Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Canakkale Zaferi İle İlgili Tiyatrolar

Canakkale Zaferi İle İlgili Tiyatrolar
0
116

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Canakkale Zaferiyle ilgili Tiyatrolar
Canakkale savaşıyla ilgili tiyatro metni

(Sahnede bir hasta, yatağında yatmaktadır Sahne loştur Dış ses acıklamayı okur Bir sure sonar sahneye doctor girer)
DIŞ SES: Burada canlandırılan olay, İstanbul Tıp Fakultesi'nden mezun olup ihtisas yapmak uzere ABD'ye giden doktor Omer Muşluoğlu’nun, Amerika’da, gorev yaptığı hastahanede başından gecen bir olaydır YIL1957 YER, AMERİKA NİYORK HASTANESİ Hastanede gorev yapan bir Turk doctor, kan almak uzere yaşlı bir hastanın kolunu acmasını ister Yaşlı hasta kolunu sıyırınca doctor, hayretle bakakalır Cunku bu kolda Turk bayrağı dovmesi vardır
DOKTORimagescanakkalezaferiileilgilitiyatrolar5ad212807bf36pngsahneye girer, neşelidir)Ooooooooo Mr Josef Miller idi What are you this day ?
ANZAKLI OMER :Tenk you doctor,I’m ill, I’m bed, very ill (Doktor,Anzaklı Omer’in kolunu iğne yapmak icin acınca Turk bayrağı dovmesini gorur Dovmeyi seyircilerin goreceği şekilde işaret ederek şaşkınlık ifadesi gostererek bağırır)
DOKTOR :OOOOOOOOOOO my god, what is this ? Are you Turk ?
ANZAKLI OMER : No no I’m austuralya Which guescin ?
DOKTOR :Because I’m Turk
(hasta adam, Turk sozunu duyunca cok heyecanlanır Ayağa kalkmak ister Turkce konuşmaya başlayarak doktora sarılır)
ANZAKLI OMER :Olamaz, olamaz ! Demek Turksun ha İnanamıyorum, yıllar sonra yine Bir Turkle karşılaşıyorum
DOKTOR imagescanakkalezaferiileilgilitiyatrolar5ad212807bf36pngŞAŞKINLIKLA)Mr Josef, siz Turkce biliyorsunuz, afedersiniz, nerede oğrendiniz Turkceyi, merak ettim doğrusu Peki bu kolunuzdaki Turk bayrağı nedir
ANZAKLI OMER :Bak anlatayım evlat (seyirciye bakarak derin bir ic gecirdikten sonra anlatmaya başlar Doktor da sandalyeye oturur, dikkatle dinler)
“Yıl 1915 Sen hatırlamazsın o yılları Canakkale diye bir yer var Turkiye'de, orada savaşmak uzere butun Hıristiyan devletlerden asker topluyorlardı Ben Anzak'tım Avustralya Anzaklarından İngilizler, bizi toplayıp dediler ki: Barbar Turkler Hıristiyan dunyasını yakıp yıkacaklar Butun dunya o barbarlara karşı cephe acmış durumda Birlik olup uzerlerine gideceğiz Bu savaş cok onemlidir Biz de inandık sozlerine vaadetlerine Savaşmak isteyenler arasına katıldık
“Bizim beynimizi yıkayan ingilizler, Turklere karşı topladığı askerlerin tamamını Canakkale'ye sevkediyorlarmış Bizi gemilere doldurup Mısır'a getirdiler o zaman Mısır'da şoyle boyle birkac ay talim gorduk Atış talimi Ondan sonra da bizi alıp Canakkale'ye getirdiler Savaşın şiddetini ben ilk orada gordum Oyle ki denize duşen gulleler suları metrelerce yukarı fışkırtıyor(eliyle havada kavis cizer), gokyuzunde havai fişekler, geceyi gunduze ceviriyordu zaman zaman Her taaruzunda bizden de Turklerden de yuzlerce insan hayatının baharında can veriyordu Fakat biz Turklerdeki gayret ve cesareti uzaktan gordukce şaşırıyorduk Teknolojik yonunden cok cok ustun olduğumuz gibi sayı bakımından da fazlaydık Peki onlara bu cesaret ve kuvveti veren şey neydi? İlk başlarda zannediyordum ki İngilizlerin bize anlattığı gibi, Turkler barbarlıktan boyle saldırıyorlar Meğer barbarlıktan değil, kalplerind ki vatan sevgisinden kaynaklanıyormuş Bunu nereden anladığımı soyleyeyim Biz karaya cıktık Taarruz edemiyoruz Bizi puskurtuyorlar Tekrar taaruz ediyoruz Bizi tekrar puskurtuyorlar Tekrar taaruz ediyoruz Derken boyle bir taarruzda başımdan yediğim bir di pcik darbesiyle kendimden gecmişim “Gozlerimi actığımda kendimin yabancı insanların arasında gordum Nasıl korktuğumu anlatamam Cunku İngilizler bize Turkleri barbar, vahşi kimseler olarak tanıttı ya
DOKTORimagescanakkalezaferiileilgilitiyatrolar5ad212807bf36pngemek bizimkilere esir duştunuz ha Vay be , eeeeee sonra ne oldu?
ANZAKLI OMER: Baktım ki yaralarımı sarmışlar Bana hic de ofkeli bakmıyorlar Kendime geldim iyice bu defa cantalarında bulunan yiyeceklerden ikram ettiler bana İyi biliyorum ki onların yiyecekleri cok cok azdı Bu haldeyken bile kendileri yemeyip bana ikram ediyorlardı Şoke oldum doğrusu Dedim ki kendi kendime: Bu adamlar isteseler şu anda beni oldururler Ama oldurmuyorlar Halbuki beni cephenin gerisine goturduler Biz esirlere misafir gibi davranıyorlardı Bu duygularla Yazıklar olsun banadedimBoyle asil insanlarla niye ben savaşıyorum Niye savaşmaya gelmişim Bu ingiliz milleti ne yalancıymış ne kadar Turk duşmanıymışdiyerek pişman oldum Ama bu pişmanlığım fayda etmiyor ki Bu iyiliğe karşı ne yapsam diye duşundum durdum gunlerce Nihayet bizi serbest bıraktılar Memleketime dondum işte memlekette Turk milletini omur boyu unutmamak icin koluma bu dovme Turk bayrağını yaptırdım Bu bayrağın sebebi bu işte
DOKTOR:Vay be mr Josef, beni de cok duygulandırdınız ya Hem biliyor musunuz benim dedem, bu bahsettiğiniz Canakkale savaşında şehit olmuş
ANZAKLI OMER:Tanrı gunahlarını affetsin Talihin cilvesine bakın ki o zaman olmek uzere iken yaralarımı iyileştirerek, sıhhate kavuşmama caba sarf eden Turkler idi Şimdi de Amerika gibi bir yerde yıllar sonra beni iyileştirmeye caba sarf eden yine bir Turk Ne garip değil mi? Avustralya 'dan Amerika'ya gelirken bir Turkle karşılaşacağımı hic tahmin etmezdim Size minnettarım Siz Turkler gercekten cok merhametli insanlarsınız Bizi hep kandırmışlar Buna butun kalbimle inanıyorum Sizin adınız neydi?
DOKTOR:Omer, efendim
ANZAKLI OMER:Nicin bu ismi vermişler size?
DOKTOR:Biz muslumanların ikinci halifesinin ismi efendim
ANZAKLI OMERimagescanakkalezaferiileilgilitiyatrolar5ad212807bf36pngoktor Bey, size bir şey acıklayacağım Benim adım şimdiye kadar Josep idi Bundan sonra sizin adınızı alıyorum İsmim bundan sonra Anzaklı omer olacak
DOKTOR:Cok sevindim doğrusu Bundan sonra ben de size Omer Amca diyeyim
ANZAKLI OMER: Doktor beni Musluman eder misin?
DOKTOR: Tabii benim icin şereftir
ANZAKLI OMER: Musluman olmak zor mu ?
DOKTOR: Hayır Omer Amca, cok kolay Buyurun birlikte şehadet getirelim Soylediklerimi tekrar edin
(doktor şehadet getirir, anzaklı gozyaşları icerisinde tekrar eder, duygusal bir ortam oluşur)
ANZAKLI OMER:Ne olur ara sıra gel İslam’ı anlat bana Ha bir de tesbih getir Ben de cekmek istiyorum
DOKTOR:Buyurun, benimkini vereyim(cebinden cıkardığı tespihi Anzaklıya verir)
ANZAKLI OMER: Beni esir alan dedeleriniz surekli ellerinde tespih cekiyorlardı (HEYECANLANIR) Bizim uzerimize saldırırken de (bağırarak soyler) “Allah Allah… diye bağırıyorlardı Bu soz bizim uzerimizde bomba etkisi yapardı Kalplerindeki iman gozlerine yansıyordu “Allah ve Muhammet kelimeleri icin canlarını veriyorlardı (huzunlu bir ses tonuyla anlatmaya devam eder) Zavallıların, ne yiyecek ekmekleri ne de sırtlarında doğru durust elbiseleri vardı Duşmanımız oldukları halde onların bu durumlarına acıyorduk iyi ki onlara esir duşmuşum Onları tanıdıktan sonra dininize kalbim ısındı Yıllar yılı Musluman olmayı duşundum Kısmet bu anaymış (eliyle seyircileri işaret ederek bağırır): “sizler, o şerefli, o kahraman, o insanlık abidesi insanların torunusunuz(diyerek bir ah cektikten sonra yere yığılır)
DOKTOR:Omer Amca, Omer Amcaaaaaaaa Ambulans sirenleri calmaya başlar Sahneye uc beş kişi, guya hastaya mudahale icin girerler Işıklar kapatılır, sahnedekiler, sahne malzemelerini, hasta yatağını vb alarak sahneden cıkarlar Oyun sona erer )

858,500Konular
982,380Mesajlar
32,976Kullanıcılar
arktristSon üye
Üst Alt