Dinimizde kadinlarin anne olarak mevkisi ve degeri dinde hamilelik dinimizde gebelik dinimizde hamilelik gebe bayan anne Cenabı Hak buyuruyor: Anaya iyi davranın (Nisa Suresi 36) Anaya iyilik edin(Enam Suresi 151) Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, esasbabanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti Onlardan biri ya da her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine of!bile deme; onları azar; ikisine de güzel laf söyle Onları esirgeyerek alçakgönüllülükle üzerlerine kanat ger ve: Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse, hemen de sen onlara (öyle) rahmet et!diyerek dua et(Isra Suresi 2324) Biz insana, esasbabasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır Sütten ayrılması da iki sene içinde olur Önce bana, sonradan da anababana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur(Lokman Suresi 14) Biz insana, anababasına iyiliketmesini nasihat ettik Annesi onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu Taşınması ile sütten kesilmesi, otuz ay sürer Nihayet insan, enerjik çağına erip kırk yaşına varınca der ki: Rabbim! Bana ve belli başlıbabama verdiğin nimete şükretmemi ve razı olacağın yardımsever meslek yapmamı temin et (Ahkaf Suresi 15 Bir gün Resulullah'a bir kimse gelir ve sorar: Benim kendisine hizmet ve ülfet etmeme, ahali içinde en değerinde ve en haklı olan kimdir? Resulullah efendimiz: Anandır Sonra kimdir? Daha Sonra anandır Daha Sonra kimdir? Sonradan anandır, buyurdular O zat gene : sonra kimdir, deyince Peygamber Efendimiz buyururlar: Sonradan babandır Bu hadiste, anaya ihsanın üç defa bitmiş olunması, ananın evlat üstünde, babanın üç misli iyilik ve ihsan hakkı oılduğunu ifade eder Bunlar, hamilelik yorguluğu, doğurma eziyeti, ve emzirme ye karşısında sayılabilinir Anne'ye günah olan bir şeyi emretmedikçe itaat etmek vacipdir Hatta onun iznini almadan gönüllü olarak cihada katılmak bile caiz değildir Hatta Resulullah bu durumda olanları geri çevirmiş izin almalarını istemiştir Oğul nafile namaz kılarken, annesi kendisine seslense, ona eziyet vermemek için namazı bozması gerekir Hatta bir takım Şafii alimleri, farz olsun beyhude olsun mutlaka namazı dağıtmak gerektiğini genel bir kaide olarak kabul etmişlerdir Resulullah efendimiz, Beni İsrail zamanında yaşayan Cüreyc isimli bir rahibin kıssasını anlatarak bu konuda ümmetine ders vermiştir Cureyc namazda iken, annesi ona seslenmişti Cureyc bir müddet namazı bozup, bozmamak hususunda tereddütten daha sonra namazını kılmaya devam etmişti Annesi bir kaç kez seslenmesine karşın yanıt alamayışından eza duymuş, oğluna beddua etmişti sonradan Cüreyc bu bedduaya aynı aynına uğradı Ebu Hureyre'nin annesine bağlılığı ve ondan hiç ayrılmaması sebebi ile, annesi ölüm edinceye değin hac etmediği bir ibret vesikasıdır İslam'a göre, başlıca kafir olsa bile, mümin olan evladının iman ve itikadına ilişmedikçe, ona ihasan ve güzellikle muamele etmesi evladı üstüne vaciptir Nitekim, HzEbubekir ra kızı HzEsma'ya müşrike olan annesi Kuteyle ziyarete gelmişti Ona ikram edip etmeme husususnda tereddüte düşen HzEsma ra durumu Resulullah'tan sormuş O'da Evet, anana sıla ve iltifat etdiye buyurmuşlardı Anne hukukunun yüksekliği hususunda en ünlü hadisi şerif şudur CENNET ANNELERIN AYAGI ALTINDADIRİşte büütn bu ayet ve hadislerden anlaşılacağı üzere, İslamiyet anne almak haysiyetiyle kadına en büyük, en muhterem bir mevkii vermiştir Kaynaklar: 1) Kur'anı Kerim Meali 2) Müslim 3) İslamda Kadın Hakları, Mehmet Dikmen