
Validem diyet yapıyor, onun için sağlıklı tatlılar hazırlıyorum. Evvelce beri Anadolu’da yapılan incir uyutması tanımını diyete tutarlı hale getirdim. Benim de çok sevdiğim, mahsusen adet periyodunda artan tatlı isteğimi doğal yoldan karşılamak için yaptığım bir tatlıdır.
Diyet tatlı tanımı olmasının sebebi, incirin doğal şeker içermesidir. Başkaca, bağırsak hareketlerini hızlandırması, tatlıyı kabızlık giderici kategoriye bile sokuyor.
Tatlı hakkında en çok sorulan soru: Kıvam alıyor mu? Evet! İncir sayesinde tatlımız puding üzere bir kıvam alıyor. Deneyince göreceksiniz, hem yumuşacık hem kıvamlı kusursuz bir tatlıdır. Öyleyse artık tanımına geçelim:
Gereçler,
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı süt
- 3 adet kuru incir
- 3 adet ceviz içi
- 1 çay kaşığı tarçın
İncirlerin yumuşaması için sıcak suyun içinde yarım saat bekletiyorum.
Sonra suyun içinden alıp küçük küçük doğruyorum.
Bu sırada sütü ısıtıyorum lakin o denli çok kaynar olmayacak, sıradan sıcaklıkta olmalıdır.
Doğranmış incirler ve sütü bir kasede karıştırıyorum. Bu aşamada bazıları blender kullanıp inciri sütle birlikte çekiyor. Bense elimle karıştırıp incirleri avuç içime alıp sıkıyorum.
Sonra tatlıyı alıp kaselere hak ediyorum ve üzerini ceviz içi ile tarçınla süslüyorum.
Artık geldik en kıymetli noktaya, incir uyutması kaselerini oda sıcaklığında soğuyana kadar bekletiyoruz. Ondan sonra dolaba kaldırıyoruz. Şayet, bir gece buzdolabında beklerse çok daha koyu kıvamlı oluyor.

Bekletme müddetinde bir nevi incir sütü mayalıyor ve yoğurt üzere koyu kıvam veriyor.
Bir adet kuru incir 50 kaloridir.
Bir bardak süt 50 kaloridir.
Diyet tatlı tanımı afiyet şifa olsun, verilen gereçlerle iki üç küçük kase tatlı çıkıyor.