Televizyon kanalındaki ses yarışıyla tanınan ve 6 yıl evvel erkek arkadaşı tarafından silahla vurularak tekerlekli sandalyeye mahkum bırakılan Memnun Kaya'nın ablası Dilek Kaya'yı öldüren erkek arkadaşı astsubay Yusuf Çalışkan müebbet mahpus cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti kararda rastgele bir indirim uygulamadı.
Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına tutuklu sanık Çalışkan hazır bulunurken, tekerlekli sandalyeyle Keyifli, annesi Hanım, ablası Songül Kaya ve tarafların avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı, temel hakkında hazırladığı mütalaasında sanığın cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamı tarafında görüş bildirdi.
Olaya ait savunma yapan sanık Çalışkan 'İddia makamının mütalaasına katılmıyorum. İleti içeriklerinde şiddet uyguladığım hiçbir mevzu bulunmuyor. Olaydan bir hafta evvel Dilek benim konutumda kalıyordu. Kendisini sevdiğim için ortamızda kıskançlık oluyordu. Olay günü Dilek'in evinde Yemek yedik Film izledik. Aramızdaki kıskançlık yüzünden tavırlıydık. Toplumsal medyada kızları eklediğim savıyla tartışma yaşadık. Çok bağırıyordu. Sesini bastırmak için elini tuttum ve masaya vurdum. Eline ne geçtiyse fırlattı. Meskenden çıkmak istedim. Benim omuzumdan ve kolumdan tuttu. Silah ve telefon elimdeyken yere düştük. Ondan sonra Dilek kanlar içindeydi' dedi.
Hayatında hiçbir beşere karşı şiddete yönelik eğiliminin olmadığını öne süren Çalışkan, 'Yaşadığım olay bir kazadır. Hiçbir halde rahmetliyi öldürmeyi istemedim. Bu türlü bir şey varsa Allah beni cezaevinden ve cehennemden çıkarmasın. Yazgımın bu türlü olmasını istemezdim. Keşke ben ölseydim' şeklinde konuştu.
Müebbet mahpus kararı
Maktulün annesi Hanım, kardeşi Keyifli ve ablası Songül Kaya ise sanığın cezalandırılması talebinde bulundu. Mahkeme, sanık Çalışkan'a 'kasten öldürmek' kabahatinden müebbet Hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırdı. Kararın akabinde duruşma salonundan çıkan maktulün yakınları kötülük geçirdi.
"Bana saldıran caniye yine dava açacağım"
Adliye önünde gazetecilere kararı kıymetlendiren Keyifli Kaya, 'Cani hakkettiği cezayı aldı. İnşallah kararı Yargıtay da onar. Aslında ablam öldü ve gitti. Buradaki gayem bu karar tüm katledilen bayanlara karşı uygulansın. Bu kararlar bayan cinayetlerine güç olur. Bana saldıran kişi hakkettiği cezayı almadı. Ablamın mahkemesini kazandık. Bundan sonraki süreçte bana saldıran caniye tekrar dava açacağım. Onun yine yargılanmasını isteyeceğim' tabirlerini kullandı.
Kaya ailesinin avukatı Zülal Erdoğan Bilal, kararın hukuka uygun olduğunu kaydetti. Bilal, 'Dosya içerisinde bulunan tüm meczuplar mahkeme tarafından hukuka uygun bir formda tahlil edildi. Sanığın savunmalarına prestij edilmedi. Bu olayın bir kaz sonucu değil, taammüden işlendiği sonucun vardılar. Yargılama evresindeki tavırlarını da dikkate alarak kendisi hakkında taktiri indirim kararlarını uygulamadılar. Bu bizim ehemmiyetle üzerinde durduğumuz bir husustu” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde 22 Mart 2020'de TOKİ toplumsal konutlardaki meskeninde Dilek Kaya (35) ile erkek arkadaşı Yusuf Çalışkan (29) ortasında çıkan tartışma sonucu Kaya tabancayla vurularak öldürülmüştü.