Darı ve faydaları darı, nedir, ne aramak, unu, faydaları, bitkisi, irmiği, darı, ekimi Mısır oalrakda bildiğimiz darı, çok yardımsever Melek'lerim Lezzeti de cabası Unu ve irmiği elde edilerek lezzetinden faydalanılan darı hakkında bilgiler sunuyoruz bu yazımızda sizlere Melek'ler 1548821139 1548821139 darivefaydalari5c512297e0378darivefaydalari5c512297e0378 darivefaydalari5c512297e0378 DarıPanicum miliaceum Familyası Buğdaygiller (PoaceaeGramineae) Türkiye'de yetiştiği yerler Güneydoğu, İç Anadolu, Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde Tohumları buğday gibi besin maddesi olarak kullanılabilen, bir ya da çok yıllık bitki Memleketimizde insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır Van Gölü kıyı bölgelerinde ve Hakkari'de mısır türlerinden biri olan cin darı kavrulup taştan geçirilerek kavuzlarından ayrılır Dane kısmı süt ve ayranla karıştırılır ve bir nevi ekmek yapılır Bu darı aynı zamanda bozanın da hammeddesidir Koca darı, Muğla ve Hatay bölgesinde ekmeğin ham maddesidir Koca darı nişastası tekstil sanayii için çok elverişlidir Darının yeşil kısımlarında bitki gençken durrin denilen bir glikozit bulunur Bu, hayvanları zehirleyebilir Onun için hayvanlara darılar fazla taze ve yeşilken yedirilmemesi lazımdır Bu gibi taze otları, gölgede 24 saat kuruttuktan daha sonra hayvanlara vermelidir Yurdumuzda en çok darı yetiştirilen illerimiz, sırası ile; Urfa, Diyarbakır, Zonguldak, Muğla, Siirt, Aydınlatılmış, Hatay, Bitlis ve Adıyaman'dır İklim istekleriEsas itibariyle tropik iklimin yerli ürünüdür Ama, mutedil iklime de iyi adapte olmuştur Fazla yağıştan zarar görmez Kum mısır ve cin mısır pozitif rutubetten hoşlanmazlar Mısır tohumları 812 derecede çimlenirler Darılar kurağa dayanıklıdır Fakat kurakta gelişmeleri durgunlaşmaktadır Kuraklık geçince süratli gelişmelerine devam ederler Toprak istekleriKoca mısır, çok değişik toprak tipleri üzerinde yetişir ve iyi mahsul verir Fakat en yüksek verim kumlukilli topraklar üzerinde sağlanır Kökleri çok derinlere inebilir Diğer mısır çeşitleri daha yüzden kök sistemine maliktirler Lakin fazla öbür toprak tipleri üstünde yetişebilirler Toprakların organik maddelerce varlıklı olması, verimin daha pozitif olmasını sağlar Toprak işlemesi, ekimi, hasat ve harmanToprak pullukla sürüldükten sonra, diğer toprak işleme aletleri ile ikilemeye ve icabında üçlemeye tabi tutulurKafi miktarda rutubet mevcut ise sun'i gübre veya çiftlik gübresi verilir En iyi ekim zamanı mısır ekiminden tahminen 2 hafta sonradır Toprak sıcaklığı 1315 derece olmalıdır En iyi ekim şekli, aletlerle sıraya ekimdir Ekim derinliği toprağın durumuna göre 13 cm, dekara atılacak tohum miktarı 055 kg kadardır Tohumlar çimlendikten sonra, gerekli zamanlarda çapalama ve sulandırma işleri yapılır Dane mahsulü için yetiştirilen darıların hasadı, danelerin renkleştiği zamandan birkaç gün sonradan biçilir Bir müddet demet halinde kurutulur sonra demetler toplanır, harman edilir id