Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Diyet yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Diyet yaparken nelere dikkat edilmelidir?
0
143

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Diyete başlarken nelere dikkat etmek gerekir?
Dunya Sağlık Orgutu'nun sağlık raporunda şişmanlık, vucutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya cıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olarak tanımlanmaktadır Aşırı besin alımı, yetersiz fiziksel aktivite, kalıtım, noroendokrin etmenler, psikolojik sorunlar, cinsiyet, eğitim duzeyi, evlilik, doğum sayısı, sigarayı bırakma, alkol kullanımı gibi faktorlere bağlı olarak gelişen şişmanlık tek başına olduğu gibi komplikasyonları ile de yaşam suresini kısaltan ve yaşam kalitesini duşuren ciddi bir hastalıktır

Komplikasyonları arasında ilk akla gelenler

Kalpdamar hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser turleri, solunum rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, safra kesesi hastalıkları, eklem hastalıkları, adet duzensizlikleri, kısırlık şeklinde sıralanabilir

Cağımızın bu onemli sağlık sorununu cozmek icin ne yapmalıyız?

Her gun gazete, dergi, televizyon, internet gibi kitle iletişim araclarında onlarca şok diyetler ile karşılaşmaktayız Genel ilkeleri benzer olmakla birlikte diyet mutlaka kişiye ozel olarak hazırlanmalıdır Cunku herkesin metabolizması farklılıklar gostermektedir, tıpkı parmak izi gibi Ote yandan kilo fazlası olanlar genelde ac kalarak, oğun atlayarak, hicbir şey yemeyerek sonuc almaya calışmaktadır Boylesi bir davranış, vucudu aclıktan olme paniğine surukler ve kıtlık moduna gecen metabolizma yavaşlar, yağ yakmak yerine tuketilen her besini yağ şeklinde depolama yoluna gider
Buna karşılık sık sık, azar azar beslenmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi, yavaş yemeyi de sağlar Ac kalmak ve oğun atlamak, bir sonraki oğunde hem hızlı hem de fazla yemek yenilmesine neden olmaktadır O nedenle başta kahvaltı olmak uzere asla oğun atlanmamalı, 2 3 saatlik aralıklarla beslenilmelidir

Katı margarin, tereyağı, kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemişler gibi enerji değeri yuksek, ote yandan hicbir besleyici değeri bulunmayan yağlı yiyeceklerden, kızartma ve kavurma işlemlerinden olabildiğince kacınmakta yarar vardır Şeker ve şeker iceren besinler (bal, recel, pekmez, hazır meyve suları, gazlı icecekler, tatlılar vs) kana tamamen ve hızla karışırlar Pankreastan salınan insulin hormonu ile kan şekeri duşer ve tekrar tatlı yeme isteği doğar Dolayısıyla şeker ve şeker iceren besinler kan şeker duzeyinde ani dalgalanmalara yol acarlar Halbuki şeker tadından vazgecemeyenler icin uretilen, şeker yerine kullanılabilen, aynı tadı verebilen, sağlık acısından sakıncası bulunmayan, duşuk kalorili veya kalori icermeyen yapay tatlandırıcılar ile kan şekerindeki dalgalanmaları ve tatlı isteğini ortadan kaldırmak mumkun olabilmektedir Ancak, maalesef kulaktan dolma bilgiler ışığı altında bu tur yapay tatlandırıcıların unutkanlık yarattığı, kanserojen olduğu şeklinde goruşler mevcuttur Halbuki hicbir yapay tatlandırıcı veya gıda katkı maddesi (E330 dahil) toksik değildir Toksik olan dozudur Orneğin 6570 kg ağırlığındaki bir bireyin guvenle tuketebileceği aspartam iceren tatlandırıcı miktarı gunluk 140 adet tablete tekabul etmektedir O nedenle yapay tatlandırıcıların kullanımındaki onyargıyı bir kenara bırakmakta yarar vardır Aksi taktirde tum diyabetli bireylerin Alzheimer veya kansere yakalanması soz konusu olurdu

Suyun; alınan besinlerin sindiriminden, metabolik atıkların dışarı atılmasına kadar her aşamada cok onemli gorevleri vardır Bu nedenle gunluk sıvı tuketimi artırılmalıdır Katkısız, en iyi cozucu su olduğu icin gunde 10 14 bardak su icilmelidir Diyet yaparken cay, kahve, bitki ve meyve caylarına şeker yerine yapay tatlandırıcılardan katılabileceği gibi gazlı iceceklerde de light olanların tercih edilmesi daha uygun gorulmektedir Aynı zamanda bu tatlandırıcıların bazılarının toz formları da mevcuttur Dolayısıyla tatlı yapımında bu urunlerin kullanımı ile duşuk kalori iceren farklı lezzetler yakalamak mumkundur

Ayrıca posalı yani lifli besinlerin tuketimi artırılmalıdır Posalı besinler kan şekerini, kan basıncını (tansiyonu) ve kan kolesterolunu istenilen seviyede tutmaya yardımcı olurlar Midede, su ile birlikte hacimlerinin 20 katı kadar şişerler; tokluk, doygunluk hissi sağlarlar Ayrıca dışkılama miktarını ve sıklığını artırırlar Kabızlık şikayeti varsa ortadan kalkar, boylelikle kilo vermeye de yardımcı olurlar Kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkileri de mevcuttur Bu yuzden haftada 23 kere kurubaklagil yemeği yenilmelidir Ayrıca buğday ekmeği yerine kepek, cavdar, yulaf ekmeğini; pirinc yerine bulguru tercih etmekte yarar vardır Hatta pirinc, makarna, erişte ve unun da kepekli olanlarını kullanmak daha sağlıklı olacaktır Sebze ve meyveler de posa icermektedir Ancak posaları kabuk ve kabuğa yakın yerlerde bulunduğu icin, soyulmadan yenilebilenleri iyi bir şekilde yıkadıktan sonra kabukları ile tuketmek her zaman icin daha yararlı olacaktır

Diyete ilave olarak mutlaka spor da yapılmalıdır Dunya Sağlık Orgutu en cok tempolu yurumeyi onermektedir Bunun dışında; cok hafif tempoda koşma, bisiklete binme, yuzme, tenis, aerobik ve jimnastik tarzı kalbi calıştıran sporlar yapılması da uygun gorulmektedir Sporu asla odev olarak gormeyiniz Bu da tedavinin bir parcasıdır Amac; metabolizma hızını duşurmemek, kilo verirken bir noktada ağırlığın sabit kalmasını onlemek, verilen kiloların kalıcı olmasını sağlamak ve en onemlisi sağlıklı yaşama adım atmaktır Sonucta 1 saatdediğimiz gunun sadece %4'udur Kişi kendine egzersiz icin zaman ayırmalı ve mutlaka bu hakkını kullanmalıdır
 

Similar threads

Diyete başlarken nelere dikkatli olmak gerekir? Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık durumu raporunda şişmanlık, vücutta artı miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya meydana çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık durumu sorunu olarak tanımlanmaktadır Fazla beslenme alımı, beceriksiz maddi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
87
Beslenmemizde Yağ ve Şekerlerin Yeri Beslenmede amac, bireyin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivitesi ve icinde bulunduğu fizyolojik duruma gore gereksinimi olan enerji ve besin oğelerini yeterli ve dengeli miktarlarda almasıdır Et, sut, tahıl, sebze ve meyve grubunda yer alan besinler vucudun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
145
Kış Aylarından Beslenme Nasıldır? Kış mevsiminin etkisini iyice gostermeye başladığı şu gunlerde hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi pek cok hastalık pusuda beklemektedir Bu durumda kış mevsimini sağlıklı gecirmek icin bağışıklık sistemini biraz daha...
Cevaplar
0
Görüntüleme
131
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2000 yılı sağlık durumu raporunda şişmanlık, vücutta artı miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemibiçiminde tanımlanmaktadır Aşırı beslenme alımı, yetkisiz maddesel aktivite, kalıtım, nöroendokrin etmenler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
87
Uzmanlardan Kilo Vermeye Yonelik Oneriler ; Sık sık beslenmek, daha az yemek yenilmesini beraberinde getirir Gun icerisinde insanlar 2, 3 bilemediniz 4 oğun şeklinde beslenmektedir Ote yandan kişi, bu sayıyı 5 hatta 6 oğune kadar cıkartabilirse cok kısa bir surede metabolizması bu değişikliğe...
Cevaplar
0
Görüntüleme
119
858,505Konular
982,660Mesajlar
33,046Kullanıcılar
King3838Son üye
Üst Alt