Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çocukluk takıntısı mı, obsesif kompulsif bozukluk mu?

Çocukluk takıntısı mı, obsesif kompulsif bozukluk mu?
0
124

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
73
Mektep öncesi çocuklarda ritüeller ve takıntılı davranışları nispeten sık görürüz. Ana pederler sıklıkla evlatlarının tıpkı kıyafetleri giydiğinden, birebir kaşığı kullanmak istediğinden, aşikâr bir halde yemek yediğinden yakınır. Bu devirdeki her takıntı evladın ruhsal bir eza yaşadığı manasına gelmez. Bu yaşlardaki takıntılar bazen evladın becerilerini geliştirmesinin yoludur, bazen de hayatını denetim etme uğraşının bir sonucudur ve büsbütün olağandır. Obsesif kompulsif bozukluk bundan çok daha fazlasıdır, evladın hayatındaki tüm meydanlarda düşünceye yol açar ve 7 yaş öncesinde çok nadiren görülür.

Bu bozukluğu anlamak için öncelikle obsesyon ve kompulsiyonları tanımlamak gerekir:

Obsesyon (takıntılı düşünceler): istenmeyen ve rahatsız edici niyetlerdir. Ağır bir korku ve rahatsızlık hissi oluştururlar. örnek: aklından tekraren küfürlü kelamlar geçmesi Kompulsiyon: obsesyonlardan kaynaklanan ağır tasayı azaltmak için evladın yaptığı şeylerdir. Evlat, tekrarlayıcı bir davranış ile obsesyonun oluşturduğu ağır meşakkat hissinden kurtulmaya çalışır. Bazen zihinsel kompulsiyonlar da olabilir, yani evlat obsesyonun tesirini azaltmak için aklına sair bir niyet getirir. Örnek: aklından geçen kelamların tesiri geçsin diye 20 sefer el yıkama Sık görülen obsesyonlar:
• Kirlenme: hayli sık görülür. Kimi nesnelere dokunup kirlenme kaygısı, bu nedenle hastalanma tasası üzere örnekler verilebilir.
• Yanlışlıkla birine ya da kendine zarar verme korkusu
• Simetri :nesneleri muayyen bir renge, boyuta nazaran dizme muhtaçlığı duymak olarak tanımlanabilir.
• Harikalık: örneğin kıyafetinin tam olması gerektiği formda durduğundan emin olma isteği.
• Yasak mülahazalar :ergenlik devrine girerken bu takıntılar artış gösterir. Küfürlü tasavvurlar, cinsî içerikli niyetler, istenmeyen gelgelelim akıldan çıkmayan manzaralar olabilir. Sık Görülen Kompulsiyonlar:
• Yıkanma/temizlik: şiddetli el yıkama, mutfağı tekraren temizleme, tekraren ya da uzun müddet duş alma…
• Denetim etme: kapıyı, çantayı, telefon ederek sevdiği birisinin uygun olup olmadığını denetim etme, bu nedenle yapacağı işleri yetiştirememe, meskenden çıkamama.
• Sayma, vurma, dokunma, silme
• Sıraya koyma, düzenleme Belirtiler hengam içinde değişim gösterebilir. Çok küçük evlatlar, obsesyonlarını ve bunlarla ilişkilendirdiği dehşetlerini söz edemeyebilirler. Obsesif kompulsif bozukluk, çocuklarda tasa, üzüntü, kızgınlık, utanç ve suçluluk hislerine yol açabilir.

Takıntılar hem evlat hem de aile için çok yorucudur. Yemek devranları, uyku devirleri aile için kabusa dönüşür. Evlat derdini yatıştırmak için ailesinden yardım almaya çalışır, onları da kendi takıntı sistemine katar. Validesine 20-30 kere “kirlendim mi?” diye sorabilir, pederinden bardağını tekraren yıkamasını isteyebilir. Evlatlar ekseriyetle mektepte bu takıntıları konuta nazaran daha uygun denetim ederler ancak buna karşın yaşadıkları problem, mektep muvaffakiyetinde düşmeye, arkadaş bağlantılarında bozulmaya, odaklanma güçlüklerine yol açar.

858,505Konular
982,838Mesajlar
33,077Kullanıcılar
Lequste44Son üye
Üst Alt