Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Diyabette Beslenme

Diyabette Beslenme
0
146

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Diyabet; pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya etkinliğinin azalması sonucu kandaki şeker miktarının artması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Türkiye’de yapılan çalışmalara göre Tip 2 diyabetli birey sayısı 2013 yılında %13,7 ve  bu oran ne yazıkki giderek artmaktadır.

Kan şekeri kontrolü sağlamak diyabet tedavisinde öncelikli hedeftir. Kan şekerinin mümkün olduğunca normale yakın seviyeler olursa kalp hastalığı, inme, diyabetik ayak, nefropati, nöropati gibi diyabetle ilişkisi olan komplikasyonların gelişme riskini azaltırız. Kişiye özel ihtiyaçlarına göre beslenme programı hazırlarken, kişinin ihtiyacı olan enerjinin %50-55’nin kompleks karbonhidratlardan, %15’i proteinlerden, %30’su ise yağlardan sağlanmalıdır.

Diyabet beslenmesinde aşağıdaki önerilere dikkat etmeliyiz:
  • Gün içerisinde 3 ana 3 ara öğün planlanmalıdır. 2,5-3 saat arayla öğünler planlanmalıdır.
  • Günde en az 2,5-3 litre su tüketilmelidir.
  • Bal, şeker, pekmez, reçel, marmelat, şurup, kek, kurabiye, pasta, çikolata, şekerli içecekler, hazır meyve suları ve gazoz gibi şeker eklenmiş içecekleri ve alkollü içecekler tüketilmemelidir.
  • Lif içeriği yüksek besinler beslenme programına dahil edilmelidir.
  • Fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir.
  • Muz, incir, üzüm, dut, karpuz, kavun şeker içeriği daha yüksek meyveler günde 1 en fazla bir öğünde tüketilmelidir. Tüketmeden 15 dk önce süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir, ceviz, fındık, badem gibi protein değeri yüksek besinler tüketilmelidir.
  • Kan şekerini hızla yükselten basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, makarna yerine kepekli makarna, pirinç pilavı yerine bulgur veya kinoa tercih edilmelidir.
  • Nohut, mercimek, fasülye gibi kurubaklagillerin tüketimi arttırılmalıdır.
  • Yağda kızartmalar, kavurmalar (et, sebze, hamur işi) ve yağlı sos eklenmiş besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Sucuk, pastırma, sosis, salam gibi işlenmiş gıdalarla beraber karaciğer, beyin, böbrek gibi sakatatlardan da uzak durulmalıdır.
  • Turşu, salamura, konserve, ev yapımı salçalar gibi tuz içeriği yüksek besinler tercih edilmemelidir.
  • Krema, margarin, tahin, kuyruk yağı, iç yağ, kaymak gibi besinler tercih edilmemelidir.
  • İçeriği bilinmeyen hazır gıdalardan uzak durulmaldır.
  • Tatlandırıcı kullanılacaksa miktarına dikkat edilmelidir.
Şekersiz, Yağsız, Unsuz Kek tarifi
  • 2 adet büyük boy yumurta
  • 1.5 su bardağı badem
  • 1 su bardağı fındık içi
  • 1 çay bardağı süt
  • 10 adet kuru kayısı
  • 10 adet kuru incir
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 orta boy rendelenmiş limon kabuğu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı kakao
Yapılışı
  1. Sap kısımlarını kopardığınız incir ve kuru kayısıları bir parça şişmeleri için kısa bir süre ılık suda bekletin.
  2. Badem ve fındık içlerini mutfak robotunda toz hale getirin.
  3. Yumurtaları süt ve rendelenmiş limon kabuğu ilavesiyle hafif beyaz bir renk alana kadar çırpın.
  4. Suyunu süzüp üzerlerini kuruladığınız kuru kayısı ve incirleri küçük küpler halinde doğrayın.
  5. Çırpılmış yumurtalara toz hale gelen badem ve fındık içini, doğranmış kuru meyveleri, kabartma tozu, tarçın ve kakaoyu ekleyip karıştırma işlemini kısa bir süre sürdürün.
  6. Muffin kağıtlarını göz göz boşlukları olan teflon kalıba yerleştirin. Hazırladığınız kek harcını eşit olarak paylaştırın.
  7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirdiğiniz unsuz ve şekersiz kekleri kağıtlarından çıkardıktan sonra ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.

 

Similar threads

Diyabette beslenme tedavisi kişiye özel planlanmalıdır. Diyabet derecesi, kişinin yaşı, boy ve kilosu, beslenme alışkanlıklarına göre bir beslenme planı hazırlanmalıdır.  Diyabette dikkat edilmesi gereken en önemli konu öğün düzeni ve porsiyonlardır. Önerilen besinlerin zamanında ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
Yapılabilecek en önemli madde beslenme şeklini değiştirmek ve fazla olan kiloların vermesidir. Alkollü içecekler tüketilmemelidir. Karaciğerin yükünü azaltmak için doğal, işlenmemiş besinler tercih edilmelidir, katkı maddelerinden ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Sebze ve meyve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
216
Yapılabilecek en önemli madde beslenme şeklini değiştirmek ve fazla olan kiloların vermesidir. Alkollü içecekler tüketilmemelidir. Karaciğerin yükünü azaltmak için doğal, işlenmemiş besinler tercih edilmelidir, katkı maddelerinden ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Sebze ve meyve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
187
Gebelik döneminde annenin beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlığı arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin gebeliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür. Gebelik süresince annenin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
150
Vücudumuzun hayati fonksiyonları gerçekleştirmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerji de besinlerin içinde bulunan çeşitli moleküllerle karşılanır. En önemlisi karbonhidratların yapı taşı olan glikozdur. Vücudun enerji olarak kullanacağı glikozdan mahrum olması sonucu tip-2 diyabet...
Cevaplar
0
Görüntüleme
94
858,505Konular
982,839Mesajlar
33,078Kullanıcılar
uguroguz1Son üye
Üst Alt