iltasyazilim
FD Üye
Besin Zehirlenmesinin Nedenleri
Besin Zehirlenmesinin Sebepleri
Gıda Zehirlenmesi Niçin Olur
Besin zehirlenmesi yapan mikroorganizmalar bakterilerdir Bu bakteriler en iyi oda ısısında çoğalırlar ve yaşamlarını devam ettirirler Bu yüzden yiyecekler hazırlanırken bunların yüksek derecede ve aynı yapılı olan bir şekilde pişirilmesi gerekir Homojen bir şekilde pişirme karşılamak için kızartma yerine fırınlar ve özellikle mikrodalga fırınların ve düdüklü tencerelerin kullanılması daha önemlidir
Bu bakteriler yüksek sıcaklarda ölebileceği gibi düşük sıcaklıklarda da çoğalmalarını gerçekleştiremezler ve besin zehirlenmesine niçin olmazlar bu nedenle +4'nin altındaki sıcaklıklarda besinleri saklayarak ve gerekirse derin dondurucu kullanılarak bakteri üremesi engellenmiş olur Bu şekilde besinler saklanır fakat mutlaka son yararlanma tarihinden önce tüketilmesi gerekir
Hem asitli gıdalar veya ortamlar, nem miktarının düşük olması bakterilerin üremesini engeller Bu yüzden akarsu, kahve, pastorize süt, yoğurt, iyi pişirilmiş yiyecekler tüketilmesi epeyce güvenilir gıdalardır *
Besin Zehirlenmesinin Sebepleri
Gıda Zehirlenmesi Niçin Olur
Besin zehirlenmesi yapan mikroorganizmalar bakterilerdir Bu bakteriler en iyi oda ısısında çoğalırlar ve yaşamlarını devam ettirirler Bu yüzden yiyecekler hazırlanırken bunların yüksek derecede ve aynı yapılı olan bir şekilde pişirilmesi gerekir Homojen bir şekilde pişirme karşılamak için kızartma yerine fırınlar ve özellikle mikrodalga fırınların ve düdüklü tencerelerin kullanılması daha önemlidir
Bu bakteriler yüksek sıcaklarda ölebileceği gibi düşük sıcaklıklarda da çoğalmalarını gerçekleştiremezler ve besin zehirlenmesine niçin olmazlar bu nedenle +4'nin altındaki sıcaklıklarda besinleri saklayarak ve gerekirse derin dondurucu kullanılarak bakteri üremesi engellenmiş olur Bu şekilde besinler saklanır fakat mutlaka son yararlanma tarihinden önce tüketilmesi gerekir
Hem asitli gıdalar veya ortamlar, nem miktarının düşük olması bakterilerin üremesini engeller Bu yüzden akarsu, kahve, pastorize süt, yoğurt, iyi pişirilmiş yiyecekler tüketilmesi epeyce güvenilir gıdalardır *