Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Beslenme ve ağız sağlığı

Beslenme ve ağız sağlığı
0
118

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
6180.jpg
6180.jpg
Diş çürüklerinin önlenmesinde ve uygun bir ağız sıhhati için diyetimizin (ne ve hangi sıklıkla yediğimiz) çok değerli bir noktası vardır. Belli başlı besinleri aldığımız andan itibaren ağzımızda değişikler başlar. Ağız içindeki bakteriler aldığımız besinleri kullanarak asit üretirler ve bu asit atakları dişin en üst tabakası olan mineyi çözerek çürük oluşumuna neden olur. Ne kadar çok abur cubur tarafsak o nispette çürük riskiyle karşı zıdda kalırız.



Ağız, Sağlıklı Besinler ve İçecekler

Peynir, fındık, süt, tavuk ve başka et tipleri üzere besinler âlâ bir ağız sıhhati için en âlâ seçeneklerdir. Bu besinler içerdikleri yüksek ölçüde ki su sayesinde şeker ve içeriğini seyreltirler ve tükürük akışını uyarırlar (tükürüğün artışı sayesinde ağız içinde kalan besin artıkları yıkanarak uzaklaştırılır böylelikle ağız içi asidik ortam tamponlanmış olur). Portakal, mandalina, greyfurt ve limon üzere asidk meyvelerden gelen asitin minimalize edilebilmesi açısından ana öğünlerin bir kesimi şekilinde alınmasında yarar vardır.

Lolipop, nane üzere şekerlemeler, kurabiyeler, kekler, turta, patates cisleri, patates kızartmaları, muz, kuru üzüm ve öbür kurutulmuş meyveler üzere besinlerin mütemadi alınması istenilmeyen beslenmeye yol açar. Bu azıklar büyük ölçülerde şeker içerirler, dişe yapışırlar ve bakteriler için yakıt olarak kullanılırlar. Ayrıyeten tatlandırılmış öksürük damlaları gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır zira uzun periyodik diş yüzeyini kaplayarak diş çürüklerine neden olabilmektedirler. En güzel içecek seçenekleri; su (özellikle florlanmış), süt ve şekersiz çaydır. Çürük riskinin azaltılması açısından, güç içecekleri, limonata, şekelri kahve ve çay üzere içceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır. Başkaca gün uzunluğu şeker içerikli içeceklerin alınması dişlerin etrafında daima bir göllenme yapacağı için çürük riskini artırabilmektedir.

Yapay tatlandırıcılar ve Şekersiz Eserler

Yapay tatlandırıcıların tadı şeker üzeredir gelgelelim şekerle tıpkı formda sindirilmezler dolaysıyla ağız içindeki bakteriler tarafından besin olarak kullanılamazlar asit üretemezler. Eritritol, isomalt, sorbitol ve mannitol örnek verilebilir. Bunun dışında gayrı tatlandırcılar; sakkarin, aspartam ve sukralozodur.

Şekersiz besinler; işlenmeleri sırasında içerisine şeker ilave edilmeyen azıklar akla gelmektedir. Bununla birlikte, bu azıkların içinde bal, pekmez, buharlaştırılmış şekerkamışı şekeri, arpa şekeri yahut pirinç şurubu üzere doğal tatlandırılar olmadığı akla gelmemelidir. Bu doğal tatlandırıcılar şekerle birebir orantıda kaloriye sahiptirler ve en az şeker kadar dişlere zarar verebilmektedirler.



Aldığınız şekersiz yahut tatlandırıcılı besinlerin doğal tatlandırıcı içerip içermediğini tespit etmek istiyorsanız içeriklerine bakmanız kafidir. Sonı -oz'la biten kelimelr (sukroz, fruktoz) ekseriyetle doğal tatlandırıcıları işaret etmektedir.



Sakız Çiğnemek Dişler İçin yararlı mıdır?

Şekersiz sakız çiğnemek hem dişlerin üzerinde biriken besinlerin uzaklaştırılması açısından hem de tükürük akışını artıtararak ağız içinde ki asitleri nötralize etmesi açısından yararlıdır. Ksilitol içerikli sakızların dişlerdeki çürüğü azalttığı birçok çalışmayla ispatlanmıştır. Bununla birlikte, rastgele bir çene eklemlerinde ağrı yahut rastgele bir şikayetiniz varsa sakız çiğnemek mesele yaratabilir.



Diş ve Dişetlerinin Bakımı

Diş ve dişetlerinin bakımı için birtakım temel başlıklar;
  • Dişlerinizi nizamlı olarak 2 defa tercihan yemeklerden ve abur cuburlardan sonra fırçalayın,
  • Flor içerikli diş macunları kullanın,
  • Günde bir ekz diş ipi kullanın,
  • Diş doktorunuzu yılda 2 defa nizamlı olarak ziyaret edin,
  • Umumi sıhhatiniz için çeşitli besinleri tüketiniz. Öğünler arasında mümkün olduğunca az nispette şeker ve karbonhidrat içerikli besinler alınız. Kesinlikle aperatif birşeyler atıştırmak istiyorsanız seçiminizi peynir, çiğ zerzevat, sade yoğurt yahut sert meyvalardan ( elam gibi) yana kullanın.
 
858,505Konular
982,678Mesajlar
33,049Kullanıcılar
arliekaneSon üye
Üst Alt