Çikolata Soslu Karpatka Tanımı İçin Materyaller
Hamuru için;
- 100 gram margarin
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- 1 çimdik tuz
- 1 çimdik şeker
- 3 yumurta
- 3,5 su bardağı süt (700ml)
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 3 yemek kaşığı un
- 7 yemek kaşığı şeker
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağından biraz eksik su
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 yemek kaşığı kakao ( silme)
- 20/25 gram bitter çikolata
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Çikolata Soslu Karpatka Tanımı Yapılışı
- Evvel hamuru hazırlayalım, yağı tencereye koyup ocakta eritmeye başlayalım akabinde suyu ekleyelim.
- Yağ büsbütün eriyip bir iki fokurdayınca unumuzu ekleyelim ve bir yandan karıştıralım.
- Şeker ve tuzu da ekleyip güzelce karıştırmaya devam edelim.
- Hamur pişip toparlanınca ocağın altını kapatalım.
- Hamur soğuyunca yumurtaları teker teker kıralım.
- Her yumurta ekleyişimizde yumurtayı karıştırarak hamura uygunca yedirelim, yedirmeden başka yumurtayı kırmayalım.
- Hamur hazır. Hamuru ikiye bölelim. Yağlı kağıt serdiğimiz kalıbımıza hamurun yarısını yayalım.
- Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirelim.
- Benim fırınımda yaklaşık 45 dakikada pişti, sonra hamurun öbür yarısına da tıpkı süreci yapıp pişirelim.
- Kremayı hazırlamak için tereyağı ve vanilin hariç öteki materyalleri tencereye alıp karıştırıp ocağa alalım.
- Göz göz oluncaya kadar karıştırarak pişirelim, pişince altını kapatıp tereyağı ve vanilini de ekleyip karıştırmaya devam edelim.
- Oda sıcaklığına geldiğinde kremayı buzdolabına kaldırıp dinlendirelim ( buzdolabında dinlendirmek zorunda değilsiniz lakin bu türlü olunca daha hoş oluyor, o yüzden ben bir gün öncesinden kremayı hazırlayıp dolaba kaldırıyorum).
- Kremayı buzdolabından çıkarınca yeterlice çırpalım.
- Soğuyan hamurlarımızdan birini kalıba tekrar koyalım, üzerine kremayı ek edip güzelce eşit halde yayalım.
- Sonra üzerine pişmiş ve soğumuş olan ikinci hamuru da koyalım.
- Bu biçimde streç sinemaya sarıp buzdolabına kaldıralım, en az iki saat dinlendirelim.
- Çikolata sosu için çikolata ve tereyağı hariç materyalleri bir tencerede göz göz oluncaya kadar karıştırarak pişirelim.
- Pişince ocaktan alıp çikolata ve tereyağı ekleyip güzelce karıştırıp yedirelim.
- Sos hazır. Servis edeceğimiz sırada tatlımızın üzerine dökelim ve yayarak üzerini düzeltelim. (servis sırasında dökmemizin nedeni tatlının üst katı yumuşamasın diye, erken dökersek tatlının üst katı bekledikçe yumuşar).
Orjinalinde çikolata sosu dökülmüyor, dilerseniz pudra şekeri de serpebilirsiniz. Biz ailecek çikolatalı tatlıları çok seviyoruz, o yüzden ben bu türlü tercih ettim????.