nicebayan
FD Üye
- Etkileşim
- 2
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Cuma Namazı Kılınışı Detaylı Anlatım
Cuma Namazı Nasıl Kılınır Detaylı Anlatım
Cuma Namazı kimsesiz kılınmaz Öğle zamanında cemaatle kılınır Öğle ezanı okununca, önce dört rek'at Cum'a namazının birincil sünneti kılınır
Amaç Ederken
Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının birincil sünnetini kılmaya denilir
Bu namaz benzer öğle namazının birincil sünneti gibi kılınır
Ilk rekatta önce Sübhaneke okunur Sonradan Euzü Besmele çekilir
Tüm rekatlarda Fâtiha ve zammı süre okunur
Birincil oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur
Son oturuşta
Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur
Daha Sonra, câmi' içinde, ikinci ezân okunur
Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar Hutbe okunur
Hutbe okunurken cema'atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur (harama yakın)
Hatib efendi duâ ederken, cemâ'at sesli amin demez İçinden gürültüsüz denir
Namaz kılarken yapması haram olan her şey, hutbe dinlerken de haramdır
Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir
Sonradan, cemâ'at ile iki rek'at Cum'a namazının farzı kılınır Bu namaz benzer sabah namazının farzı gibi kılınır
Kasıt şöyle edilir Gaye ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazırlanmış olan imama
Sonra, dört rek'at son sünneti, Niyeti şöyledir Hedef ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya
Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır Bu Nedenle itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur
Son sünnetin arkasında zuhri ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır Kasıt edilirken şöyle denilir:
Kasıt ettim edâsı üzerime olup da az önce üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına Bu şekilde kasıt edilirse, eğer o günün cuma namazı şartlarında bir noksanlıktan nedeniyle kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır
Bundan daha sonra, iki rek'at vaktin sünneti kılınır Vaktin sünnetine diye kasıt edilir Cum'a sahih olmadı ise, bu on rek'at, öğle namazı olur Bundan sonra, Ayetelkürsi ve tesbîhler okunup, dua edilir *
Cuma Namazı Nasıl Kılınır Detaylı Anlatım
Cuma Namazı kimsesiz kılınmaz Öğle zamanında cemaatle kılınır Öğle ezanı okununca, önce dört rek'at Cum'a namazının birincil sünneti kılınır
Amaç Ederken
Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının birincil sünnetini kılmaya denilir
Bu namaz benzer öğle namazının birincil sünneti gibi kılınır
Ilk rekatta önce Sübhaneke okunur Sonradan Euzü Besmele çekilir
Tüm rekatlarda Fâtiha ve zammı süre okunur
Birincil oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur
Son oturuşta
Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur
Daha Sonra, câmi' içinde, ikinci ezân okunur
Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar Hutbe okunur
Hutbe okunurken cema'atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur (harama yakın)
Hatib efendi duâ ederken, cemâ'at sesli amin demez İçinden gürültüsüz denir
Namaz kılarken yapması haram olan her şey, hutbe dinlerken de haramdır
Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir
Sonradan, cemâ'at ile iki rek'at Cum'a namazının farzı kılınır Bu namaz benzer sabah namazının farzı gibi kılınır
Kasıt şöyle edilir Gaye ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazırlanmış olan imama
Sonra, dört rek'at son sünneti, Niyeti şöyledir Hedef ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya
Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır Bu Nedenle itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur
Son sünnetin arkasında zuhri ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır Kasıt edilirken şöyle denilir:
Kasıt ettim edâsı üzerime olup da az önce üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına Bu şekilde kasıt edilirse, eğer o günün cuma namazı şartlarında bir noksanlıktan nedeniyle kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır
Bundan daha sonra, iki rek'at vaktin sünneti kılınır Vaktin sünnetine diye kasıt edilir Cum'a sahih olmadı ise, bu on rek'at, öğle namazı olur Bundan sonra, Ayetelkürsi ve tesbîhler okunup, dua edilir *