Çinko yiyeceklerin doğal yapısında bulunan kayda değer bir mineraldir Yediğimiz yiyeceklerin içeriğinde çinko olması, sağlığımızı tamamlar, geliştirir ve korur İçerisinde çinko bulunan besinler: id Gad300250Ispanak: 100 gram ham ıspanak günlük çinko ihtiyacının %4’üne denk gelen 05 mg çinko içerir Beslenme lifi, demir, C vitamini, K vitamini, E vitamini, kalsiyum, folat gibi mineral ve vitaminler bakımından da zengin olan ıspanağın tek negatif yönü artı sodyum içermesidirMantar: 1 adet orta doruk beyaz mantar 01 mg çinko içerir Kuzu Eti: 100 gram kuzu eti jurnal çinko ihtiyacının takriben yarısını karşılar Fakat yüksek kolesterol değerine sahip olduğu için titiz tüketilmesi gerekirSusam: 1 akarsu kaşığı susam tohumu 07 mg çinko içerir ve bu günlük çinko ihtiyacının %5’ine eşit gelmektedir Kabak çekirdeği: 1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının takriben %20’sini karşılamaya yeter Yoğurt: 100 gram yağsız yoğurtta 1 mg çinko bulunur Bu da jurnal ihtiyacın %6’sı demektirÇinko yetersizliğinde ne olur?Saçlarınız çok dökülürCildiniz istediğiniz gibi parlak ve pürüzsüz olmaz Teninizin renginde hissedilir bir solukluk ve renksizlik hakim olur Tırnaklarınız yavaş ve baskı uzadığı gibi fazla kolay kırılır Karaciğeriniz, böbrekleriniz zor çalışır, kesintisiz bir bitkinlik ve ödem problemi yaşarsınız Pankreasınız sürükleyici çalışmadığı için şeker metabolizmanız bozuk olurYaralarınız geç ve kuvvet iyileşirTat duygunuzda bir azalma, ağzınızda bir tatsızlık, bir doyumsuzluk olur Üreme hormonlarının çalışmasında aksamalar olur Artı çinko zararlıÇinkonun fazlası “çinko zehirlenmesine niçin olabilir 19 yaş ve üstündekiler için günde 40 mg ve daha fazla çinko olmak ağızda metalik bir lezzet, bulantı, kusma, adale krampları, ishal gibi ast etkilere yol açabilircinkohangibesinlerdebulunur5c43e502832b4jpegB12 vitamini eksikliği ve B12'nin önemi