iltasyazilim
FD Üye
çanakkale geçilmez tiyatro
ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
(1SAHNE (SEVKİYAT)
(Perde açılır Sahnenin bir tarafında davulcu vardır Davulun tokmağı havada beklerken bir marş çalınır )
DAVULCU : Ey ırk! Ecdad yadigarı vatanımıza saldıranlara haddini bildirmek için Devlet için, vatan için, halk müziği için; teninde canı, kalbinde imanı, dizinde dermanı yer alan herkes, bugün öğlen vakti Çarşı Caminin avlusunda toplansın (Davul) Sevkiyat vaaaaar! (Davul) Duyduk duymadık demeyin (Davul) Küffar üzerine mukaddes cihad bildiri edilmiştir (Davulcu bağıra çağıra sahneden çıkar)
İHTİY AR : Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaşlarda idik Mukaddes cihad dediler,Galiçya 'ya çağırdılar Süveyş'te, Sina'da vuruştuk Allahüekber dağlarında karlara gömüldük(Duraklar) Derhal de Çanakkale diyorlar (Kükrer) Yaşlıyım lakin ihtiyar değilim inanan insan ihtiyarlamaz Kolum Sina çölünde kaldı Canım Çanakkale sırtlarında kalsa fazla mu? (Mahsun) Kabul etmediler (Dirilir) Yerime oğlum gidecek, benden kalan boşluğu Salih'im dolduracak (Asker elbiseli dört genç sahneye girer Biri Salih'tir)
IHTIYAR : (Gençlere bakarak) Hepiniz mi?
BiR AGIZDAN: Hepimiz!
İHTİY AR : Çanakkale'ye mi?
BİR AGIZDAN: Çanakkale'ye!
İHTİY AR : (Salih'in karşısına doğru yürür)Gelemediğim için üzgünüm oğlum,Salihim
SALİ H : Gavura biz yeteriz baba
BiR AGIZDAN : Biz yeteriz!
iHTİY AR Devasa) Yerimi dolduracaksın Salih!
SALİH :Benden sonra da oğlum,baba
BİR AGIZDAN :Oğullarımız
İHTİY AR :Sonra da torunlarımız!
BİR AGIZDAN:Sonra da torunlarımız
IHTIYAR
üşmana mezar olacak toprağımız'
SALIH :Hiç meraklanma baba,mevzileri manâsız bırakmayacağızSen müsterih ol
IHTIYAR
Salih'e sarılır)A1lah yardımcın olsun(Ayrılır)Benim için de kurşun sık gavura(İç çekerek) Anan da sağ olup görseydi yiğidiniGit artık gecikme(kucaklaşırlar)
SALİH Elini öper)Hakkını helal et baba
İHTİY AR Acıklı)Helal olsun Hepinize uğurlar olsunGavuru def etmeden dönmeyinBundan daha sonra köyünüz yok,eviniz yok,aileniz yokHerşeyinizle cephenin malısınız(Ağlar)Uğurlar ola!
2SAHNE (EŞLERİN VEDALAŞMASI)
ASKERGELİN DiY ALOGU (Rüstem veya Memiş)
EMiNE: Ne var ne değil Bey?
MEMiŞYalandan söylediği emin olacak şekilde durgundur) İyilik,iyilik bayan
EMİNE:Ne oldu Bey? Sende bir hal var söyle hele, ne oldu?
MEMİŞ:Ağlamayacağına,üzülmeyeceğine söz verirsen anlatayım
EMİNEtelaşlıdır)Ne oldu Bey?Yahut,yahut fena bir şey mi oldu?(Memiş sessizdirEmine,onun kolunu tutar )Laf,ağlamayacağım,tez söyle!
MEMİşüşmanlar Düşmanlarımız Boğazımıza sarılmaya Çanakkale 'ye geliyorlarVatan,evlatlarından takviye bekliyor
EMiNE
ek mi? Çok mu görmüşler mut1uluğumuzu?(Emine boynunu büker,hafifçe ağlar,gözyaşını siler) MEMİş:Hani ağlamayacaktın,laf vermiştin?
EMiNE:Ağlamıyorum oysa Ne vakit gidecekmişsiniz?
MEMİŞ: Anında
EMİNEÜzgündür )Allah,size zorlama versin Mehmed'im!
MEMiŞ:Elveda Eminem! Bu sevda ,başka sevdaYurt aşkı derler buna (Duraklar) Olur da Çanakkale'den
sağ dönemezsem,bebeğim beni sorduğunda her şeyi anlat onaün deden,yurt yolunda şehit olmuştu:baban da aynı şerefli yolda şehit oldu,deOna vatan sevgisinin büyüklüğünü anlat Anlat fakat ileride o da vatanı,bay
rağı için ölmeyi göze alabilsinHer şeyden yüce tutabilsin vatanı
EMİNE:Sağ salim döneceksin inşallah!
MEMİş:Benim gitme vaktim geldiHadi Allah'a emanet ol!
EMİNEur gitme,eksik bekle(Çıkar,derhal elinde küçük bir mendille kazanç Mendili Memişe uzatır) MEMİŞ:Nedir bu?(Paçavra çıkınını açarMendilin içinde ufak bundan başka bayrak da vardır)
EMİNE:Bu şamata,benim namusumun ve sana bağlılığımın sembolü(Bayrağı gösterir) Bu sancak ulu dingil*letimizin,bağımsızlığımızın sembolüBunu düşman ayakları altında çiğnetme Beni ve çocuğumuzu merak etmeBiz sabırla senin zaferle ve sağ salim köye dönmeni bekleyeceğiz(Duygulanır)Haydi git,git bundan böyleBir lahza önce vatanın imdadına yetiş Yolun açık olsun
MEMİŞ:Allah senden razı olsun Bayan! Vatan, böyle analar ve kendine sadık evlatlar isterHoşçakal Bayan, Allah'a emanet ol! (Çıkarlar,perde kapanır) *
ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
(1SAHNE (SEVKİYAT)
(Perde açılır Sahnenin bir tarafında davulcu vardır Davulun tokmağı havada beklerken bir marş çalınır )
DAVULCU : Ey ırk! Ecdad yadigarı vatanımıza saldıranlara haddini bildirmek için Devlet için, vatan için, halk müziği için; teninde canı, kalbinde imanı, dizinde dermanı yer alan herkes, bugün öğlen vakti Çarşı Caminin avlusunda toplansın (Davul) Sevkiyat vaaaaar! (Davul) Duyduk duymadık demeyin (Davul) Küffar üzerine mukaddes cihad bildiri edilmiştir (Davulcu bağıra çağıra sahneden çıkar)
İHTİY AR : Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaşlarda idik Mukaddes cihad dediler,Galiçya 'ya çağırdılar Süveyş'te, Sina'da vuruştuk Allahüekber dağlarında karlara gömüldük(Duraklar) Derhal de Çanakkale diyorlar (Kükrer) Yaşlıyım lakin ihtiyar değilim inanan insan ihtiyarlamaz Kolum Sina çölünde kaldı Canım Çanakkale sırtlarında kalsa fazla mu? (Mahsun) Kabul etmediler (Dirilir) Yerime oğlum gidecek, benden kalan boşluğu Salih'im dolduracak (Asker elbiseli dört genç sahneye girer Biri Salih'tir)
IHTIYAR : (Gençlere bakarak) Hepiniz mi?
BiR AGIZDAN: Hepimiz!
İHTİY AR : Çanakkale'ye mi?
BİR AGIZDAN: Çanakkale'ye!
İHTİY AR : (Salih'in karşısına doğru yürür)Gelemediğim için üzgünüm oğlum,Salihim
SALİ H : Gavura biz yeteriz baba
BiR AGIZDAN : Biz yeteriz!
iHTİY AR Devasa) Yerimi dolduracaksın Salih!
SALİH :Benden sonra da oğlum,baba
BİR AGIZDAN :Oğullarımız
İHTİY AR :Sonra da torunlarımız!
BİR AGIZDAN:Sonra da torunlarımız
IHTIYAR
SALIH :Hiç meraklanma baba,mevzileri manâsız bırakmayacağızSen müsterih ol
IHTIYAR
SALİH Elini öper)Hakkını helal et baba
İHTİY AR Acıklı)Helal olsun Hepinize uğurlar olsunGavuru def etmeden dönmeyinBundan daha sonra köyünüz yok,eviniz yok,aileniz yokHerşeyinizle cephenin malısınız(Ağlar)Uğurlar ola!
2SAHNE (EŞLERİN VEDALAŞMASI)
ASKERGELİN DiY ALOGU (Rüstem veya Memiş)
EMiNE: Ne var ne değil Bey?
MEMiŞYalandan söylediği emin olacak şekilde durgundur) İyilik,iyilik bayan
EMİNE:Ne oldu Bey? Sende bir hal var söyle hele, ne oldu?
MEMİŞ:Ağlamayacağına,üzülmeyeceğine söz verirsen anlatayım
EMİNEtelaşlıdır)Ne oldu Bey?Yahut,yahut fena bir şey mi oldu?(Memiş sessizdirEmine,onun kolunu tutar )Laf,ağlamayacağım,tez söyle!
MEMİşüşmanlar Düşmanlarımız Boğazımıza sarılmaya Çanakkale 'ye geliyorlarVatan,evlatlarından takviye bekliyor
EMiNE
EMiNE:Ağlamıyorum oysa Ne vakit gidecekmişsiniz?
MEMİŞ: Anında
EMİNEÜzgündür )Allah,size zorlama versin Mehmed'im!
MEMiŞ:Elveda Eminem! Bu sevda ,başka sevdaYurt aşkı derler buna (Duraklar) Olur da Çanakkale'den
sağ dönemezsem,bebeğim beni sorduğunda her şeyi anlat onaün deden,yurt yolunda şehit olmuştu:baban da aynı şerefli yolda şehit oldu,deOna vatan sevgisinin büyüklüğünü anlat Anlat fakat ileride o da vatanı,bay
rağı için ölmeyi göze alabilsinHer şeyden yüce tutabilsin vatanı
EMİNE:Sağ salim döneceksin inşallah!
MEMİş:Benim gitme vaktim geldiHadi Allah'a emanet ol!
EMİNEur gitme,eksik bekle(Çıkar,derhal elinde küçük bir mendille kazanç Mendili Memişe uzatır) MEMİŞ:Nedir bu?(Paçavra çıkınını açarMendilin içinde ufak bundan başka bayrak da vardır)
EMİNE:Bu şamata,benim namusumun ve sana bağlılığımın sembolü(Bayrağı gösterir) Bu sancak ulu dingil*letimizin,bağımsızlığımızın sembolüBunu düşman ayakları altında çiğnetme Beni ve çocuğumuzu merak etmeBiz sabırla senin zaferle ve sağ salim köye dönmeni bekleyeceğiz(Duygulanır)Haydi git,git bundan böyleBir lahza önce vatanın imdadına yetiş Yolun açık olsun
MEMİŞ:Allah senden razı olsun Bayan! Vatan, böyle analar ve kendine sadık evlatlar isterHoşçakal Bayan, Allah'a emanet ol! (Çıkarlar,perde kapanır) *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.