Çocuk Yetiştirmek Basit mı ? çocuk yetiştirmek, hakkında , bilgiler, nasıl çocuk yetiştirilir, anne ve babanın görevleri Çocuk geliştirmek hiç te kolay değil bilhassa bu devirde ayrıca maddesel açıdan hemde manevi Bir bebeğiniz oldu ona görmek birincil göreviniz görmek derken para verip eline hadi evladım sana bakıyorum demek değildir Ilgi göstermektir, derdini dinlemektir, onunla üzülüp, sevilmektir 1548757721 1548757721 cocukyetistirmekkolaymi5c502ade2d9cacocukyetistirmekkolaymi5c502ade2d9ca cocukyetistirmekkolaymi5c502ade2d9ca Annebaba olduktan sonra herkesin hayali benzer: Çoluk çocuğa iyi bir yaşam sunmak, iyi okutmak, birkaç dil aydınlatmak, iyi giydirmek, bol bol mutlu etmek, hobi edindirmek Bu liste uzayıp gidiyor Tüm ebeveynler de gelirleri ölçüsünde bu hayalin bir ucundan yetişmek için çalışıp çabalıyor Fakat bazen olmuyor Gelir çok kısıtlı olunca evdeki hesap bir türlü çarşıya uymuyor 900 TL geliri olan temizleme işçisi İbrahim Gökçe'nin deyimiyle: “Çocuk bilgisayar istiyor 'Arkadaşımda var' diyor Ben alamıyorum Yüreğim kan ağlıyor HOBİ VE EĞLENCEYE PARA KALMIYOR HT Ekonomi bu hafta ebeveynlerle görüştü Çocukları için yaptıkları masrafları, bu masrafların kazanç içindeki payını çıkartmaya çalıştı Aslında çocuğun masrafı genelde yaşıyla orantılı Yani masraflar da yılla birlikte büyüyor Harcamalarda önceliği her zaman eğitim masrafları alıyor Peşinde giyim gibi ihtiyaçlar geliyor İmkânlar kısıtlı olunca hobi ve eğlenceye ise her çocuk için sıra gelemiyor bu vesileyle görüştüğümüz ebeveynlere “Aylık kazancınız ne olsa, çocukları istediğiniz gibi yetiştirebilirdiniz? diye soruyoruz Aldığımız yanıtlar 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL aralarında değişim gösteriyor 1 LİRAM KALSA KİTABINI ALIRIM Figen Beyoğlu, 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Kaan Beyoğlu'nun annesi İlkokuldan beri özel okulda okuyan Kaan, üniversiteyi de Bahçeşehir Üniversitesi'nde okuyor Puanı devlet üniversitesine yetmesine karşın ailesinin arzusuyla özel üniversite yazmış Ailede gelirlerinin üçte birinin oğullarına gittiğini belirten Beyoğlu, Üniversitede yıllık ücretler liseye tarafından daha düşük Çünkü oğlum yüzde 50 burs da kazandıdiyor En büyük hobisi kitaplar olan oğlunun bu zevkinden yoksun kalmaması için sık sık kitap aldıklarını açıklayan Figen Beyoğlu, Cebimde son 1 lira kalsa bile kitabını aldım Lakin hemen teknolojiye de merak sardı iPad, Playstation gibi merakları da var 67 sene da tenis dersi aldı Hobilerine de daima katkı maddesi sağlamaya çalıştıkdiye konuşuyor BİLGİSAYAR İSTİYORLAR FAKAT ALAMIYORUM Aylık gelirinin 900 TL olduğunu dile getiren İbrahim Gökçe “2 oğlum var Biri lisede, diğeri altıncı sınıfta okuyor Kiradan daha sonra bize 550 TL kalıyor Bununla geçinmeye, çocukları okutmaya çalışıyoruz diyor Lisede okuyan oğlunun Simav'da okuduğunu, bunun için yılda yemek yemek dahil 2 bin 500 TL yurt parası ödediklerini anlatan İbrahim Gökçe şöyle devam ediyor: “Çocuklara ayda 50 TL harçlık veriyorum Fakat bilgisayar istiyorlar Bir türlü denkleştiremiyorum Mücadele didin, bir türlü sıra ona gelmiyor Gösteri ve hobi yok natürel Bizim eğlencemiz en fazla sahilde yürüyüş Onda da natürel birer çay içebiliyoruz Bizim için öncelik defalarca çocukların ihtiyacında Örneğin ben başkalarının giysileriyle yöneticilik ediyorum Oysa böyle yetiştirebiliyorum id TEK ÇOCUKLA GEÇİNMEK KOLAYDI 3 çocuk babası Âlem Kasapbaşoğlu'nun 2 yaşında ikizleri, 4 yaşında da oğlu var Tek çocuk varken yöneticilik etmenin daha kolay olduğunu, ana zorluğun ikizlerden sonradan başladığını dile getiren Kasapbaşoğlu, 3 ay öncesine değin evde iki bakıcı vardı Konu ikizler olunca bakıcı fiyatı da artıyor 100 dolarlar konuşuluyor Çocuklar büyüyünce bakıcı sayısı bire düştü Acilen o açıdan daha rahatızdiyor Kasapbaşoğlu çocukları için ayda kişibaşı 70 lira sıhhat sigortası ücreti ödüyor İlaçlarla sıhhat giderlerinin kişi başı 100 TL’yi bulduğunu belirten Âlem Kasapbaşoğlu, Şu Anda aşıları bitti Fakat birincil aylarda fazla sıktı Rota aşısı için 750 TL verdik Neyse ama abileri var Ondan kalan kıyafetleri de ikizlere kullanıyoruzdiye konuşuyor Bir anaokulu sahibi olan Kasapbaşoğlu çocuklarının hepsini aynı okulda okutacak maddesel gücü olmazsa hiçbirini özel okula göndermeyeceğini dile getiriyor OKUL BAŞLAYINCA MASRAFLARA KATKI İÇİN ÇALIŞMAM GEREKECEK Nergis Korucuoğlu evhanımı ve 35 yaşında bir çocuk annesi Eskiden çalışıyormuş fakat çocuktan sonra işi bırakıp anneliğe odaklanmış Evlerine ayda ortalama 2 bin TL giriyor Çalışmadığı için çocuğu okula yollamak ya da bakıcıyla amaçlamak zorunda kalmadığını dile getiren Korucuoğlu, “Şimdilik bizim ona özel yaptığımız oyuncak, giyim, ziyarete gitmek gibi masraflar ayda 100150 TL'yi geçmez Fakat okula başladığı süre masraflar çok artıyor O zamanı düşünmek her aile gibi bizi de tedirgin ediyor O okula başlayınca ben de onun masraflarına katkı maddesi karşılamak için çalışmayı istiyorum Bu ayrıntılarıyla benim çalışabilmeme ast diyor ÇOCUKLAR İLE BİRLİKTE MALİYETLER GIDEREK BÜYÜMEYE BAŞLADI 39 yaşındaki Bayram Arslan özgür meslekle uğraşıyor ve 3 çocuk babası Çocuklarının yaşı 15, 7 ve 14 Liseye gitme hazırlığında olan 14 yaşındaki oğlu askeri liseye gitmek için sınava hazırlanıyor Aylık geliri sıradan 1000 TL olan Arslan'ın 3 çocuğunun aylık maliyeti 500 TL Çocuklar büyüdükçe maliyetlerinin de büyüdüğünü söyleyen Arslan, “Ziyarete Gitmek istiyorlar, cep telefonu, bilgisayar istiyorlar Alamadığım için üzülüyorum Okulları açık havada hiçbir şeye para yetiştiremiyoruz Lakin işçi de olsa okusun istiyorum diyor