iltasyazilim
FD Üye
Çinko eksikliği ölümlere neden oluyor
Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinde görülen çinko eksikliği nedeniyle yılda ortalama 1 milyon kişinin öldüğü, binlerce çocukta ise maddi ve zihinsel geriliğe yol açtığı bildirildi
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Hikmet Boyacıoğlu, vitamin ve mineral eksikliklerinin, dünyanın manâlı bölümünü etkileyen ve öğrenme güçlüğü, zeka geriliği, bağışıklık sistemi sorunları, düşük alıştırma kapasitesi, körlük, prematüre ölümler, bunalım ve daha çoğu sıhhat sorununa yol açan kayda değer bir toplumsal sorun olduğunu söyledi
Minerallerin her birinin eksikliğinin afiyet açısından birçok soruna yol açabildiğini dile getiren Boyacıoğlu, bilhassa çinko eksikliğinin dünyada üzerinde önemle durulan bir konu olduğunu bildirdi
Özellikle Türkiye'de et ve süt ürünleri tüketiminin eksik olması nedeniyle demir, kalsiyum ve çinko eksikliklerinin görüldüğünü vurgulayan Boyacıoğlu, ''Ekonomik koşullar ve eğitim seviyesi farklılıklarına tabi olarak kırsal bölgelerde yetersiz beslenme oranı fazla yüksek Şehir Halkı merkezlerinde de çinko kaynaklı gıdaların alımının eksik olması bu minarelin eksikliğini artırıyor'' dedi
Boyacıoğlu, çinko eksikliğinin en yaygın olarak görüldüğü bölgelerin beslenmenin hayvansal gıdalardan fazla hububatlar ve sebzelere dayalı olduğu eksik gelişmiş ülkeler olduğunu belirterek, çinkonun genellikle sığır, tavuk, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının etleri ile yumurta ve süt ürünlerinde bulunduğunu, keza fındık ve baklagillerin de çinko açısından zengin olduğunu bildirdi
Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinde görülen çinko eksikliği nedeniyle yılda ortalama 1 milyon kişinin öldüğü, binlerce çocukta ise maddi ve zihinsel geriliğe yol açtığı bildirildi
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Hikmet Boyacıoğlu, vitamin ve mineral eksikliklerinin, dünyanın manâlı bölümünü etkileyen ve öğrenme güçlüğü, zeka geriliği, bağışıklık sistemi sorunları, düşük alıştırma kapasitesi, körlük, prematüre ölümler, bunalım ve daha çoğu sıhhat sorununa yol açan kayda değer bir toplumsal sorun olduğunu söyledi
Minerallerin her birinin eksikliğinin afiyet açısından birçok soruna yol açabildiğini dile getiren Boyacıoğlu, bilhassa çinko eksikliğinin dünyada üzerinde önemle durulan bir konu olduğunu bildirdi
Özellikle Türkiye'de et ve süt ürünleri tüketiminin eksik olması nedeniyle demir, kalsiyum ve çinko eksikliklerinin görüldüğünü vurgulayan Boyacıoğlu, ''Ekonomik koşullar ve eğitim seviyesi farklılıklarına tabi olarak kırsal bölgelerde yetersiz beslenme oranı fazla yüksek Şehir Halkı merkezlerinde de çinko kaynaklı gıdaların alımının eksik olması bu minarelin eksikliğini artırıyor'' dedi
Boyacıoğlu, çinko eksikliğinin en yaygın olarak görüldüğü bölgelerin beslenmenin hayvansal gıdalardan fazla hububatlar ve sebzelere dayalı olduğu eksik gelişmiş ülkeler olduğunu belirterek, çinkonun genellikle sığır, tavuk, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının etleri ile yumurta ve süt ürünlerinde bulunduğunu, keza fındık ve baklagillerin de çinko açısından zengin olduğunu bildirdi