çemen (Wärmflasche Fenugrec Fenugreek Buy otu) Nisanhaziran aylarinda, sarimsibeyaz renkli çiçekler açan 2040 cm yüksekliginde, bir senelik, otsu bir bitki Buy otu, hulbe otu olarak da bilinmektedir Gövdeleri düşey, silindir şeklinde, içi bos ve epeyce dallidir yapraklari sapli ve 3 yaprakçiklidir Çiçekler teker teker veya 2 tânesi bir arada olmak üzere bir yapragin koltugundan çikar Meyveleri düz ya da az çok kivrilmis olup, fasulye meyvesine aynı Içinde esmersari ya da kirmizimsi 620 tohum tasir Türkiye’de yetistigi yerler: Trakya, Marmara, Orta, Güney ve Güneydogu Anadolu Kullanildigi yerler: Kullanilan kisimlari tohumlaridir Olgun meyveler toplanir, güneste kurutulduktan daha sonra, sopa ile dövülerek tohumlar meyvelerden disari çikarilir Tohumlarinda müsilaj, uçucu yag ve sâbit yag, alkaloit, kolin, rutin gibi maddeler vardir Eski devirlerde Asya memleketlerinde sehvet arttirici ve harplerde cesâret verici olarak fazla kullanilirdi Bugün tasidigi müsilajdan dolayi, yumusatici ve balgam söktürücü olarak kullanilmaktadir Zor verici ve istah açici olarak, rasitizm, diabet, verem ve kansizliklarda da kullanilmaktadir Unu, pastirmanin üzerini örten ve “çemen ismi verilen karisimi (Bu karisim sarimsak, kirmizi biber ve çemen tohumu unundan ibârettir) hazirlamak için kullanilir alıntıdır