iltasyazilim
FD Üye
Cevizli Tam Buğday Ekmeği (Baton Kalıpta) Tarifi İçin Malzemeler
*6 su bardağı tam buğday unu ( silme bardak olacak)
*1 5 2 su bardağı ılık su
*1 5 tatlı kaşığı instant kuru maya
*1 5 tatlı kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı şeker
*Yarım çay bardağı zeytinyağı
*1 5 çay bardağı ceviz içi
Üzeri için;
*1 yemek kaşığı un
*3 yemek kaşığı su
Cevizli Tam Buğday Ekmeği (Baton Kalıpta) Tarifi Yapılışı Tam buğday ekmeğinin *faydalarını sizlerle paylaşmak istedim*B vitamini açısından, mineral ile posa bakımından oldukça yüksektir, bağırsakların çalışmasını düzenler, kan lipitlerini de kontrol altında tutar, şeker kontrolünü *sağlar, az enerji vererek, uzun süre tok kalınmasını sağlar, bu sayede günde alınması gereken enerjiyi ve obezitenin gerçekleşme tehlikesini uzak tutar,*Kanserin kimi çeşitlerine karşı koruyucudur,*yüksek tansiyonu olanlara da iyi gelir sağlığımız açısından tam buğday unu kullanmalıyız
Un, maya, tuz, şeker ve sıvı yağını elimizle karıştıralım Üzerine 1 su bardağı suyu ekleyip yoğurmaya başlayalım Kalan 1 bardak suyu yavaş yavaş karıştıralım Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı Yaklaşık *10 dakika kadar hamuru yoğuralım,*Üzerini streçle kapatıp, ılık bir yerde mayalanmaya bırakalım, sonrasında elinizle hamuru hafif açalım, Ortasına robottan geçirdiğimiz cevizi döküp hamuru yeniden yoğuralım, hamura uzunlamasına şekil verip, geniş baton kalıba dökelim, başka bir kalıpta kullanılabilir
Ekmeğin üzerine 1 yemek kaşığı un ve 3 yemek kaşığı suyu karıştırarak yaptığınız bulamaçtan sürelim, yaptığımız bulamacın kıvamının krep hamuru kıvamında olmasına özen gösterelim bu karışım ekmeğin kabuğunun daha parlak olmasını sağlar, karadeniz ekmeği gibi
Ekmeğin üzerine bıçakla kesikler atalım ve hamuru yeniden mayalanmaya bırakalım, mayalandıktan sonra soğuk fırına sürelim ve fırını 200 dereceye ayarlayalım, ekmeklerin üzeri kızarmaya başlayınca fırını 165 dereceye düşürelim, 30 dakika kadar pişirdikten sonra yeniden 200 dereceye yükseltip üzeri kızarana kadar pişirelim, fırından çıkardığımız ekmekleri bir bezin arasına sarıp 1 saat kadar dinlendirelim
Afiyet bal olsun…
NOT: Biz evde 2 kişi olduğumuz için tarifteki ölçülerin yarısını kullandım Sizde isterseniz ölçülerin yarısını kullanarak daha az yapabilirsiniz Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin
*6 su bardağı tam buğday unu ( silme bardak olacak)
*1 5 2 su bardağı ılık su
*1 5 tatlı kaşığı instant kuru maya
*1 5 tatlı kaşığı tuz
*1 yemek kaşığı şeker
*Yarım çay bardağı zeytinyağı
*1 5 çay bardağı ceviz içi
Üzeri için;
*1 yemek kaşığı un
*3 yemek kaşığı su
Cevizli Tam Buğday Ekmeği (Baton Kalıpta) Tarifi Yapılışı Tam buğday ekmeğinin *faydalarını sizlerle paylaşmak istedim*B vitamini açısından, mineral ile posa bakımından oldukça yüksektir, bağırsakların çalışmasını düzenler, kan lipitlerini de kontrol altında tutar, şeker kontrolünü *sağlar, az enerji vererek, uzun süre tok kalınmasını sağlar, bu sayede günde alınması gereken enerjiyi ve obezitenin gerçekleşme tehlikesini uzak tutar,*Kanserin kimi çeşitlerine karşı koruyucudur,*yüksek tansiyonu olanlara da iyi gelir sağlığımız açısından tam buğday unu kullanmalıyız
Un, maya, tuz, şeker ve sıvı yağını elimizle karıştıralım Üzerine 1 su bardağı suyu ekleyip yoğurmaya başlayalım Kalan 1 bardak suyu yavaş yavaş karıştıralım Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı Yaklaşık *10 dakika kadar hamuru yoğuralım,*Üzerini streçle kapatıp, ılık bir yerde mayalanmaya bırakalım, sonrasında elinizle hamuru hafif açalım, Ortasına robottan geçirdiğimiz cevizi döküp hamuru yeniden yoğuralım, hamura uzunlamasına şekil verip, geniş baton kalıba dökelim, başka bir kalıpta kullanılabilir
Ekmeğin üzerine 1 yemek kaşığı un ve 3 yemek kaşığı suyu karıştırarak yaptığınız bulamaçtan sürelim, yaptığımız bulamacın kıvamının krep hamuru kıvamında olmasına özen gösterelim bu karışım ekmeğin kabuğunun daha parlak olmasını sağlar, karadeniz ekmeği gibi
Ekmeğin üzerine bıçakla kesikler atalım ve hamuru yeniden mayalanmaya bırakalım, mayalandıktan sonra soğuk fırına sürelim ve fırını 200 dereceye ayarlayalım, ekmeklerin üzeri kızarmaya başlayınca fırını 165 dereceye düşürelim, 30 dakika kadar pişirdikten sonra yeniden 200 dereceye yükseltip üzeri kızarana kadar pişirelim, fırından çıkardığımız ekmekleri bir bezin arasına sarıp 1 saat kadar dinlendirelim
Afiyet bal olsun…
NOT: Biz evde 2 kişi olduğumuz için tarifteki ölçülerin yarısını kullandım Sizde isterseniz ölçülerin yarısını kullanarak daha az yapabilirsiniz Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.