Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Çeşitli Besinler ve Kalori Değerleri

Çeşitli Besinler ve Kalori Değerleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Çeşitli Besinler ve Kalori Değerleri
Çeşitli Besinlerin Kalori Değerleri
Kalori Değerleri



Yağlı Yoğurt 100 gr 90100
Yağlı Süt 100 gr 6670
Yoğurt (yağlıÇeşitli Besinler ve Kalori DeğerleriMeyveli) 100 gr 120190
Beyaz Peynir(Yağlı) 100 gr 260290
Kaşar Peyniri(Yağlı) 100 gr 400425
Parmesan Peyniri 100 gr 420460
Yumurta(Orta boy) 1 Adet 80
Yumurta Beyazı 1 Adet 15
Yumurta Sarısı 1 Adet 65




Çerezler Arz (gr) Kalori Değeri

Badem 100 600
Hindistancevizi 100 603
Fındık 100 650
Fıstık 100 560
Çam Fıstığı 100 600
Ceviz 100 549
Patlamış Darı 100 478
Kabak Çekirdeği 100 571
Gündöndü 100 578



Deniz Ürünleri Miktar Kalori Değeri

Siyah Balık Yumurtası 1 Yemek Yemek Kaşığı 72
Midye eti 1 Adet 9
İstiridye(Orta Zirve) 1 Adet 6
Karides(Orta Yükseklik 1 Adet 144
Somon Füme 100 gr 171
Kılıç Balığı 1 Adet 121
Ton Balığı 100 gr 135



Meyveler Arz Kalori Değeri

Elma 1 Adet 60
Kayısı 1 Adet 8
Muz 1 Adet 100
Kiraz 100 gr 40
Hurma 1 Adet 15
İncir Taze 100 gr 41
İncir Kuru 100 gr 59
Greyfurt 1 Adet 60
Portakal 1 Adet 50
Kivi 1 Adet 34
Mandalina 1 Adet 50
Karpuz 300 gr 55
Kavun 300 gr 40
Şeftali 1 Adet 60
Armut 1 Adet 70
Erik 1 Adet 8
Üzüm 100 gr 57
Çilek 100 gr 26



Etler Tedarik Kalori Değeri

Biftek (Izgara) 100 gr 278
Tavuk (Izgara) 100 gr 132
Tavuk Göğsü(haşlanmış) 100 gr 150
Kuzu (Yağlı Izgara) 100 gr 282
Kuzu Ciğeri (Yağda) 100 gr 232
Salam 100 gr 446
Sosis 100 gr 287300



Sebzeler Miktar Kalori Değeri

Domates 1 Adet 14
Enginar (orta yükseklik) 1 Adet 10
Patlıcan (orta boy) 1 Adet 28
Taze fasulye 100 gr 90
Brokoli 100 gr 35
Frenk Lahanası 100 gr 35
Kabak 100 gr 25
Havuç 100 gr 35
Karnıbahar 100 gr 32
Kereviz 100 gr 18
Salatalık 18 gr(1Adet) 11
Marul 1 Adet 15
Mantar 100 gr 14
Soğan 100 gr 35
Bezelye 100 gr 89
Taze Yeşil Biber 100 gr 15
Patates Haşlama 120 gr 100
Ispanak 100 gr 26
Lahana 100 gr 20


Tahıllar Arz(gr) Kalori Değeri

1Dilim Beyaz Ekmek 28 70100
1Dilim Kepekli Ekmek 28 5560
1 Adet Kruasan 180200 180200
1 Dilim Kızarmış Ekmek 1015 2535
Bisküvi 100 450480
Kuru Mercimek 100 314
Kuru Arpa 100 367
Kuru Bulgur 100 371
Kuru kuskus 100 367
Kuru Darı 100 342
Kuru Buğday 100 364
Susam 100 589
Kuru Makarna 100 339
Haşlanmış Makarna 100 85
Kuru Pirirnç 100 357
Haşlanmış Pirinç 100 125


Yağlar Tedarik Kalori Değeri

Tereyağı 1Yemek Kaşığı (28gr)206
Margarin 1Yemek Kaşığı (28gr)204
Istikrarsız Yağlar 1Yemek Kaşığı (15gr)130



Beslenmenin, bir ahenk içinde gerçekleşmesi zorunludur Besin düzeni, besin unsurlarının iyice tanınmasını, bu gıda unsurlarını taşıyan yiyecek maddelerinin, cisim ihtiyaçlarım ve vücudun büyümesi ve gelişmesi için zorunlu enerjiyi, hangi oranda karşıladığı ve hangi ölçüde alınmalarının insan vücuduna faydalı olacağı üzerinde durulmasını gerektirmektedir
Gıda düzeninde göz önünde bulundurulan manâlı etkenlerden biri, yiyecek maddelerinin vücuda sağladığı enerjinin ölçülmesini sağlayan kalori kavramıdır Gıda maddelerinin vücuda sağladığı kalori miktarı, yeterli ve dengeli beslenmenin düzenlenmesinde ve jurnal yemek listelerinde yer verilecek gıda maddelerinin nesil ve miktarının tespit edilmesinde ağırlık taşır
Cisim, aldığı besin maddelerini, maddesel ve kimyasal değişikliklere uğratarak, harcanacak enerjiyi karşılayacak bir nitelik kazandırır Cisim yapısının güç ve enerjisi, yiyecek maddeleri ile sağlanan ısıya bağlıdır Gövde ısısı, yiyecek maddelerinde bulunan, protein, yağ, karbonhidrat ve madensel maddeler gibi beslenme unsurlarının, solunum yoluyla alman oksijenin yanması sonucunda oluşur Bu yanmadan doğan ısı, vücudumuzun çeşitli bedensel ve kimyasal işlerini görmesine yardım edecek olan enerjiye çevrilir
Yiyecek maddelerinin, cisim yapısına sağlamış olduğu şiddet, enerji birimi ya da bir ısı ölçüsü olan kaloriile değerlendirilir Kalori, besin biliminde, yiyecek maddelerinin vücuda sağladığı gücü gösteren bir besin ölçüsüdür Gıda maddelerinin sağladığı enerjiyi ölçen, ısı birimi kalori, bir gram suyun sıcaklığını, belirtilen bir atmosfer basıncında, bir derece yükselten enerji toplamıdır

ENERJİ HARCANMASINDA ETKENLER
Vücudun enerji harcamasında etkin olan unsurlar şöyle özetlenebilir:
• Artma ve gelişme devrelerinde, gövde daha pozitif enerji harcar Yaşlanma, büyümenin duraklaması, harcanan enerji miktarını azaltır
• Vücutta yağ miktarının azlığı, enerjinin daha pozitif harcanmasını gerektirir
• Günlük uğraşıların çeşidi ve süresi ile oranlı olarak enerji harcaması değişir Cisim ve zihin uğraşılarının, harcanan enerji miktarında manâlı etkileri vardır Uğraşılar daha artı enerji harcanmasına sebep olur
• İklim şartlarının değişikliği enerji ihtiyacını etkiler Kalori ihtiyacı, ısı derecesinin düşüklüğü oranında fazlalaşır
• Hastalıkların iyileşme zamanlarında, gözenekli olan faaliyetleri fazlalaştığından enerji harcaması da fazlalaşır

KALORİ İHTİYACI
Vücudun harcadığı enerji miktarı ve gerek duyduğu kalori, dağıtılmış uğraşıların ağırlığına ve süresine bağlıdır Bir günde yapılan veya yapılacak işler ve bu işler için gereken süre önceden tahmin edilebiliri Zorunlu kalorimiktarı, o gün içinde yapılacak işlere tarafından hesaplanabilir Yalnız, vücudun'herhangi bir iş ya da etkinlik içinde olmadığı zamanlarda da kaloriye ihtiyacı vardır Uyku veya dinlenme esnasında ceset, iç organlarının çalışması ve öteki normal etkinlikler nedeniyle belirtilmiş bir enerji harcamaktadır Solunum, kan dolaşımı gibi Harcanması zorunlu olan bu gibi enerji için de kalori edinilmesine lüzum vardır Bu hallerde duyulan kalori ihtiyacı bayağı kalori ihtiyacıdır
Kalori hesaplanmasında, vücudun alışılagelmiş kalori ihtiyacı ile yapılacak işlerde duyulacak kalori ihtiyacı birlikte düşünülmelidir Jurnal enerji harcanması ve kalori ihtiyacı belirtilmiş etkenler altındadır Bu etkenler:
• Yaş,
• Cinsiyet,
• Beden ağırlığı,
• Düşünce ve karoser uğraşıları,
• Çevre ve iklim koşulları,
• Vücudun alman yiyecek maddelerini kullanabilme gücüdür

Bu etkenlerin ayrı olarak incelenmesinde fayda vardır:
YAŞ
İnsanların kalori ihtiyaçlarını, önce o insanın yaşı etkilemektedir Yaş, canlıların dünyaya geldikleri andan, öldükleri ana değin, geçirdikleri farklı alanlara yönlendirilmiş değişmeleri anlatan bir kavramdır Yaşlanma, fiilen biyoloji ile ilgili bir olay olmakla birlikte, vakit ölçüsü ile açıklama edilmektedir
Halk Müziği çeşitli yaşlarda dağıtılmış uğraşlar içersindedir Buna emrindeki olarak, çeşitli yaşlarda harcanacak enerjiyi karşılayacak kalori miktarını bilmelidirler Anne sütü emmeyen bir aylıktan bir yaşma dek bebeklerin kalori ihtiyacı aşağıya çıkarılmıştır

Yaş Önem günlük kalori
13 ay 6 Kg 120 K
49 ay 9 Kg 110 K
1012 ay 10 Kg 100 K

Bir yaşından sonraki çocuklarda kalori ihtiyacı, harcanılan enerji yanında, büyümesi ve gelişmesi için zorunlu kalori ile birlikte düşünülmelidir Çeşitli yaşlarda, jurnal kalori ihtiyacı, Milletlerarası Yiyecek Örgütü kadar şöyle tespit edilmiştir:

KALORİ İHTİYACI TABLOSU
Yaş Erkek Kadın
01 1120 1120
13 1300 1300
46 1700 1700
79 2100 2100
1012 2500 2400
1315 3100 2600
1619 3600 2400
2029 3200 2300
3039 3104 2331
4049 3008 2162
5059 2768 1990
6069 2526 1817
7079 2208 1587

cinsiyet
Erkeklerle kadınlar aralarında, fiziki ve şehvetli yönlerden bir takım farklılıklar vardır Somut farklılıklar, renk, tüy, zirve, ses, cinsiyet bezleri gibi özelliklerde, şehvetli farklılıklar ise şiddet ve enerji ricası gibi özelliklerde toplanmıştır Cinsiyete ast farklılıklar, bayan ve erkeğin değişik kalori almalarım gerektirmektedir Olağan bir kadının jurnal kalori ihtiyacı 20003000 kalori arasındadır Fakat kadının bazı özel durumlarında kalori miktarı da değişir Örnek:
• Dinlenme anında2000
• Egzersiz sırasında2400
• Ağır çalışmalarda3000
• Gebelikte2400
• Süt verme halinde3000

Erkekler için alınması gerekli kalori miktarı ise, kadınlara oranla daha yüksektir Yorulmadan çalışan erkekler 24002500, ağır işlerde çalışan erkekler ise 30004000 kaloriye ihtiyaç duyarlar

KAROSER AĞIRLIĞI
Cisim ağırlığı daha eksik olan kimseler, tartı azlık oranına kadar, alışılagelmiş kiloda olan insanların kalori ihtiyacından daha fazlasını olmak zorundadırlar Fazla şişman in sanların kalori ihtiyacı ise, olağan kilodaki insanların ihtiyaçlarına oranla daha azdır İhtiyaçtan pozitif kalori almış olan artı şişman insanların hareketlerinde tutukluk, davranışlarında ağırlık olduğu görülür Bu sebeple, harcanan enerji ile, alman kalori miktarı aralarında bir denge kurulması zorunludur

HAFIZA VE KAROSER UĞRAŞILARI
Vücudun, çalışsın ya da çalışmasın, mutlak bir kalori ihtiyacı vardır Fakat, vücudun çalışması, kalori ihtiyacının fazlalaşmasına sebep olur İnsanların yaptıkları işler birbirinden bambaşka olduğu gibi, ihtiyaç duydukları kalori miktarında da çeşitlilik vardır Bir Takım kimseler bedenleri ile, bazıları da us güçleri ile çalışırlar Beyin ve adale çalışmaları fazlalaştıkça, vücudun enerji harcaması da yükselir ve kalori ihtiyacı buna göre fazlalaşır Yapılan işler sınıflandırılırsa, her iş için bir saatte ihtiyaç duyulacak kalori miktarları şöyle bir değişiklik gösterir:
Hafif işler saatte 75 kalori
Orta işler saatte 75100 kalori
Ağır işler saatte 150300 kalori
Fazla ağır işler saatte 300500 kalori

İnsanların günlük kalori ihtiyaçları hesaplanırken, bu miktarlar yapılan işe kadar esas kalori ihtiyacına eklenmelidir Temel Kalori ihtiyacının dışarıda bir takım iş ve uğraşılarda bir saatte harcanan kalori miktarları aşağıda gösterilmiştir:
• Beyin çalışmaları 78
• Elle kâğıda dökmek 20
• Cihaz ile kâğıda dökmek 1640
• Yüksek sesle konuşmak 85
• Yürümek 130200
• Ev işi gerçekleştirmek 87174
• Evde elle dikiş 2530
• Evde çamaşır yıkama 130
• Bisiklete binme 180300
• Güreş 980
• Koşmak 500930
• Kaymak 500960
• Kürek çekmek 120600
• Yüzmek 200700
• Eskrim 530
• Odun kesmek 390430
• Çiftlik Sahibi (ağır) 90
• Çiftçi (hafif) 4374

ÇEVRE VE İKLİM ŞARTLARI
Sıcak ülkelerde bulunan insanların kalori ihtiyaçları, soğuk ülkelerde yaşamış insanların ihtiyaçlarından daha azdır bununla beraber, iklim ve kalori ihtiyacı aralarında, bugün mutlak bir ilgi kurulması eğilimi zayıflamaktadır Zira, iklim etkisi üzerinde durulurken, giyim ve korunma olanakları, ev şartlarının da göz önünde bulundurulması gerekir Günümüzün uygarlığı, iklim ve kalori ihtiyacı arasındaki bağın niteliğini değiştirmiştir Fakat, iklim etkisi, özellikle açık havada çalışan gövde işçileri için düşünülebilir Milletlerarası Gıda ve Tarım Örgü^ojtalajnaşıcakhktan artı veya yetkisiz olan her ön derece jçminsanların jurnal sıradan kalori gereksinmesine % 5 oranında bir artırma ya da eksiltme yapılabileceğini öğütlemiştir

KALORİ İHTİYACININ KARŞILANMASI
İnsan vücudu için zorunlu jurnal kalori miktarı bilinince, gıda maddeleri, bu arz kaloriyi sağlayacak biçimde seçilir Genellikle, gereksinme duyulan kalori miktarını saptayabilmek için kolay bir formüle başvurulur Ağır ve sıkıcı uğraşları olmayan, adi ağırlıkta bir insanın kilosu 40 birimi ile çarpıldığında, o insanın jurnal ihtiyacı olan kalan miktarı kavranabilir 50 kg ağırlıkta bir insanın ağırlığını 40 ile çarparak, bulunan 2000 sayısı, o insanın günlük kalori ihtiyacını az daha ortaya koyar Bu sonucu, insanların kalori ihtiyacını etkileyen diğer unsurlar ile birlikte düşününce, reel kalori ihtiyacı bulunur
Jurnal öğünlerde yenilen ve içilen yiyecek maddelerinin bir listesi yapılarak, gıda maddelerinin sağladıkları ya da sağlayabilecekleri kalori miktarını hesaplama olanağı vardır Bu suretle, alman kalori miktarının, enerji gereksinmesini karşılayıp karşılayamadığı de öğrenilir Bu data, artı kaloriye lüzum olup olmadığı veya gerektiğinden pozitif veya az kalori alınıp alınmadığı hakkında bir düşünce verecektir
Her gün alınan yiyecek maddelerinin sağladıkları kalori miktarları, bilimsel araştırmalarla kesin olarak öğrenilmiş olduğuna kadar, gereksinme duyulan günlük kaloriyi sağlayacak gıda maddeleri ile dinç ve beslenme ilkelerine uygun bir menü hazırlanabilmesi de kolaylaşır
Vücudun kalori ihtiyacı beslenme unsurlarının hücrelerde uğradığı kimyasal başkalaşım sonucu karşılanmaktadır Gıda unsurları arasında, protein, karbonhidrat ve yağlar, hücrelerde değişik çözücülerin etkisi ile enerjiye dönüşmekte, vücudun ihtiyacı olan gücü sağlamaktadır Söz edilen beslenme unsurlarının oluşturduğu kalori değerleri aşağı gösterilmiştir:
• 1 gr protein, 4 kalori
• 1 gr karbonhidrat, 4 kalori,
• 1 gr yağ, 9 kalori oluşturur *
 
858,500Konular
982,373Mesajlar
32,973Kullanıcılar
Üst Alt