarda grip, soğuk algınlığı ve zatürre üzere hastalıklara şifa için kullanılırdı.
LOHUSA ŞERBETİNİN YAN TESİRİ VAR MI? LOHUSA ŞERBETİ ZİYANI
Göze batacak bir sakıncası olmayan Lohusa şerbetinde dikkat edilmesi gereken bir konu, içerisine şeker katılacağı için şeker hastalığından muzdarip olan anneler ölçüyü kaçırmamalıdır. İçerisine katılan baharatlara karşı alerjik tepkilerin olunmamasına dikkat edilmelidir.
KONUTTA LOHUSA ŞERBETİ NASIL HAZIRLANIR? LOHUSA ŞERBETİ TANIMI:
5 litrelik lohusa şerbeti tanımı:
MATERYALLER:
- - 1 tane kare Lohusa şekeri
- - 3 su bardağı toz şeker
- - 20 su bardağı su
- - 4 adet çubuk tarçın
- - 20-25 adet karanfil
- - 1 kök havlucan
- - 1 kök zencefil
- - 2 kök zerdeçal
- - 1 adet muskat
- -Isırgan yaprağı
YAPILIŞI:
Toz şekeri ve lohusa şekerini, 15 bardaklık su ile kaynatın. Fokurdadıktan sonra 25 dakika daha altı kısık olacak halde kaynatmaya devam edin. Dışarıda kalan materyalleri ek edip 25-30 dakika daha kaynatın. Sütün artmasına yardımcı olacak ısırgan otundan birkaç tane ekleyin ve uzun periyodik kaynatmayın.
Şerbet soğuduktan sonra suyunu süzerek ağzını kapatıp isteğinize nazaran sıcak ya da soğuk iken servis edin.