Beslenme Piramidi Nedir besin piramidi nedir gıda pramidinde neler vardır gıda pramidi nedir, besin pramidi Sevgili meleklerim hiç beslenme pramidi nedir diye merak ettiniz mibesinpiramidinedir5c5948c71d505pngalt 


Bu pramit mısırda bulunur çok iyi ve fazla eski bir yapıdırbesinpiramidinedir5c5948c71d505pngalt 


Bağlı yerseniz Şaka şaka derhal işte size besin pramidi nedir anlatayım 1549355202 1549355202 besinpiramidinedir5c5948c723e5dbesinpiramidinedir5c5948c723e5dbesinpiramidinedir5c5948c723e5d Yenilenen beslenme piramidi egzersiz ile beslenme alışkanlıklarımız arasın ciddi bir koordinasyon kurmamız gerektirdiğini vurgulamakta bilhassa piramide tırmanan insane figürü egzersizi hayatımıza yavaşça adapte etmemiz gerektiğinin göstergesi Yeni pramide gore bütün besin gruplarında değişikliklere gidilmiş ve pyramid eskisi gibi fazla tüketilen besinler üzerinde daha eksik tüketilen ve en üstte en az tüketilmesi gerekenler olarak değ il, yelpaze şeklinde ve değişik renklerle ifade edilen besin grupları, şeritlerin genişliğiyle orantılı olarak tüketilmesi istenmektedir Bu değişiklikler gore beslenme grupları tahıl grubu Tiamin, demir, niasin, çinko, folik asit gibi B grubu vitaminlerden ve magnezyum, posa yönünden varlıklı olan tahıl grubu besinler 1 porsiyonu ile 15 gram karboh Hidrat ve 2 gram protein içerir ve 68 kalori sağlar bu gruptaki besinler günlük tüketilen miktarların yarısının kepekli olması gerekmekte Günlük 75 gram kepekli mahsul tüketilmesi posa alımına büyük katkısı olmaktadır sebze grubu A, C B2 vitaminleri, Folik asit, demir magnezyum, potasyum yönünden zengin olan bu grup 6 gram karbon hidrat 2 gram protein sağlar ve 28 kalori enerji verir Günlük sebze tüketiminde dikkat edilmesi gereken ise brokoli ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin daha çok tüketilmesi Günlük 34 porsiyon sebze tüketilmelidir meyve grubu A, C B2 Folik asit, demir magnezyum, potasyum yönünden varlıklı olan bu grup 12 gram karbonhidrat sağlar ve 48 kalori enerji verir Meyve tüketiminin jurnal 45 porsiyon olmalı ve tüketilen meyvelerin dağıtılmış olması gerekmektedir kurutulmuş, dondurulmuş, konserve meyvler yerine taze meyve tüketilmeli ve meyve suları azaltılmalıdır süt grubu protein, A, B6 B2 vitamini, potasyum ve çinko yönünden zengin olan bu grup 1 porsiyonu (240 ml) 9 gram karbonhidrat, 6 gram protein, 3 gram yağ içerir toplamda 87 kalori enerji sağlar Süt tüketiminde yağsız yada yarım yağlı süt kullanılmalıdır Süt içtikten sonradan mide ağrısı çekenler laktozsuz, süt yoğurdu hiç tüketmeyenlerde kalsiyumdan zenginleştirilmiş içecekler tüketmelidir Et Bakliyat grubu Protein, a, b6, b12 niasin, demir çinko, tiamin yönünden varlıklı olan bu grup 1 porsiyonu 6 gram protein, 5 gram yağ içerir ve 69 kalori enerji sağlar kırmızı et tüketimi azaltılıp balık ve kanatlı eti tüketimine yönelinmelidir Hem etler, fırın, ızgara ve haşlama olarak tüketilmelidir Protein kaynağı olarak kurubaklagiller ile desteklenmelidir Yağ Piramit de sarı çizgi ile gösterilen bölüm yağların tüketiminde son derece uyarı edilmesi gerektiğini göstermektedir Yağlarla alaka yenilen özellik ise süt gibi besinlerden alınan yağların bu grupta değerlendirilmemesidir sağlıklı besin nedir Besin vücudun büyümesi, kendini yenilemesi, çalışması gereken bütün gıda öğelerinin yaş, cinsiyet ve somut aktivite durumları göz önüne alınark yeterli miktarda ve kayıtlı vakit aralıklarıyla alınmasıtüketilmesidir Yeterli ve dengeli beslenme kurallarla uygulanamaz ancak alışkanlık ve yaşam tarzı haline getirilirse aralıksız olur(yav bir türlü toplayamadım) Besin öğelerini Tanıyalım besinlerin içerisinde bulunan ve yaşamımız açısından son derece elzem olan gıda öğeleri ceset çalışmasındaki yerlerine gore 6 grupta incelenmektedir Karbonhidratlar (CHO) Bir çok besinde farklı formlarda bulunan şekerlerdir En manâlı özelliği enerji sağlamadır Normalde günlük enerji gereksinmemimzin %5560 ını karbonhidratlardan sağlamaktayız Karbonhidrat kaynakları Şeker, çikolata, reçel, bal, pekmez, şekerlemeler, şekerli yiyecekler ve içecekler Taze ve kuru meyveler, meyve suları Unlu(nişastalı besinler Kurubaklagiller( nohut, mercimek, kurufasulye) patates gibi yumru sebzeler, bezelye, havuç ve diğer sebzeler Karbonhidrat alımında dikkat edilmesi gerekenler Şekerve nişastalı besinlerin fazla tüketimi obeziteye yol açmaktadır Bütün bugday unu ve bu undan yapılan ekmek(kepekli) kurubaklagiller, sebze ve meyveler karbonhidrat kaynağı olarak seçim edilmelidir Bu besinler posa yönünden zengindir Ve günlük posa alımı 25 gr olarak önerilmektedir Posalı pesinler sindirime muavin olarak kabızlığı önler Barsaktan şekerlerin emilimini azaltarak, şeker hastalarında kan şekerinin kontrolünü ve düzenlenmesini sağlar safra asitlerini bağlayarak kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur posa enerjiye dönüşmediğinden kilo yapmaz Karsinojen bakterilerin hızla vücuttan atılmasını sağlayarak, kanser oluşumunu önler Posa alımında dikkat edilmesi gerekenler: Posayı besinler ile alınmalıdır Tabletler besinlerin yerini hiçbirzaman tuttmaz Tahıllar, sebzeler, meyveler ve kurubaklagiller gibi boll if içeren besinlerin jurnal diyetinizde yer almasına uyarı edilmelidir Meyve suyu yerine meyve yemeyi seçim ediniz ve kabuğuyla yenilebilen meyveleri soymadan tüketiniz Posanın tablerler yada besinlere rasgele eklenmesi aşırı alımına niçin olabilir, fazla posa tüketimi demir kalsiyum gibi minerallerin vücutta kullanılamamasına neden olmaktadır lifli besinlerle birlikte süt yoğurt tüketilmesi önerilmektedir Yağlar Bir çok besinde bulunan yağlar en çok enerji veren gıda ögesidir 1 gram karbonhidrat 4 kalori sağlarken 1 gram yağ 9 kalori enerji sağlamaktadır Beslenme piramidindeki yeri böylece fazla dar bir alandır Yetişkin insane vücudunun yaklaşık %1520 si yağdır, bu yağ insanın esas enerji deposudur Yeterli ve dengeli bir beslenmede günlük eğerji gereksinmemizin %30 unu yağlardan karşılanmalıdır Vücuda alının yağların çoğunlukla yarısı yiyeceklerin bileşimindedir ve görünmez, kalanı ise saf yani görünür yağdı Yağ tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenler Türü ne olursa olsun aşırı yağ tüketimi yüksek enerji alımına neden olur Bu uzun dönemde obeziteye yol açabilir Kanda kolesterolleri ve diğer yağların yüksekliği tespit edilirse, toplam yağ alımı azaltılmalıdır Kan yağlarının yükselmesini önlemek ve buna bağlı olarak dammar sertliğiniden korunmak için alınan yağların 13’ü dolu, 13 ü’ tekli 13’ü de Çoklu doymamış yağlardan sağlanmalıdır Besinlerdeki Yağ Türleri Batmış yağlar Tekli doymamış Yağlar Çoklu doymamış yağlar Tereyağı Katı Margarin iç yağı Kuyruk yağı Görünmez yağ zeytin yağı fındık yağı Ay çiçek Yağı Mısırözü Yağı SoyaYağı Balık Yağı Proteinler Hücrelerimizin başlıca yapısını oluşturan proteinler, çoğaltma ve gelişme için ilk ilk önce gelen beslenme ögesidir Yetişkin bir insan vücudunun %16’sı proteinlerden oluşur Tatmin Edici ve dengelir bir diyetlerde enerjinin %1015’i proteinlerden karşılanır Beceriksiz protein alımı büyümeyi gelişmeyi engeller besinlerle Yeterince protein alınamadığında hücreler yenilenemez Aşırı protein tüketimi ise böbrekleri ve karaciğerin yükünü arttırır Mineraller hayvansal ve bitkisel doluradan öbür oranlardan bulunan minerallerin çoğu hçre çalışması için elzemdir insan vücudunun sıradan %4ü minerallerden oluşmaktadır Tüm organların çalışmasınad ve vücudun dinç olarak büyümesi gelişmesi ve varlığını sürdürmesi için elzem olduğu aşina mineraller; D emir, bakır, çinko, iyot, kükürt, kalsiyum, klor, fosfor, sodium, potasyum dur Kobalt, krom, selenium, magnezyum manganez, de beden çalışması için önemlidir Vitaminler vitaminlerin vücut çalışmasındaki en öğnemli görevleri çoğalma, sinir ve sindirim sistemlerimizin nor mülk çalışmasını, besin ögelerinin vücutta enerjiye dönüştürülmesi, ceset için enerji olarak kullanılmasında ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesinden kayda değer rolleri vardır vitaminler Yarğda eriyen (A D e K ) ve suda eriyen (B grubu ve C vit) edinmek üzere 2 ye ayrılmaktadır Yağda eriyen vitaminlerin emilimi için mutlaka yağla birlikte tüketilmeleri gerekir vitamin yönünden varlıklı olan salataya bu nedenle birazcık yağ eklenmesi istenmektedir Su insan yaşamı için oksijenden sonar gelen en kayda değer öğedir Yetişkin insane vücudunun sıradan %59’u sudur Jurnal akıcı ihtiyacı yetişkinlerde 22,5 litre dir Bu miktarın %7080’i su ile karşılanmalıdır Günlük protein ve tuz tüketimi artı ise su ihtiyacı artar Böyle günlerde daha çok su içilmelidir Jurnal karbonhidrat tüketimi fazla ise su ihtiyacı azalmaktadır