Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
0
87

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2000 yılı sağlık durumu raporunda şişmanlık, vücutta artı miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemibiçiminde tanımlanmaktadır Aşırı beslenme alımı, yetkisiz maddesel aktivite, kalıtım, nöroendokrin etmenler, psikolojik sorunlar, cinsiyet, eğitim düzeyi, evlilik, doğum sayısı, sigarayı vazgeçme, içki kullanımı gibi faktörlere alt olarak çoğalan şişmanlık tek başına olduğu gibi komplikasyonları ile de hayat süresini kısaltan ve yaşam kalitesini düşüren ciddi bir hastalıktırUzman Diyetisyen M Turgay Köse'ye tarafından, komplikasyonları arasında birincil akla gelenler: Kalpdamar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, bir takım kanser türleri, solunum rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, safra kesesi hastalıkları, eklem hastalıkları, adet düzensizlikleri, kısırlık biçiminde sıralanabilirÇağımızın bu önemli sağlık durumu sorununu çözmek için ne yapmalıyız? Her gün gazete, dergi, televizyon, internet gibi kitle iletişim araçlarında onlarca şok diyetlerile karşılaşmaktayız Genel ilkeleri aynı olmakla birlikte diyet mutlaka şahsiolarak hazırlanmalıdır Çünkü herkesin metabolizması farklılıklar göstermektedir, tıpatıp parmak izi gibi öte yandan kilo fazlası olanlar başlıca aç kalarak, öğün atlayarak, hiçbir şey yemeyerek netice almayı bekliyorlar Böylesi bir tavır, vücudu açlıktan ölme paniğine sürükler ve kıtlıkmoduna geçen metabolizma yavaşlar, yağ yakmak yerine tüketilen her besini yağ biçiminde depolama yoluna gider Buna karşılık sık aralıklarla fakat derece derece beslemek metabolizmayı hızlandırdığı gibi, yavaş yemeyi de sağlar Aç kalmak ve öğün atlamak, bir sonraki öğünde ayrıca çabuk keza de fazla yemek yemek yenilmesine neden olmaktadır O nedenle başta kahvaltı elde etmek üzere katiyen öğün atlanmamalı, 25 3 saatlik aralıklarla beslenilmelidirKatı margarin, tereyağı, kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemişler gibi enerji değeri yüksek, öte taraftan hiçbir besleyici değeri olmayan yağlı yiyeceklerden, kızartma ve kavurma işlemlerinden olabildiğince kaçınmakta üstünlük vardır Şeker ve şeker içerikli besinler (bal, reçel, pekmez, hazır meyve suları, gazlı içecekler, tatlılar vs) kana ayrıntılarıyla ve şipşak karışırlar Pankreastan salınan insülin hormonu ile kan şekeri düşer ve tekrar tatlı yeme isteği doğar Dolayısıyla şeker ve şeker içeren besinler kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açarlar Halbuki şeker tadından vazgeçemeyenler için üretilen, şeker yerine kullanılabilen, benzer tadı verebilen, sağlık durumu açısından sakıncası bulunmayan, düşük kalorili ya da kalori içermeyen yapay tatlandırıcılar ile kan şekerindeki dalgalanmaları ve tatlı isteğini ortadan kaldırmak olası olabilmektedirSuyun; alınan besinlerin sindiriminden, metabolik atıkların dışarı atılmasına dek her aşamada fazla önemli görevleri vardır bu nedenle jurnal akıcı tüketimi arttırılmalıdır Doğal, en iyi çözücü su olduğu için günde 810 kadeh su içilmelidir Perhiz yaparken çay, kahve, bitki ve meyve çaylarına şeker yerine suni tatlandırıcılardan katılabileceği gibi gazlı içeceklerde de light olanların tercih edilmesi daha uygun görülmektedir bununla birlikte bu tatlandırıcıların bazılarının toz formları da mevcuttur Dolayısıyla tatlı yapımında bu ürünlerin kullanımı ile düşük kalori taşıyan öbür tatlar yetişmek mümkündürKeza posalı yani lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır Posalı besinler kan şekerini, kan basıncını (tansiyonu) ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya muavin olurlar Midede, su ile birlikte hacimlerinin 20 katı kadar şişerler; tokluk, doygunluk şehvetli sağlarlar Ayrıca dışkılama sayısını ve sıklığını arttırırlar Kabızlık şikayeti olanların problemlerine çözüm olur, dolayısıyla kilo vermeye de muavin olurlar Kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkileri de bulunmaktadır Bu yüzden haftada 23 kere kurubaklagil yemeği tüketilmelidir Ayrıca buğday ekmeği yerine kepek, çavdar, yulaf ekmeğini; pirinç yerine bulguru seçim etmekte yarar vardır Hatta pirinç, makarna, erişte ve unun da kepekli olanlarını uygulamak daha sağlıklı olacaktır Sebze ve meyveler de posa içermektedir Fakat posaları kabuk ve kabuğa yakın yerlerde bulunduğu için, soyulmadan yenilebilenleri iyi bir şekilde yıkadıktan sonradan kabukları ile tüketmek daima için daha yardımsever olacaktırDiyete ek olarak mutlaka spor da yapılmalıdır Dünya Sıhhat Örgütü en fazla, tempolu yürümeyi tavsiye etmektedir bunun dışında; fazla hafif tempoda koşma, bisiklete binme, yüzme, tenis, aerobik ve jimnastik tarzı kalbi çalıştıran sporlar yapılması da yerinde bulunmaktadır Sporu katiyen ödev olarak görmeyiniz Bu da tedavinin bir parçasıdır Hedef; metabolizma hızını düşürmemek, kilo verirken bir noktada ağırlığın değişmez kalmasını önlemek, bahşedilen kiloların daimi olmasını karşılamak ve en önemlisi sağlıklı yaşama merhaba aramak ve uzun yıllar mutlu ve sağlıklı bir yaşamdır sonuç olarak 1 saatdediğimiz günün sadece %4'üdür Birey kendine egzersiz için zaman ayırmalı ve kuşkusuz çalışma hakkını kullanmalıdır Etiket zayıflamak için ne yapmalıyım? enerji değeri yüksek besinler günde kaç bardak su içilmeli? hastalıklara iyi gelen besinler şişmanlığın zararları nelerdir? günde kaç saat çalışma yapmalıyım? sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur
 
858,505Konular
982,672Mesajlar
33,048Kullanıcılar
Mega00Son üye
Üst Alt