Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Cehennem Topuzu (Kohlrabi)Nedir?

Cehennem Topuzu (Kohlrabi)Nedir?
0
152

Neo

Yonetici
FD Üye
Katılım
Ağu 16, 2017
Mesajlar
138
Etkileşim
0
Puan
16
Web sitesi
bilgilihocam.com
F-D Coin
80
Kıbrıs’ da bilinen ismiyle Cehennem Topuzu; turpun bir türüdür Bitki türü olarak yer lahanası olarak da adlandırılmıştır İlk olarak Almanya da yaklaşık 4000 yıl önce ekilmeye başlandığı bilinmektedir Yurt dışında bilinen ismi Kohlrabi; Kohl(lahana) ve Rabi(şalgam) sözcüklerinin birleşiminden türeyen Almanca bir kelimedir Ayrıca bitki yurt dışında Gulumbra ve Türkiye de Alabaş olarak da anılmaktadır
Türkiye de Alabaş olarak yeni tanınmaya başlayan sebze, İzmir Ödemiş bölgesinde üretilmektedir Mavi ve yeşil renk olarak, iki türü bulunmaktadır Tadı turba benzemesinin yanında tadı ve kokusu turp gibi acımtırak ve keskin değildir Brokoli sapının tadına benzer bir lezzeti vardır Boyutu; kavun büyüklüğünde olabilen sebze, her ne kadar kök sebzeye benzese bile, bir kök bitkisi değildir Ampul şeklinde olan bitkinin gövdesi, hemen toprağın üzerinde yer alır Hem yaprağı, hem sebzesi yenebilen ender sebzelerden bir tanesidir

Besin Değeri İncelemesi
Bol lifli bir yapıya sahip olan sebze; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin içeriği ve 12 ay yetiştirilebilir olmasının avantajı ile ilgi çekmektedir Ayrıca; bol miktarda demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, selenyum ve potasyum içermektedir Yüksek miktarda potasyum ve C vitamini ihtiva eder 1gr’ da bir portakal kadar C vitamini bulunmaktadır Düşük miktarda kalori ve sodyum içermektedir
Faydaları
• Oldukça zengin lif yapısı tok tutar Diyet ve formunu korumak isteyen için ideal bir besindir
• Antioksidan bir besin olması, kanser gibi hastalıklara koruyucu etki sağlar Suyu akciğer kanserinin önlenmesinde etkilidir
• Sinir sistemi hastalıklarında etkili bir alternatif besindir
• Nefes darlığı, bronşit, öksürük tedavisine iyi gelir
• İçeriğindeki potasyum tansiyonu dengeler
• Böbrek taşı rahatsızlığında böbrek taşının düşürülmesinde yardımcı besindir
• Kalp hastalıkları, felç ve katarak hastalıklarına yakalanma riskini minimize eder
• Emziren anneler için süt yapıcı özelliği vardır



Fazla tüketildiğinde vücuttaki iyot oranını düşüren bu sebzenin, makul orandaki tuz ile tüketilmesi tavsiye edilir

Ülkemizde İzmir Ödemiş ilçesinde yetiştiriciliğine, yeni başlanan Cehennem Topuzu, dünya da yetiştirildiği bölgenin yemek kültürüne göre çok farklı şekillerde kullanılmaktadır Kıbrıs’ da dilimlenerek üzerine limon sıkıp meze olarak tüketilen bu sebze, Almanya da çorba, yemek, sarma ve çiğ olarak salatalarda kullanılmaktadırQuickCook Kohlrabi by A Veggie Venture 2007400
 

Similar threads

Kıbrıs ’ da aşina ismiyle Cehennem Topuzu; turpun bir türüdür Bitki türü olarak yer lahanası olarak da adlandırılmıştır başlangıçta Almanya da takriben 4000 yıl önce ekilmeye başlandığı bilinmektedir Yurt dışarıda bilinen sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur
Cevaplar
0
Görüntüleme
79
Alabaşı nasıl tanırız?Dünyada kohlrabi olarak da aşina alabaşa,doğanın şifa kaynaklarından diyebiliriz Ülkemizde geçmişi fazla olmayan alabaşher mevsim tezgâhlarda bulunmaktadır Beyaz, mor, beyaz ve yeşil karışımı renkleri olan alabaşın, beyaz ve yeşil karşımı renkli olanlarına ülkemizde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
Vitamin ve minerali bol, kalorisi ise az olduğu için dengeli beslenmede ideal bir gıda olarak kabul edilen alabaş, açık yeşil ve eflatun renginde yumruları tüketilen bitkidir Kohlrabi ve yer lahanası isimleriyle de bilinen bu bitkinin ana vatanı hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır Tohum...
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
Kış Sebzeleri ve Faydaları Kışın vücudumuzun direnci düştüğü için vitamin ihtiyacımız iki kat artar Vitamin açısından kış sebzeleri daha zengindir Sebzelerde bulunan antioksidantlar (A, C, E vitaminleri ve selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler, alkol ve fenoller, diyet posası… gibi bazı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
134
Gıda işleme teknikleri ve doğal tarım kaynaklarının değişmesi hangi sebzenin hangi sezona ait olduğunu bizlere unutturmuş durumda. Artık her daim her sebze, meyveyi raflarda görüyor ve kolayca ulaşabiliyoruz bu bize sunulan şık bir imkan gibi görünse de bir çoğunuz şifadan daha çok; kokusuz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
128
858,505Konular
982,750Mesajlar
33,062Kullanıcılar
miko4267Son üye
Üst Alt