
Balığın küçük manzarasının altında devasa bir şifa deposu yatar. Balıkta Omega 3, B1, B3, B6, B12, A ve D vitaminleri bulunur. Bunlarla bitiyor diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Birebir vakitte içerisinde bol bol folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum üzere mineraller bulunur. Her bir lokması kaygılara deva, hastalara şifa! Her mevsime nazaran balıkların tadı, büyüklüğü ve cinsi değişir. Pekala 'Kışın hangi balıkları yiyeceğiz?' diye düşünüyorsanız kış balıkları rehberimize bir göz atın deriz...????
Pekala ocak ayında hangi balıklar tüketilir?
Ocak ayı balık için bereketli bir aydır.
Birinci balığımız uskumru.
Uskumru büyüklüğüne nazaran üç farklı isme sahiptir. En küçüğü kalinarya, 20-25 cm civarında ve yağlı olanlar uskumru, dönüş yolundaysa şayet çiroz olarak isimlendirilir. Yağlı bir balıktır ve en çok ocak ayında çıkar. Izgarası çok lezzetli olur.
Lüfer, ocak ayında tüketilen bir öteki balık. Tek bir cinsin büyüklüğüne nazaran en fazla isimlendirildiği balıktır.
Lüferin büyüklüğüne nazaran şöyle isimlendirilmesi yapılır:
10 cm'ye kadar yaprak
11-13 cm ortası çinekop
14-16 cm ortası kaba çinekop
17-20 cm ortası sarı kanat
21-30 cm ortası lüfer
31-35 cm ortası kaba lüfer
35 santi metreden büyükse kofana
Öteki bir balık ise palamut.
25-35 cm kadar palamut, 40–45 cm kadar torik olarak isimlendirilir. Kemikli bir balık çeşididir. Izgarası ve fırını çok lezzetli olur.
İstavrit de ocak bayı balıklarından.
En lezzetli olduğu vakitler kasım ve şubattır. Marmara'da 15-20 cm, Ege'de 30 cm civarında olur. Tavası ve ızgarası önerilir.
Çinekop, lüferin küçük hali. Kimileri balık cinsi olarak adlandırmasa da kışın en sevilen balıklarından.
baliknet.com
11 cm'den büyük lüfere çinekop deniyor. Buğulaması ya da tavada ızgarası çok lezzetli oluyor.
Tekir de ocak ayı balıklarından. Barbunyaya çok emsal bir balık tipi.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
6 ila 10 cm ortasında olan bu balığın tavası çok lezzetli olur.
Kefal kış aylarının balığıdır.
Buğulaması ve pilakisi yapılır. Kirli ve bulanık suları sever, bu sebeple muteber yerlerden temin etmek daha sağlıklıdır.
Kırlangıç ocak ayının son balığı.
25-30 cm'ye kadar çıkan uzunluğuyla ızgara ya da tava yapmaya pek uygun bir balık değildir. Buğulaması ve çorbası güzel olur.
Bu bilgilerden sonra artık ocak ayında itimatla ve şuurla balık tüketebilirsiniz. Öbür içeriklerimize de göz atmayı unutmayın! ????