Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çikolatalı Gerçekler

Çikolatalı Gerçekler
0
135

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


ÇİKOLATASIZ ASLA

Kalp sağlığımızı desteklediği ve ömrün uzamasına yardımcı olduğundan son yıllarda ciddi bir üne kavuşan çikolata birçoğumuzun favori besinleri arasında yer alıyor. Tabi ki faydası sadece kontrollü tüketildiğinde gerçekleşiyor.

Mutlu ederken kalbimizi de koruyor

Yapılan araştırmalar düzenli ve doğru miktarlarda tüketilen çikolatanın kalp-damar hastalıkları, diyabet ve metabolik sendrom gibi kardiyo-metabolik bozuklukların riskini azalttığını belirtiyor. Ayrıca vücuttaki endorfin ve seratonin salgısını arttırarak mutluluk hissi oluşmasına yol açıyor. Bu özelliğinden dolayı uzmanlar da meditasyon için çoğu zaman çikolatayı önerebiliyor.

Güçlü bir antioksidan kaynağı

İçerdiği flavanoller ve polifenoller ile antioksidan özellik gösteren çikolata bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek kansere karşı vücudumuzu koruyor. Aynı zamanda flavanoid bileşenlerin yaşla birlikte artan hafıza problemlerine de faydalı olduğu bulunmuş. Çikolatanın içerisinde bulunan bir başka madde olan teobromin de diğer antioksidanlarla birlikte hipertansiyon, insülin direnci, yüksek kolesterol, damar tıkanıklığı ve bununla ilgili kalp-damar hastalıkları riskini azaltıyor. Yapılan araştırmalarla da günde 6 gr çikolata yemenin kalp krizi ve inme riskinin % 39 azalttığı ispat edilmiş.

Kakao oranı önemli  

Çikolatadaki kakao oranı arttıkça sağlık üzerine olumlu etkileri de artıyor. Özellikle % 85 ve üzeri kakao içeriği olan bir çikolatada diğer malzemelerin (süt, şeker, yağ…) kullanımı az olduğundan maksimum fayda sağlanıyor. Fakat % 65 kakao kuru maddesi içerenleri tercih etmeniz de çikolatanın sağlığa olan bu faydalarından yararlanmanıza yetecektir.

Fazlası Zarar

Çikolata, birçok yararlı besin öğesini içerse de kalorisinin yüksek bir gıda olduğunu unutulmamamız gerekiyor. Porsiyonların fazla olması kalori alımını arttıracağından kilo artışına sebep olabilir. Kilo artışının da şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları ve inme riski gibi hastalıklara yol açtığını tekrardan hatırlatmak isterim. İyi bir haber ise Avrupa Kalp Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmadan geliyor; küçük miktarlarda çikolata tüketiminin bile kalp sağlığına olumlu etki yaptığı belirtilmiş. Fakat, çikolata %60 civarında karbonhidrat içerdiğinden aşırı tüketimi sonucunda kan şekerimizde ani yükselme ve ardından ani düşmeler gözlenebilir, bu da erken acıkmanıza veya insülin salınımında bozukluklara yol açabilir.

Hangi çikolatadan ne kadar tüketelim?

Önceden bahsettiğim gibi çikolata tercihlerimizi kakao oranı mümkün olduğunca yüksek olanlarından yana kullanmalıyız. Bu doğrultuda en iyi seçenek bitter çikolata olurken üzerinde bitter ibaresi bulunan her üründe sağlık için gerekli olan kakao oranı bulunmayabiliyor. Bitter çikolatanın önemli olmasının nedeni diğer sütlü çikolatalara oranla daha fazla kakao içerirken sütlü çikolatada bulunan ilave şeker ve yağları içermemesidir. İçeriğinde minimum % 65 kakao kuru maddesi içeren bir bitter çikolatadan haftada 40 gr kadar tüketmek tüm bu faydalı etkilerden yararlanmamızı sağlayacaktır.






 


 

Similar threads

ÇİKOLATASIZ ASLA Kalp sağlığımızı desteklediği ve ömrün uzamasına yardımcı olduğundan son yıllarda ciddi bir üne kavuşan çikolata birçoğumuzun favori besinleri arasında yer alıyor. Tabi ki faydası sadece kontrollü tüketildiğinde gerçekleşiyor. Mutlu ederken kalbimizi de koruyor Yapılan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
Şu an dünyada en sık tüketilen besinlerden olan çikolata bir çok insanın vazgeçilmezlerindendir. Aslında çikolatanın ilk üretimi milattan önce 1100 yılında olduğu düşünülse de 3000 yıldan uzun bir süredir insanoğlunun tükettiği tahmin ediliyor. Çikolatanın üretildiği kakaonun,damağımızda hoş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
yayınlanan yeni araştırmalar, bitter çikolata yemenin depresyon riskini azaltabileceğini ileri sürmektedir. 13.626 yetişkin ile yapılan kesitsel bir araştırma, bitter çikolata yedikten sonra insanların daha az depresif belirtiler yaşadığını buldu. Son 24 saat içinde bitter çikolata yiyenlerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
150
Bitter çikolataya kim hayır diyebilir? Bir beslenme kompetanı olarak birçok hengam şeker ve yağ içeriği yüksek olan kümelerden uzak durulmasını isterim ve tavsiye ederim. Bunlar arasında bitter çikolata tahminen de en temizi olarak mekan alır. Çikolatanın ana hususu kakaodur. Bitter çikolata...
Cevaplar
0
Görüntüleme
146
Çikolatanın Cilde Faydaları Neler? Biliyormusunuz bayanlar koyu çikolata erken yaşlanmaya niçin olan güneşin UV ışınlarına aleyhinde cildi koruyor Çikolata Deri kanserine niçin olan ışınları önlüyor ve cildi yaşlanmaya karşısında koruyor ALT...
Cevaplar
0
Görüntüleme
145
858,505Konular
982,791Mesajlar
33,075Kullanıcılar
Üst Alt