Cay icenleri bekleyen tehlike
Hem miktarını hem de şekerini iyi ayarlamak gerek!
Cay uretimi yapılan sayılı ulkelerden biri olan ulkemiz, kuşkusuz ki cay tuketiminde de dunya ulkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor Turk misafirperverliğinin bir gostergesi olarak en onemli ikram iceceği olan cayı ‘Turklerin milli iceceği’ olarak tanımlamak da cok yanlış olmaz Peki boylesine yuksek miktarlarda tukettiğimiz bu lezzetli iceceğin ne kadar tuketilmesi gerektiğini, ne kadar icildiğinde yararlı ne kadar icildiğinde ise zarar verebileceğini biliyor musunuz? Alman Hastanesi’nden Diyetisyen Esra Aran, Turk insanının damak tadının ayrılmaz bir parcası haline gelen cay tuketimi ile ilgili bilinmesi gerekenleri şoyle anlattı:
En cok tuketilen ikinci icecek
Turkiye de cay, sudan sonra en cok tuketilen ikinci icecektir Gunluk tuketilen cay su yerine gecmez, sadece sıvıdır Vucudunuzun gunluk sıvı gereksinimini cay gibi diğer iceceklerle de sağlayabilmek mumkundur Ancak, gun icerisinde icilen cayın şeker ilavesi yapılarak tuketilmesi ve oğunlerle beraber tercih edilmesi, sağlık acısından olumsuz etkilerin oluşmasına neden olmaktadır
Oğunlerle tercih edilen cay, demir emiliminin azalmasına neden olabilmektedir Orneğin; kahvaltınızda yumurta ile cay tuketmek yerine taze sıkılmış meyve suyu ya da meyveyi tercih etmek olumsuz etkileri azaltmanın bir yoludur Cunku cay icerisindeki tanenler besinlerden alınabilecek demirin emiliminin azalmasına neden olabilmektedir
Aşırı tuketime dikkat!
Gun icerisinde aşırı tuketilen cay; sinir bozukluğu, kabızlık, yuksek tansiyon, el titremesi, baş ağrısı, sıkıntı ve uykusuzluğa neden olabilmektedir Aşırı cay tuketimi, idrar miktarının da artışına neden olur İdrarla dışarı atılan ure asidi miktarını azaltır Romatizma hastalığı olanlara zarar verir Cayda okzalat fazladır Bu nedenle bobreğinde kum ve taş olanlara cay zararlıdır Yuksek tansiyon hastası, karaciğer hastası ve kabızlık cekenler, ure albumin olanlar cay icmemelidir
Şekerin dozunu iyi ayarlayın!
Caya şeker ilave edilerek aşırı tuketilmesi de; kalpdamar hastalıkları, şişmanlık, serum lipit değerinde yukselme gibi olumsuz sonuclara yol acabilir Şekerli ya da şekersiz aşırı cay tuketimi, vucutta demir emilimini ters yonde (anemi) etkilediği kadar, vucutta toksik madde birikimine de neden olabilmektedir Yani, vucudunuzun surekli olarak şiş olmasına (odem) neden olur Cay tuketmekten vazgecemiyorsanız ve tercihiniz şekerli tuketmek ise; oncelikle şeker miktarını azaltabilirsiniz Şeker yerine tatlandırıcı kullanabilirsiniz Gunluk tatlandırıcı kullanımında 8 tableti gecmemeye ozen gostermelisiniz Cayınızı demlerken cubuk tarcın kullanırsanız cayınızı daha rahat tuketebilirsiniz Cayı şekersiz fakat fazla miktarda tuketiyorsanız; 4 cay bardağı cay hakkını gectikten sonra her bardak cay icin ekstra 1 bardak su iciniz Cayınızı acık olarak tuketmeye calışınız
Gunde 4 bardaktan fazla olmamalı
Cay icerken dengeli tuketime ve şeker dozunun iyi ayarlanmasına cok dikkat etmek gerekiyor Hurriyet'te yer alan habere gore bu nedenle uzmanlar gunluk cay tuketiminin 4 bardaktan fazla olmamasını tavsiye ediyor Ekstra 1 bardak cay icin ise ekstra 1 bardak su icilmesini oneriyor Bu kurallara uyulduğunda ise cayın yararları saymakla bitmiyor İşte milli iceceğimiz cayın vucudumuza yararları…
Kanser riskini azaltır,
Kolesterolu duşurur,
Beyni korur,
Hazmı kolaylaştırır,
İcerdiği florid nedeniyle diş curuklerini onleyici etkiye sahiptir,
Flavonoid; bitkilerden elde edilen, besinlerde doğal olarak bulunan antioksidantdır,
Kan damarlarının genişleterek kanın vucuttaki dolaşımını kolaylaştırır,
Yapılan bircok araştırmaya gore; gunde maksimum 2 kupa cay tuketmenin kalp krizi ile olum riskini azalttığı ortaya cıkmıştır
haberturk
Hem miktarını hem de şekerini iyi ayarlamak gerek!
Cay uretimi yapılan sayılı ulkelerden biri olan ulkemiz, kuşkusuz ki cay tuketiminde de dunya ulkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor Turk misafirperverliğinin bir gostergesi olarak en onemli ikram iceceği olan cayı ‘Turklerin milli iceceği’ olarak tanımlamak da cok yanlış olmaz Peki boylesine yuksek miktarlarda tukettiğimiz bu lezzetli iceceğin ne kadar tuketilmesi gerektiğini, ne kadar icildiğinde yararlı ne kadar icildiğinde ise zarar verebileceğini biliyor musunuz? Alman Hastanesi’nden Diyetisyen Esra Aran, Turk insanının damak tadının ayrılmaz bir parcası haline gelen cay tuketimi ile ilgili bilinmesi gerekenleri şoyle anlattı:
En cok tuketilen ikinci icecek
Turkiye de cay, sudan sonra en cok tuketilen ikinci icecektir Gunluk tuketilen cay su yerine gecmez, sadece sıvıdır Vucudunuzun gunluk sıvı gereksinimini cay gibi diğer iceceklerle de sağlayabilmek mumkundur Ancak, gun icerisinde icilen cayın şeker ilavesi yapılarak tuketilmesi ve oğunlerle beraber tercih edilmesi, sağlık acısından olumsuz etkilerin oluşmasına neden olmaktadır
Oğunlerle tercih edilen cay, demir emiliminin azalmasına neden olabilmektedir Orneğin; kahvaltınızda yumurta ile cay tuketmek yerine taze sıkılmış meyve suyu ya da meyveyi tercih etmek olumsuz etkileri azaltmanın bir yoludur Cunku cay icerisindeki tanenler besinlerden alınabilecek demirin emiliminin azalmasına neden olabilmektedir
Aşırı tuketime dikkat!
Gun icerisinde aşırı tuketilen cay; sinir bozukluğu, kabızlık, yuksek tansiyon, el titremesi, baş ağrısı, sıkıntı ve uykusuzluğa neden olabilmektedir Aşırı cay tuketimi, idrar miktarının da artışına neden olur İdrarla dışarı atılan ure asidi miktarını azaltır Romatizma hastalığı olanlara zarar verir Cayda okzalat fazladır Bu nedenle bobreğinde kum ve taş olanlara cay zararlıdır Yuksek tansiyon hastası, karaciğer hastası ve kabızlık cekenler, ure albumin olanlar cay icmemelidir
Şekerin dozunu iyi ayarlayın!
Caya şeker ilave edilerek aşırı tuketilmesi de; kalpdamar hastalıkları, şişmanlık, serum lipit değerinde yukselme gibi olumsuz sonuclara yol acabilir Şekerli ya da şekersiz aşırı cay tuketimi, vucutta demir emilimini ters yonde (anemi) etkilediği kadar, vucutta toksik madde birikimine de neden olabilmektedir Yani, vucudunuzun surekli olarak şiş olmasına (odem) neden olur Cay tuketmekten vazgecemiyorsanız ve tercihiniz şekerli tuketmek ise; oncelikle şeker miktarını azaltabilirsiniz Şeker yerine tatlandırıcı kullanabilirsiniz Gunluk tatlandırıcı kullanımında 8 tableti gecmemeye ozen gostermelisiniz Cayınızı demlerken cubuk tarcın kullanırsanız cayınızı daha rahat tuketebilirsiniz Cayı şekersiz fakat fazla miktarda tuketiyorsanız; 4 cay bardağı cay hakkını gectikten sonra her bardak cay icin ekstra 1 bardak su iciniz Cayınızı acık olarak tuketmeye calışınız
Gunde 4 bardaktan fazla olmamalı
Cay icerken dengeli tuketime ve şeker dozunun iyi ayarlanmasına cok dikkat etmek gerekiyor Hurriyet'te yer alan habere gore bu nedenle uzmanlar gunluk cay tuketiminin 4 bardaktan fazla olmamasını tavsiye ediyor Ekstra 1 bardak cay icin ise ekstra 1 bardak su icilmesini oneriyor Bu kurallara uyulduğunda ise cayın yararları saymakla bitmiyor İşte milli iceceğimiz cayın vucudumuza yararları…
Kanser riskini azaltır,
Kolesterolu duşurur,
Beyni korur,
Hazmı kolaylaştırır,
İcerdiği florid nedeniyle diş curuklerini onleyici etkiye sahiptir,
Flavonoid; bitkilerden elde edilen, besinlerde doğal olarak bulunan antioksidantdır,
Kan damarlarının genişleterek kanın vucuttaki dolaşımını kolaylaştırır,
Yapılan bircok araştırmaya gore; gunde maksimum 2 kupa cay tuketmenin kalp krizi ile olum riskini azalttığı ortaya cıkmıştır
haberturk