bir kaç hikaye cehennemdeki kadınlar İbni Abbas radıyallahü anh anlatıyor: Peygamber aleyhisselâm vaktinde güneş tutulmuştu Allah'ın Resulü namaz kılıp uzun uzun kıyamda kaldı Bundan sonra Peygamberimiz şöyle buyurdu: — Belirli güneş ile ay Allah'ın âyetlerinden birer âyettir Hiç bir kimsenin ölümü ve yaşaması için tutulmazlar; şu halde tutulduklarını görür görmez Allah'ı zikrediniz Millet dediler ki: — Ey Allah'ın Resulü, durduğun yerde bir şey almaya uzanmış olduğunu, daha sonra da irkilip geri çekildiğini gördük Bunun üstüne Peygamber aleyhisselâm: — Katî olarak Cenneti gördüm de, bir salkım üzüm yakaladım Koparmaya muvaffak olsaydım, dünya durduğu sürece ondan yiyebilecektiniz Bana Cehennemde gösterildi Şu Anda gördüğüm manzaradan daha fena hiç bir görüntü görmedim Cehennemdekilerin çoğunu da kadınlardan gördüm, buyurdu — Ey Allah'ın Resulü, ne sebeble onların birçok kadınlardandır? diye sordular da, Peygamber aleyhisselâm: — Küfürleri nedeniyle, cevabında bulundu — Allah'a mı küfrediyorlar? diye yine sordular Peygamber aleyhisselâm: — Kocalarına ve kendilerine yapılan nimete küfrediyorlar; onlardan birine dünyayı versen, yahud ömrü her tarafında iyilikte bulunsan, yine senden hoşlarına gitmeyen bir şey görünce, senden hiç bir zaman hayır görmedim, derler, buyurdu Azrail araya girdi Azrail araya girdi Azrail anını almaya geldiğinde Hzİbrahim, canını basit teslim etmez Ölüm Meleği'e: Yürü git, Sultana arzet, halilinden can istemesin artık, der Yüce Allah buyurur ancak: Eğer Halil'imsen haliline canını feda et! Halbuki sen caınını vermemeye uğraşıyorsun Başka kim böyle dostundan canını esirger?Yanında bulunanlardan biriside Hzİbrahim'e Ey alemin nuru, neden Azrail'e can vermiyorsun? Aşıklar bu yola canlarını koyarlar; sen ise bir canını esirgiyorsun diyiince: Halillullah derki Ben derhal canımı verecektim ama araya Azrail girdi Halbuki ateşe atılırken Cebrail gelmiş, Ey Halil, benden bir şey istedemişti O süre ben Cebraile bakmadımben Çünkü yolumu kesiyor, beni Rabbimden alıkoyuyordu Cebrail'e bile baş eğmemişken ben, nasıl olur da Ölüm Meleği'e can veriririm? Allah'tan Canını feda etsesi,ni duymadıkça can veremem ben Lakin O can vermemi emrederse, bütün can ülkesi yarım arpa bile etmez bence O emretmedikçe iki alemde de canımı diğer birisine teslimm edemem ben Diyeceğim bundan ibaret Baba! sen namazı da kaza et! Zahid olarak bilinen fakat riyakâr olan biri, padişahın misafiri olmuştu Sofraya oturduklarında, tekrar tekrar yediğinden daha eksik yedi Namaza kalktıklarında her zamankinden daha yavaş kıldı Padişahın, kendisini takdir etmesini istiyordu Evine dönünce sofra kurdurdu, yemek istedi Halden Anlayan bir oğlu vardı Babasına, (Sultanın ziyafetinde bir şey yemedin mi baba?) diye sordu (Onların önünde ayıplamasınlar diye işe yarayacak kadar bir şey yemedim) dedi Çocuk yanıt verdi, (Öyleyse baba sen namazı da kaza et! Çünkü onu da işe yarayacak gibi kılmamışsındır!)