
Susamın siyahı üzere görünen çörek otunun insan sıhhatine birçok yararı olduğunu biliyor muydunuz? Evet çörek otunun yararları nelerdir? Bilirkişiler münhasıran bal ile karıştırılıp tüketilen çörek otunun yararlı olduğunu vurguluyor. İçeriğinde güçlü antioksidan özellik gösteren mineral içeren çörek otu hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında...
Eski çağlardan beri doğal tıbbi tedavide kullanılan çörek otunun insan sıhhatine birçok yararı vardır. Bilhassa eski çağlarda yaraları güzelleştirdiği için erlerin çantalarına konulurmuş. Yıllık otsu bitkisi olan çörek otu, bitkinin kozalağında büyür. Olgunlaştıktan sonra kozalağı inceltir. Yağ orantısı yüzde 18 olan bu ot 14 çeşidi olan düğün çiçeği ailesinden gelir. Yapılan kimi araştırmalarda çörek otunun astım illetinin bitirici olduğu gözlemlenmiştir. Amerika'da kişisel bir araştırmada kullanılan çörek otunun göğüs kanserine neden olduğu hücreleri yok ettiği ortaya çıkmıştır. Daha sonra çağdaş tıp bu otun üzerine ağırlaşıp birçok araştırma yapmıştır. Laboratuvar araştırmalarında çörek otunun kan şekerini düşürerek kanı dengelediği tespit edilmiştir. İçeriğinde yüksek ölçüde; conjuge linoleik asit, thymoquinone, nigellone, melanthin, nigilline, damascenine ve tannin unsurlar içermektedir.

ÇÖREK OTUNUN YARARLARI NELERDİR?
- Enfeksiyon sonucu boğazda meydana gelen öksürük ve teneffüs yolu illetlerinin tesirini azaltır. Bunun yanı sıra balgam söktürücü tesiri de vardır.
- Çörek otu vücutta bulunan tüm muaf radikalleri idrar yolu ile atarak sindirimin temizlenmesinde yardımcı olur. Böylelikle ortaya çıkabilecek olan mide ve bağırsak marazlarını önler. Bunun yanı sıra bu kesimlerde daha evvelce oluşan deforme risklerini en aza indirir.
- Kandaki şeker hücrelerini dengeleyerek, kanı istikrarlar. Damarlarda tıkanmanın yaşanmamasını sağlayarak kalp rahatsızlıklarının önüne makbul. İnme, felç ve kalp buhranı üzere önemli sıhhat dertlerinin riskini azaltır.
- Antioksidan özelliği olan çörek otu ödeme neden olan iltihabı temizler. Birebir devranda hücrelerin yenilenmesini destekleyerek yaşlanmayı önler. Bu tesirin birebirini dermis tabakasında da gösterir. Dermis tabakasının kısa müddette yenilenmesini destekleyerek sivilce ve akne oluşumunu önler. Başkaca ter bezlerinin sağlıklı işlemesini sağlar.

- Hazmı kolaylaştırdığından zayıflamaya destek olan besinler arasında birinci sıralarda konum alır. Yoğurtla bir arada tüketilince yararı daha çokça artar.
- Had sistemine bağlı gelişen depresyon ve panik atak üzere durumların yaşanma riskini azaltır. Böylelikle dimağ sıhhatine da ek sağlar.
- En değerli özelliği ise yapılan araştırmalarda kanserli hücreleri yok ettiğini ve önlediğidir. Eksperler münhasıran aile hikayesinde kanser hücrelerine sahip kimselerin bu besinden sıklıkla tüketmeleri gerektiğini vurguluyor.
- Çörek otundan elde edilen yağ ise cilt yüzeyinde meydana gelen egzama ve sedef üzere illetlerin yaşanmaması için bağışıklığı artırır.
- Çörek otunu zeytin yağı ile karıştırıp kirpik, kaş ve saçlarınıza iki günde bir sistemli uyguladığınızda daha çok gürleşmesini sağlar. Başkaca parlak ve canlı bir görünüm kazandırır.

BAL VE ÇÖREK OTU TOZUNU KARIŞTIRIP HER SABAH...
Çörek otundan elde edilen tozu her sabah kahvaltısında bal ile karıştırıp tüketildiğinde gün uzunluğu güç ve konsantre seviyenizi artırır. Başkaca illetlere karşı direnç oluşturur. Ayrıyeten salatalara omletinize ve peyniriniz üzerine serpiştirdiğinizde de birebir etkiyi alabilirsiniz.
ÇÖREK OTUNUN ZARARLARI NELERDİR?
Melanthin büyük dozlarda alındığında zehirlidir ve nigelline ise felç yapıcıdır. Bundan ötürü çörek otu yerinde ölçülerde ara verilerek kullanılmalıdır.