Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Dişlerimize dost ve düşman gıdalar!

Dişlerimize dost ve düşman gıdalar!
0
129

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Yediğimiz yiyeceklerin ağızımızda tesiri olduğu bir gerçek. Kimi yiyecek ve içeceklerin de zararlı tesirini az çok iddia edebiliyoruz aslında. Örneğin; kola içmenin asidik tesirinden ötürü dişlerimize zarar verdiğini çğumuz biliyoruz. Evet öbür hangi azıklar dişlerimiz için zararlıdır? Zararlı olan besinleri dişlerimiz çürümesin diye hiç mi tüketmeyeceğiz, yoksa diğer gılar ile zararlı etkiyi kırmanın yolu var mı? İşte ağızımıza dost ve düşman azıklar ve yapabileceklerimiz:

Çoğumuz kolanın zararlı tesirini bildiğimiz üzere, şekerinin, çikolatanın, ağır karbonhidratlı beslenmenin (örneğin pilav, makarna, ekmek) de zararlı tesirini iddia eder. Pekala bu besinler neden daha çok çürüğe yol açıyor? Karşılık aslında kolay: Ağzımızda aside dönüşebilen herşey çürüğe sebep olabilir. Bu aside bazen şahsen biz besinlerden alabiliyoruz (kola). Bazen de ağzımızdaki bakteriler glukozu çok sevip tükettiği için asidi onlar oluşturuyor (Şeker, çikulata, ekmek makarna) (Bu asidi onların dışkısı olarak düşünelim)

Evet çoğumuzun sevdiği çikulatayı, ekmeği, kolayı hiç mi yemeyelim ve içmeyelim? Ölelim mi biz yani Bunun karşılığı hayır. Yalnızca yukarıda anlattığım döngüyü kırmamız gerekir. Bunun yolu da mekanik paklık yani sonrasında diş fırçalamak. Dışarıdasınız yanınızda diş fırçası yok ya da bir biçimde o an dişlerinizi fırçalayamıyorsunuz. Bol su için! O devirde en azından ağzımızı suyla çalkalamak çürük oluşumunu azaltacaktır. Zira ağzımızın içinde sıkışan minik bir ekmek kesimi bile milyarlarca bakteri oluşumu için kafidir. Bir diş fırçalamak kadar olmasa da suyun yıkayıcı etkisyle, bu hususların bir birçoklarını elimine etmek, ağız sağlımız için yararlı olacaktır.

Lifli besinler tüketin!

Tahıllı besinler, meyvelerden kuru erik, armut, narenciye ya da fasulye ve nohut üzere baklagiller lif çaısından güçlü besinlerdir. Lifli besinler; tükürük salgısını arttırdığı için çürümeyi dolaylı yoldan maniler. Tükürük içinde; bakteriler ile savaşı sağlayan bakteriostatik unsurlar olduğu için tükürük ölçüsünün artması bizim lehimize olur. Yeniden tıpkı halde kafeinli azıklar (çay, kahve gibi) tükürük mik tarını azalttığı, ağızda ağız da kurumaya yol açtıkları için çürümeye yatkınlığı da arttırır.

Peynir tüketin!

Peynir ağzımızdaki PH istikrarı için ülkü bir besindir. Ne demek bu artık diyorsanız işin özü, çürük yapan asit tesirine karşı dengeleme özelliği vardır. Peynir bazik asit olduğu için asitle karşılaştığında ortamı nötrler ve asit tesirini yok eden bir kalkan üzere davranır.

Hazır meyve sularını tüketmeyin!

Kolanın asidik olduğunu herkes bilirde meyve sularının da PH kıymetinin 2.5 olduğu biliyor muydunuz? Kola kadar asidik ve tıpkı anda bir o kadar da şekerli besinler olan meyve sularının bir de ağızda yıkanmasının sıkıntı olması çürüğe eğini bir epey arttırıyor. Kola zararlı, ben bir meyve suyu alayım ya da “çocuğumun beslenme çantasına bir de meyve suyu koyayım” aslında bilmeden dişlerimizi çürütmeye bizi bir adım daha yaklaştırıyor.

Meyve tüketin!

Meyvelerin bir birçok asidik olsa da lif içerdikleri için aslında yararlı besinlerdir. İçerdikleri vitamin, diş etleri için yararlı olduğu üzere, elma üzere sert meyveler ısırılarak yendiğinde ağızda diş fırçalama tesiri yaratıp mahsusen ön düşleri mekanik temizler.

 
858,505Konular
982,785Mesajlar
33,073Kullanıcılar
Vedat77Son üye
Üst Alt