Experimental Biology 2019’te sunulan araştırmalar, cevizin beyin, bağırsak ve damar sağlığı ile sütun kanseri risk faktörleri üzerindeki etkilerini inceliyor Yapılan yeni incelemeler, cevizin önemli sağlık faktörlerini olumlu yönde etkileme potansiyeline sahip olabileceğini öne sürüyor id Gad300250Cevizin kolon kanseri ve bilişsel yaşlanmanın bir takım özellikleri üzerindeki etkisinden bağırsak ve damar sağlığı üzerindeki fazla etkisine değin, Experimental Biology 2019’te (EB) sunulan araştırmanın bulguları cevizin mekanizması hakkında en güncel bilgilerin ayrıntılarını ortaya çıkardıCalifornia Walnut Commission CEO’su Dennis A Balint “Bu bulgular, cevizin kalp sağlığı, şeker hastalığı, kanser, bilişsel gelişim, fertilite ve kilo kontrolünü nasıl etkilediğini bildiren ve 20 yılı aşkın süredir yürütülmekte olan 159’dan pozitif yayımlanmış makaleyi destekleyerek, dinç Diyetimizin bir parçası olarak ceviz yemenin pek çok avantajını daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır dediEB 2019’te sunulan özetlerden demin bilimsel sonuçlar çıkarılamasa da, en son bulguların özeti ise şu şekilde; Sütun Kanseri: Araştırmacılar öncelikle ceviz bileşenlerinin kolon kanseri hücreleri üstünde etkiye sahip olup olmadığını araştırmıştırBu hücresel çalışması1, Kore’de yer alan Ewha Bayan Üniversitesi, Beslenme Bilimi ve Yiyecek Yönetimi Anabilim Dalı tarafından yürütülmüş ve ceviz özütünün kanser kök hücrelerinin sağkalımını manâlı ölçüde yavaşlattığını ve sütun kanseri kök hücrelerinin çoğalmasını azalttığını göstermiştirBu sonuçlar çerçevesinde, araştırmacılar kanser kök hücrelerini hedef bölge sütun kanseri terapilerinde ceviz tüketiminin rolünü daha pozitif analiz etmek için bu sonucun bir bahane teşkil ettiğini belirtmektedir Kolon kanseri, Avrupa’da en yüksek kanser insidansına sahip kanserler aralarında en çok görülen üçüncü kanser tipidirAvrupa’da her yıl kolon kanserinden 212,000 hasta hayatını kaybetmektedir Türkiye’de ise her yıl 120,000130,000 kişide yeni kanser tanısı konulmaktadır Bu kişilerin %71’inde sütun kanseri tanısı konulmaktadırBağırsak Sağlığı: Bağırsak mikrobiyomu vücudumuzun yediğimiz gıdaları sindirmesi ve kullanmasına yardım eden bakterilerin yer aldığı bir ekosistemdir; bağırsak mikrobiyomundaki değişiklikler kronik hastalıklara yol açmaktadır Yakın tarihte Louisiana Eyalet Üniversitesi Afiyet Bilimleri Merkezi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı tarafından yürütülen bir çalışmada2, cevizin iki kategorideki bağırsak bakterisi üzerinde etkisini araştırmıştırCeviz içeren bir perhiz (insan diyeti eşdeğeri az kalsın 2 onz) iki kategorinin oranını manalı ölçüde değiştirmiştir; dolayısıyla “cevizin afiyet üstünde faydalı etkilerini gösterdiği ve bağırsağın mikrobiyal ortamını değiştiren yeni bir mekanizma olduğunu göstermektedir Bu egzersiz hayvanlar üzerinde denendiği için halk müziği için sonuçların ne olacağı konusunda henüz açıklama yapılmamaktadırYaşlanmaBeyin Sağlığı: Tufts Üniversitesi İnsan Beslenmesi Araştırma Merkezinden meydana çıkan bu hayvan çalışmasında3, hem genç keza ihtiyar sıçanlar ve çoklu doymamış yağ asidi ve folat, selenyum, magnezyum ve polifenoller gibi bileşenlerin bir kaynağı olan cevizin beynin kritik bölgelerindeki mekanizmaları üzerindeki etkisi araştırılmıştır Hayvanlar üç gruba ayrılmıştırBirinci grup hiç ceviz yemeyen denetim grubu (%0); ikinci grup diyetlerinin %6’sını cevizin teşkil ettiği grup ve üçüncü grup da diyetlerinin %9’unu cevizin teşkil ettiği gruptur (insan diyeti eşdeğeri sırasıyla 1 onz ve 40 1,5 onz) Bu gruplar, on hafta her tarafında izlenmiştir Araştırmacılara kadar, diyetin bir parçası olarak ceviz tüketimimi beynin yaşlanması üzerinde etkiye sahiptirBu alıştırma hayvanlar üzerinde denendiği için henüz ahali üzerindeki etkileri konusunda açıklama yapılmamaktadır Türkiye nüfuzunda yaşlıların oranı (65 yaş ve üzeri bireyler) Avrupa’ya kıyasla düşüktür, 2019’de 57 milyon iken 2023’te nüfusun %102’sine ulaşması beklenmektedirDamar Sağlığı: Mikrovasküler fonksiyon, kılcal damarlar gibi en minik kan damarlarımızın sağlığı anlamına gelmektedir Davis’te bulunan Kaliforniya Üniversitesi Beslenme ve İç Hastalıklar Anabilim Dalı tarafından yüksek kolesterollü menopoz sonrası kadınlarla ilgili olarak yapılan bir çalışmada, ceviz tüketiminin kısa vadeli etkisi araştırılmıştır Bir günde 40 gram ya da 15 onz ceviz bitiren grubun vasküler fonksiyonu iyileşmiştir Çalışmada bu iyileşmenin cevizden alınan yağ asitleri, alfalinplenik asit (ALA) ve linoleik asit (LA) bir uçtan bir uca olduğu sonucuna varmıştırBunun gibi sonuçlar, cevizin hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesindeki rolünün anlaşılmasını amaçlayan daha artı araştırma yapılmasının önünü açmaktadır
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.