
Çıtır Çıtır Efsane Lezzette Tarsus Gevreği Tanımı İçin Materyaller
- 125 gram düzgünce yumuşamış tereyağ
- 1 adet orta uzunluk ılık yumurta
- 3 doluca yemek kaşığı tahin
- 7 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu
- 5 buçuk çay bardağı un
- Çay bardağım 125 ml
- 6 dolu yemek kaşığı koyu kıvamlı üzüm pekmezi
- 4-5 yemek kaşığı ortası su
- Çokça kavrulmuş susam
Çıtır Çıtır Efsane Lezzette Tarsus Gevreği Tanımı Yapılışı
- Yumurta, süt, yumuşak tereyağ, sıvı yağ, tahin ve pudra şekerini yoğurma kabına alalım. Elimiz ile hepsini bir yoğuralım.
- Üzerine kabartma tozunu ve azar azar ununu ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Ele yapışmayan, kulak göğsünden biraz daha katıca bir hamur yoğuralım.
- Hamuru iki eşit parçaya bölüp kap içinde kalan hamurun üzerini örtü ile kapatalım.
- Tezgahtaki hamurun altına ve üstüne birer adet yağlı kağıt koyalım.
- Hamura önce biraz elimiz ile basarak sonrada merdane ile açarak, aşırı ince olmayan, kalında olmayacak şekilde, olağan incelikte olacak şekilde hamuru açalım.
- Daha sonra üstteki kağıdı kaldırıp yuvarlak bir kesici aparat yada çay bardağı ağzı ile hamurları taban tabana keselim.
- Tezgahtaki hamurun tümü bitene dek tıpkı işlemi uygulayıp yağlı kağıt üzerinde biriktirerek hamuru bitirelim.
- Gerisine pekmezle suyu karıştırıp, bir tabağa yarım su bardağı kavruk susam koyalım. Kurabiyeleri pekmezli su içine daldırıp batıralım, çıkarıp gerili önlü çokça heryerini susama bulayalım. Kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
- Susamın ıslanmaması için tabağa azar azar bittikçe susam eklemesi yapalım.
- Bitip hazır olan birinci tepsiyi önceden ısınmış fansız alt üst ayar 170° fırının orta rafına sürelim. Altı üstü güzelce kızarana dek 25-30 dakika ortası pişirelim.
- Bizde bu sırada ayırdığımız ikinci hamura şekil verip diğer tepsiyi hazırlayalım.
- Fırından alınca servis tabağına çıkaralım ve soğumaya bırakalım.
- İyice soğuyup dinlenince servise hazırdır. Ağzı kapalı bir kapta uzunca bir süre tazecik koruma edebilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun.