
Tadı mayhoş ancak bir o kadarda lezzetli olan vişneleri pastalarda ve tatlılarda kullanmak için buzlukta saklayabilirsiniz. Dışarıda pahalı satılan dondurulmuş vişneyi kendi ellerinizle hanede pratik bir biçimde yapmaya ne dersiniz? Hazırladığımız bu metinde kışlık vişne hazırlığı hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.
Vişne, yaz mevsimin en çok sevilen kiraza benzetilen lakin tadı daha ekşi olan bir meyvedir. Anavatanı Hazar Denizi civarı olan vişne en çok Balkanlar’da görülmektedir. Fakat son yıllarda en çok hasadı yapılan devlet Türkiye'dir. Anadolu'da özellikle reçeli, kahvaltı sofralarının olmazsa olmazıdır. En ziyade 8 metreye kadar büyüyen vişne ağacı, ayırt etmeyi bilmeyenler için kirazla benzerlik göstermektedir. Kirazın meyveleri daha iri ve koyu renkli olurken; vişne daha küçük ve açık renklidir. Gülgiller (Rosaceae) familyasından olan vişne, yaklaşık 50 yıl ömrü olan bitkilerden biridir. Devletimizde Temmuz ayı üzere toplanan ve sonrasında manav reyonlarında gördüğümüz vişne pasta, tatlı, kurabiye üzere birçok hamurişinin vazgeçilmez lezzetidir.

Bağışıklık sistemini hayli güçlendiren vişne, vücudun marazlarla daha rahat savaşmasını sağlamaktadır. Sağlıklı beslenmeyi desteklemesinin yanında kişinin kilo vermesini de kolaylaştıran vişneyi kışın da tüketmek için birtakım metotları deneyebilirsiniz. Bunlardan biri de buzlukta saklama usulüdür.

Vişne saklama metotları bir kaç biçimde olsa da en pratik olan usul dondurucuda saklama formülüdür. İsterseniz konserve yaparak da saklayabilirsiniz. Lakin vişne çok hassas meyve olduğundan ötürü buzlukta saklamak en ülkü saklama tekniğidir.
PEKALA BUZLUKTA VİŞNE NASIL SAKLANIR?
Vişnelerin çekirdeklerini pratik bir sistemle ayıklayarak soğuk suyun altında bol suda yıkayın. Bu adımda vişnelerin ezilmemesine dikkat etmelisiniz.

Temizlediğiniz vişneleri tek tek bir fırın tepsisinin ya da büyükçe bir kabın üzerine dizin.

Akabinde tepsiyi üzeri açık bir biçimde derin dondurucuya koyun. Bu halde 1 saat dondurun. 1 saat kadar dondurduktan sonra buzdolabı poşetlerine behre edin. Yine buzluğa koyun. Bu biçimde vişnelerinizin biçimi bozulmadan donmasını sağlayacaksınız.

VİŞNE KOMPOSTO TANIMI:
MATERYALLER
2 kilo vişne
3 litre su
4 su bardağı şeker

YAPILIŞI
Vişneleri sap ve çekirdek kısımlarından ayırarak bol suyun içerisinde yıkayın.
Tencerenin içerisine alarak, üzerine suyu ek edin.
Vişneler kaynadıktan tam 15 dakika sonra şekeri ilave ederek, 15 dakika daha pişirin.
Hazır hale gelen kompostoyu kavanoza koyup, ağzını sıkıca kapatın.
Aksi çevirip 1 gece beklettikten sonra tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun...