
Patatesli köy ekmeği, uzun mühlet bayatlamadan kalma özelliği ve lezzetiyle dikkati çekiyor. İmalinin her basamağında özel yollar ve gerçek bir ustalık gerektiren tescil ile müdafaa altına alınan Burdur ekmeği, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya üzere vilayetlere kargo ile de gönderiliyor. Pekala Burdur ekmeği nedir ve nasıl yapılır? Burdur ekmeğinin püf noktaları yazımızda.
Burdur’da konut bayanı Aysun Onay (58) kiraladığı fırında eski tarz ekşi maya ile yoğrulmuş hamurdan patatesli Burdur ekmeği üretiyor. Onay, yaptığı ekmekleri öteki kentlerde yaşayan hemşehrilerine de sipariş üzerine kargoyla gönderiyor. Aysun Onay, "Fırında ekşi maya ile yoğrulmuş hamurdan patatesli pide, ıspanaklı pide, sütlü-susamlı çörek, eski metot patatesli ekmek yapıyoruz. Kent dışındaki Burdurluların siparişlerini kargo ile gönderiyoruz" dedi.
’O TATLAR HALA DAHA DAMAĞIMIZDA’
Çocukluğunda yediği patatesli ekmeklerin lezzetinin hala damağında olduğunu söyleyen Aysun Onay, "Çocukluğumuzda hamurları konutta ekşi mayayla yoğururduk. Mahalle fırınları vardı. Teknelerle fırına götürüp ekmek pişirirdik. O tatlar hala daha damağımızda" dedi.
Çocukluğundaki ekmekleri pişirmek için konutunun bahçesine fırın yaptırdığını söyleyen Onay, "O fırında ekmek üretmeye başladım. O fırın 20 ekmeklikti. Hemşehrilerimizden ağır bir talep gelince istekleri karşılayamaz olduk. Bu yüzden fırını kiralayarak burada üretim yapmaya başladık. Evvelden hamur teknelerinde hamur yoğrulurdu. Artık makinelerde yoğuruyoruz. Fırında ekşi maya ile yoğrulmuş hamurdan patatesli pide, ıspanaklı pide, sütlü- susamlı çörek, eski metot patatesli ekmek yapıyoruz. Kent dışındaki Burdurluların siparişlerini kargo ile gönderiyoruz" diye konuştu.
’EKMEKLERİMİZ 10 GÜN DAYANIYOR’
Ankara ve İstanbul üzere vilayetlerdeki Burdurluların sipariş verdiğini ve kargo ile siparişleri gönderdiğini anlatan Aysun Onay, şöyle dedi:
"Oğlum haftada bir gün Antalya’ya götürüyor. Oradaki Burdurlular sipariş veriyor. Ekmeklerimiz 10 gün dayanıyor. Evvelden annemler kazanlara koyarlardı. Artık meskenler kaloriferli olduğu için dolaplara koyuyoruz."
’ÇOCUKLUĞUMUZDA YEDİĞİMİZ TADI ÖZLEMİŞİZ’
Patatesli ekmek almaya gelen Aliihsan Bedir de "Eskiden mahalle fırınları vardı. Hamurlar teknelerle yoğrulurdu. Eski tarz patatesli ekmek yapıldığını duyunca almaya geldik. Çocukluğumuzda yediğimiz tadı özlemişiz. Eski günler güzeldi" dedi.