Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Coğrafi İşaretlere Bir Yeni Lezzet Daha Eklendi: Kilis Tava Artık Coğrafi İşaret Tescilli!

Coğrafi İşaretlere Bir Yeni Lezzet Daha Eklendi: Kilis Tava Artık Coğrafi İşaret Tescilli!
0
114

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
2
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
47
Konum
Rusya
F-D Coin
111
s-30c7773c27ddfd48f35f50dccb9b79cb35bdf67f.jpg


Kıymasıyla, biberiyle, domatesiyle damakları şenlendiren, Kilis'in lokal lezzeti olan Kilis Tava Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafik işaret tescili aldı! Pekala nedir bu coğrafik tescil? Kilis tava bu işareti nasıl aldı? Gelin birlikte bakalım...


Coğrafik işaret; eserlerin kaynağını, özelliklerini, coğrafyasıyla ortasındaki ilişkisini gösteren bir nevi garanti dokümanıdır.



ci.turkpatent.gov.tr
Coğrafik işaret tescili ile eserin kalitesi, klasikliği ve yerelliği aşikâr bir üne kavuşmuş eserin kimlik kartı çıkarılır. Bu eser artık korumalıdır.

Türkiye'de pek çok eser ve yöresel lezzette coğrafik işaret tescili bulunuyor.



Nereden öğreneceğiz bu eserleri diyorsanız buyrunuz: Coğrafik Tescilli Eserler Portalı

Coğrafik işaret tescilli yemeklere geçtiğimiz günlerde bir yenisi eklendi!



Kilis tava için Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan coğrafik işaret tescil başvurusu olumlu sonuçlandı. Kilis Belediyesi'nin yaptığı açıklamada belediyenin Kilis'in öteki lezzetlerini de tescillemek için çalıştıkları bildirildi.

Pekala nasıl yapılır bu tescilli Kilis tava?



Materyaller:

  • 1 kg orta yağlı kıyma

  • 200 gr. kuru soğan

  • 3 domates

  • 150 gr. yeşil yahut kırmızı biber

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1 çay kaşığı kırmızı biber

  • 1 tatlı kaşığı tuz
Kilis tava nasıl yapılır?

1. Bir adet soğan ve dört tane kırmızı biber yıkanır, robot yahut zırh ile ince olarak kıyılır.

2.  Zırhta çekilmiş kıymanın içerisinde tuz, karabiber, soğan, biber konur.

3. Elle özleşene kadar düzgünce yoğrulur. 

4. Orta büyüklükte bir tepsiye ıslak el yardımı ile yarım santim kalınlığında yayılır.

5. Tepsinin kenarına dört modüle bölünmüş domatesler ve soğan yerleştirilir. 

6. Üzerine taze kırmızı yahut yeşil biber eklenir. 

7. Havuç dilimi olarak 8 modüle bölünür ve pide fırınında 8-10 dakika yahut meskende 250 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. 

Kıymetli not: Dileğe nazaran etin altına 2 adet kışın patates, yazın patlıcan soyularak bıçak sırtı kalınlığında dilimlenerek dizilir akabinde üzerine kıyma yayılır.

Kilis'in tek coğrafik işaret tescilli yemeği bu değil.



2014 yılında Kilis katmeri de coğrafik işaret tescili almış.

Kilis'in öteki bir coğrafik işaret tescilli yemeği ise cennet çamuru!



2017'de tescil alan bu tatlının öteki ismi ise Kilis kaymaklı kırma künefe.


Mahallî lezzetlerimizin tanınması ve korunması için epeyce kıymetli olan coğrafik işaret tescili alan Kilis tavayı kesinlikle deneyiniz. Öteki içeriklerimize de göz atmayı unutmayın...????

 

Similar threads

Coğrafi işaret; ürünlerin kaynağını, özelliklerini, coğrafyasıyla arasındaki bağlantısını gösteren bir nevi garanti belgesidir. Coğrafi işaret tescili ile ürünün kalitesi, gelenekselliği ve yerelliği belli bir üne kavuşmuş ürünün kimlik kartı çıkarılır yani bu ürün artık bir nevi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
98
Ülkemizin dört bir yanı her türlü esere ulaşabileceğimiz bir cennet... Hazır yaz dönemi da açılıyorken, hem gittiğiniz yerlerde tadın hem de eliniz boş dönmeyin diye coğrafik işaretli eserleri sizler için yazdık. 'Ege'de hangi kentten ne alınır?' ve 'Ege Bölgesi neyi ile meşhur?' diyorsanız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
Çiğ köfte Türkiye'nin en sevdiği yiyecekler ortasında. Her mahallede bulabildiğimiz bu dayanılmaz lezzetin ardında ise büyük bir hengame yatıyor. Husus menşei olunca Urfa ve Adıyaman yıllardır hudut komşusu olmalarına karşın en büyük düşmanlar! Gelin bakalım çiğ köfte Adıyaman'a mı Şanlıurfa'ya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
96
Türkiyemizin her köşesinden lezzet fışkırıyor biliyorunuz. Her kentin kendine özel ve mahallî lezzetlerini sizler için tek tek yazdık. İşte Türkiye'nin 81 ilinin 81 lezzeti... 1. Adana-Adana Kebabı. 2004 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan tescil evrakını alan bu kebap Türkiye'nin en çok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
858,505Konular
982,762Mesajlar
33,063Kullanıcılar
netflixdunySon üye
Üst Alt