Can Canşu andaki ya da gelecekteki yeteneği ya da kapasiteyi; izin veya olabilirliği betimlemek için kullanılır Negatif şekli can’t, can anekdot, ya da cannotolarak yazılabilir ve eğer bir müsade için kullanılmış ise geri çevirmek yani ‘ hayır ‘ anlamına gelir Şimdi CAN ile ilgili örneklerimizi görelim: 1 for ability (Yetenek, muktedir olma, yapabilme açıklama eder): A strong man can lift heavy things Zinde bir insan ağır şeyleri kaldırabilir A: Can you swim? A: Yüzebiliyor musun? B: Yes, I can B: Evet, yüzebiliyorum A: I can ride a bike A: Bisiklete kullanabiliyorum B: I cannot ride a bike B: Ben kullanamıyorum 2 In asking for permission or giving permission (Izin isteme veya müsade verme, müsaade etme): You can take a break if you are tired — Yorulduysan dinlenebilirsin Can you help me a minute, please? — Lütfen bir dakika bana takviye edebilir misin? Can I read your newspaper? — Gazeteni okuyabilir miyim? 3 Present possibility (only in questions and negative statements) (Şu anı ifade eden olabilirlik): Somebody is coming Can it be the postman? id — Biri geliyor O postacı olabilir mi? 4 Expresses past possibility wıth can have + past participle(Gerçmişteki olabilirlik): Jack cannot have robbed the bank yesterday, because he has been in prison for a long time —Dün bankayı Jack soymuş olamaz çünkü o uzun zamanda beri hapishanede yatıyor 5 Cannot help (idiomatic meaning) (Mecazi anlam): He cannot help smoking — Sigara içmekten kendini alamıyoriçmemek elinde yok 6 Disbelief (can’t) (İnanmama durumunda): You cannot mean that! You must be kidding — Bunu kastetmiş olamazsın! Şaka yapıyor olmalısın 7 Inappropriacy inaccuracy (can’t) (uygun olmama, uygunsuzluk açıklama ederken): You cannot wear that dress! It’s indecent Bu elbiseyi giyemezsin! O açık saçık