

Gerilimli ömür, koşturmaca, sistemsiz beslenme üzere durumlardan ötürü unutkanlığımız hat safhaya çıktı. Daha yorgun ve dalgın bir başa sahip olmaya başladık. Aslında beslenmedeki birtakım ufak eklerle her ne olursa olsun daha dinç ve zinde bir bilişsel performansa sahip olabiliriz. Şayet metnin bu kısmında birinci giriş cümlemi unutuyorsanız acilen bahse girmek gerekiyor demektir.
Yapılan çalışmlarda DHA diye isimlendirdiğimiz balık yağının olumlu tesirleri bulunmuş. Velev birinci kişilerde baş yapıları incelendiğinde baş tası gelişmiş olan kişilerin yaşadıkları topraklarda daha ziyade DHA’ya rastlandığı görülmüş. Bunun için yağlı balıklardan haftada 2 sefer, her gün ceviz yahut günde 2 yemek kaşığını geçmemek kaydıyla chia tohumu tüketebilirsiniz. Şayet bunların hiçbiriyle aranız uygun değilse balık yağı da alabilirsiniz. Bunlardan da içeriği DHA orantısı yüksek olanları bilişsel performansa biraz daha güzel gelir.
Polifenol - flavavoidden varlıklı azıklar da hafızaya uygun gelen besinler arasındadır. Kakao, üzüm, zeytinyağı, havuç, narenciye, çilek, elma, brokoli, siyah ve yeşil çay, maydanoz, soya fasulyesi, salatalık, soğan, pırasa, lahana, ıspanak, erik, siyah üzüm, vişne üzere zerzevat ve meyveler varlıklı kaynaklardır.
B, E ve D vitaminleri de (B vitamini tam tahıllı eserler; E vitamini kuşkonmaz, avokado, fındık, fıstık, zeytin, hurma yağı, tohum, ıspanak, bitkisel yağlar, buğday tohumu; D vitamini güneş) bu bahiste kıymetli bölgeye sahiptir.
Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, çinko, manganez, kobalt ve molibden içeren besinlerin olumlu tesirleri de tekrar çalışmalar arasındadır. (süt eserleri, ceviz, fındık üzere yağlı tohumlar, al et, yumurta, kurubaklagiller, al meyveler, kabuklu deniz eserleri, kakao, koyu yeşil yapraklı sebzeler)
Kahve - yeşil çay üzere kafein içeren besinlerin uyarıcı tesirini unutmamak lazım. Yapılan bir çalışmada mahsusen öğlen yemeğinden sonra içilen kahvenin olumlu tesirlerinden bahsedilmektedir.
Su eksikliği, açlık, unutkanlık, kilo alımı, yorgunluk üzere bir güruh negatif tesiri olan doğal mucizevi bir kaynaktır.
Biberiye bitkisi konsantrasyona düzgün gelir. Velev Shakespeare’in mütemadi tükettiği ve mitolojide tıp talebelerinin başlarına taç yapıp, taktıkları bir bitki olarak da hafızaya uygun geldiği söylenir. Gelgelelim tek karışım bitkilerini günde 5 fincandan çokça içmemek gerekir.
Kahvaltı yapın demek artık her diyetisyenin ve ebeveynin lisanında dolanan bir cümle olsa da neden değerli olduğuna değinmek lazım. Hem alınan besinle glikoz gelir, hem de asetilkolin salınımını arttırır.
Abur cubur diye bahsettiğimiz, bilhassa kolay şeker içeren besinler birinci 10 dakika konsantrasyonu etkin kılar lakin bu tesir acilen sonrasında düşer. Velev yapılan bir çalışmada 3 hafta sonra (6 - 12 yaş grubunda) performansın düştüğü görülmüştür.
Aslına bakarsanız ehil ve istikrarlı dediğimiz her besin kümesinden tüketilince bilişsel performansa güzel gelen çabucak derhal herşeyi almış oluyoruz. Yani velhasıl her kapı sağlıklı beslenmeye çıkıyor.