bilgisayarci
FD Üye

Çiçek Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 3,5 su bardağı un
- 1 paket instant maya ya da yarım paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı toz şekeri
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ ya da zeytinyağı
- Üzerine
- 1 çorba kaşığı kadar yoğurt
- Susam, çörek otu
Çiçek Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Bir yoğurma kabına unu koyuyoruz ve ortasını havuz şeklinde açıyoruz.
- Havuz şeklinde açtığımız yere maya, toz şekeri ve tuz eklenerek, üzerine ılık su koyulur. Elde malzemeler iyice eritilir. Daha sonra yavaş yavaş kenarlarından un alarak hamur yoğurulmaya başlanır.
- Hamuru yoğururken tüm malzemelerin özdeleşmiş olması gerekmektedir. Ne kadar uzun yoğurursanız o kadar iyi olacaktır. Hamurumuz poğaça hamurundan daha yumuşak olacaktır.
- 1 yemek kaşığı un ile hamuru iyice toparlıyoruz. Toparlanan hamura 1 yemek kaşığı sıvı yağ ya da zetinyağı ile tekrar iyice yoğuruyoruz.
- Hamur elden ayrılır kıvama gelecektir. Hamurun üzeri örtülüp, 40 dakika mayalandırılır.
- Mayalanan hamuru, hafif unlanmış tezgaha alıp, fazla unlamadan, 8 eşit parçaya bölüyoruz.
- 24 cm’lik bir kalıba alıp (Kelepçeli kek kalıbı, küçük yuvarlak borcam ya da herhangi bir kalıba) altına yağlı kağıt seriyoruz.
- Bezeleri 1 tane ortasına, 7 tanesi de kenarlara gelecek şekilde (Çiçek şeklinde olacak) diziyoruz.
- Tepsideki bezelerin üzeri temiz bir örtü ile örtülüp, 30-40 dakika mayalanmaya bırakıyoruz. Ortama göre mayalanma süresi değişiklik gösterebilir.
- Mayalanan bezelerin üzerlerine yoğurt sürüyoruz. Eğer yoğurdunuz cıvık ise güzelce karıştırıp sürebilirsiniz, fakat katı ile su ile biraz açabilirsiniz.
- Son olarak bezelerin üzerine çörek otu, susam serpip, fırına koyuyoruz. Fırının en altına da, çelik bir kapta su koyuyoruz ki ekmeklerimiz daha güzel pişssin. Ekmekler nemli ortada pişmeyi severler.
- 200 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar yaklaşık 30 dakikada pişecektir.
- Ekmekler pişerken, temiz bir fısfısın içine koyduğumuz suyu, 1 -2 defa ekmeklerin üzerine azar azar sıkıyoruz.
- Pişen ekmekleri, fırın sıcaklığını attıktan sonra temiz bir beze sarıyoruz. Ilındıktan sonra servise hazırdır. Afiyet olsun