beslenme alerjisine dikkat? dudak şişmesinin nedenleri yüz şişmesi yüzün şişmesinin nedenleri yüz dudak şişmesi Besin alerjisine dikkat! Besin alerjileri yalnızca o besini tüketmekle değil, dokunmayla hatta kokusuyla da ortaya çıkabilir Belirtiler besini tükettikten saniyeler ya da saatler sonra gelişebilir Alerji; vücudun özel bir maddeye karşı gösterdiği aşırı tepkidir Alerjik reaksiyona yol açan antijen ise alerjik madde (alerjen) olarak adlandırılır Alerji çoğu maddeye karşısında olabilir Doğrusu gıda alerjilerinin görülme oranı çok artı değildir Çocuklarda besin alerjisi görülme oranı daha fazladır Çocukta yüzde 2 8 oranında besin alerjisine rastlanırken yetişkinlerde yüzde 1 civarında, bütün nüfusta ise yüzde 2 oranında görülür Çocukların takriben yüzde 5’ine gıda alerjisi tanısı konmasına rağmen genel olarak büyüyünce bu sorunları ortadan kalkar Çocuklarda bu belirtilerin yüzde 70’i sindirim sisteminde, yüzde 4’ü deride, kalanı da solunum sisteminde görülür Besin alerjileri sadece o besini tüketmekle yok, besine dokunma ve hatta kokusunun solunmasıyla da ortaya çıkabilir Belirtiler besini tükettikten saniyeler veya saatler daha sonra gelişebilir Başlıca kalıtımsal olan besin alerjilerinin az daha hepsi erken yaşlarda tanımlanır Beslenme alerjisinin tüm olumsuz etkilerinden korunmak için görülen ilk belirtilerde doktora başvurulup tedaviye başlanılması gerekmektedir Bulguları neler? Alerjisi olan birey alerjik reaksiyon oluşturan bir şey yediğinde vücudu antikor yaparak kendini korur Antikorlar, histamin gibi kimyasalların salınmasına sebep olur ve bu kimyasallar kırmızı lekeler, kaşıntı, kalp atışlarının hızlanması gibi rahatsızlık verici belirtilere neden olur Süt, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, yağlı tohumlar (fındık, fıstık gibi), tahıllar, baklagiller, etler, meyve ve sebzeler, baharatlar, bal, çikolata öbür alerjenler içerebilir Bu besinlerden bazıları diğerlerine kadar daha sık alerjiye neden olurlar Mesela: süt, yumurta ve yer fıstığı meyve sebzelere kadar daha sık alerjik reaksiyona neden olur Deri reaksiyonları; Dudakların şişmesi, ağzın, dilin yüzün ya da boğazın şişmesi, ürtiker, döküntü ve kızarıklık, kaşıntı ve yanma, terleme, kırmızı lekeler Kulak burun boğaz ve akciğer reaksiyonları; Kulaklarda çınlama, baş dönmesi ve dengesizlik, aksırma, burun tıkanıklığı, akıntısı ve kaşıntısı, kuru öksürük, astım, solunum sıkıntısı, solunum yetmezliği Mide ve bağırsak reaksiyonları; Bulantı, karın ağrısı, kusma, ishal, kramp, gaz, hazımsızlık, mide yanması Kardiyovaküler reaksiyonlar; Yürek çarpıntısı, baştan savma nabız, karıncalanma, bayılma, ellerde kızarıklık, solgunluk, alev Beslenme alerjisi olan çoğu birey için reaksiyonlar güvenli olmayan olmaktan fazla hastalık vericidir Ama ender de olsa bazı durumlarda anafilaktik reaksiyonlar (bir maddeye karsı gösterilen fazla hassasiyet) oluşabilir Anafilaktik reaksiyonda genelde yemekten birkaç saniye ya da birkaç dakika sonradan belirtiler süratli ilerler Bunlar arasında kaşıntı, boğazın şişmesi ve solunum zorluğu, terleme, hızlı ve derme çatma yürek atışları, düşük kan basıncı, bulantı, kusma ve şok sayılabilir Eğer vücudunuz böyle bir tepkime göstermeye yatkınsa yanınızda mutlaka tıbbi bir kimlik bulundurmalısınız Bir yiyecek günlüğü tutmanız ve aldığınız tüm yiyecekleri veya çocuğunuz için bütün gıda ve içeceklerle ilaçları yazmanız hangi besinlere aleyhinde alerjiniz olduğunu tespit etmenizde kayda değer bir yol olabilir Öteki bir yöntem de doktorunuzun şüpheli yiyecekleri bir vakit yememenizi önermesidir Sık görülen gıda alerjileri ve belirtileri Süt ve süt ürünleri; Özellikle süt, peynir, yoğurt, dondurma, krema ve kremalı çorbalar Belirtiler; Kabızlık, ishal, nefes darlığı, burun akıntısı, nezle, migren, irritabl bağırsak sendromu (IBS) Yumurta(özellikle beyaz kısmı); Kekler, dondurma, beze, mayonez, salata sosları, waffle Belirtiler; Ürtiker, karında şişkinlik ve sancı, astım, egzama Soya ve soyalı ürünler; Soya sütü, soya fasulyesi, tofu, soya sosu, bazı glutensiz ekmek ve ürünler Belirtiler; Baş ağrısı ve hazımsızlık Buğday ve buğday ürünleri; Un, ekmek, bisküvi, arpa, çavdar, bira, peksimet türü besinler Belirtiler; Migren, ishal ve kilo kaybı, IBS Yağlı tohumlar; Yerfıstığı, fıstık ezmesi, ceviz, fındık ve fıstık taşıyan çikolatalar, bisküviler Belirtiler; Ürtiker, deride kabartılar, astım, egzema Bir Takım durumlarda anafilaktik şok Katkı Maddesi maddeleri; Katkı maddeleri eklenmiş, paketlenmiş,operasyon görmüş gıda ve içecekler Belirtiler; Hiperaktivite ve uyarı dağınıklığı Balık; Tütsülenmiş balık, uskumru, somon, morina ve dil balığı Belirtiler; Migren, mide bulantısı, ürtiker, karında şişkinlik ve ağrı Kabuklu deniz ürünleri; Karides, yengeç, ıstakoz, istiridye, midye Belirtiler; Uzun süren karın ağrısı, migren ve mide bulantısı alintidir (Dilara KoçakUyruk)