iltasyazilim
FD Üye
BEBEKLERİMİZE HANGİ ILAVE GIDALARI NASIL VEREBİLİRİZ
6 Aylık Bebeğe Verilecek ilk ek gıda yoğurttur
EK GIDALARIN HAZIRLANMASI
YOĞURT
l Yoğurt günlük olarak evde yapılır
l Süzülen süt ateşe konur
l Süt kabın içinde kabarınca, bir kaşıkla karıştırılarak 5 dakika daha ateşte tutulur
l Süt elimizin dayanabileceği sıcaklığa kadar ılındıktan daha sonra bir kaşık yoğurt sütün içine katılır
l Kabın üzeri örtülerek yaklaşık 6 saat oda sıcaklığında bekletilir
l Yoğurt bir gün buzdolabında bekletildikten sonradan bebeğe verilir
l YOĞURT CAM KASE YA DA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR
l PİYASADA SATILAN HAZIR YOĞURDUN KAYMAK TABAKASI BEBEĞE VERİLMEZ
MEYVE SUYU
l Mevsimine tarafından; elma,şeftali, portakal, ya da mandalina ayrıntılarıyla yıkanır ve
dikkatlice soyulur
l Sirça rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir
l Havuç iyice yıkandıktan sonradan soyulur ve makinadan geçirilerek püre
yapılır
l Eğer bu süzülürse havuç suyu elde edilir
l Bebekler için kış aylarında; elma,havuç, portakal ve mandalina
l Yaz aylarında ise; şeftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir
MUHALLEBİ
l 1 Nehir bardağı süt ile 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılır
l Yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir
l 1 tatlı kaşığı pekmez ya da şeker, ocaktan alınırken eklenir
İNEK SÜTÜ
l İnek sütü mutlaka pastörize olmalıdır Eğer pastörize süt bulunamıyorsa;
l Süt süzülerek ateşe konur
l Kabarıncaya değin beklenir
l Kabarınca 5 dakika daha karıştırılarak kaynatılır
l Sirça bir kapta soğutularak buzdolabında saklanır
l Anne sütü alan bebeğe keza inek sütü verilmez
l İnek sütü; kahvaltı, muhallebi, ve sütlü çorbalar gibi ek gıdaların hazırlanmasında kullanılır
SÜTLÜ ÇORBA
l 1Çay bardağı süt tencereye konur
l 1 silme yemek yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı domates suyu ya da ezmesi eklenip pişirilir
l 1 tatlı kaşığı istikrarsız yağ ilave edilerek bebeğe yedirilir
l Fazla eksik ekmek içi ufalanıp verilebilir
YOĞURTLU ÇORBA
l 1 Kepçe yoğurt bir tencereye konur, az su ile sulandırılır
l 1 yemek yemek kaşığı pirinç ayıklanıp ayrıntılarıyla yıkanarak eklenir
l Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı istikrarsız yağ ilave edilir
SEBZE ÇORBALARI
l Birinci Hafta
l 1 ufak patates
l 1 havuç
l 1 dal ıspanak
l Malzemeler mükemmel yıkanır, soyulur, doğranır
l 2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta ateşe konur
l Sebzeler ezilinceye değin pişirilir
l Süzgeçten geçirilir
l 1 tatlı kaşığı istikrarsız yağ konur
l İkinci Hafta
l Yukarıdaki listeye 1 tatlı kaşığı bulgur, mercimek ,irmik ya da pirinç eklenir
l Sebze çorbası bir önceki slaytta bulunan tarife göre hazırlanır
l Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katılabilir Örneğin ; domates, kabak gibi
TARHANA ÇORBASI
l 1Yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su ufak bir barbar konur
l Kaşıkla karıştırılarak pişirilir
l Piştikten sonradan 1 tatlı kaşığı yağ ek edilir
l Bebeğe verilen tarhana ağrısız olmalıdır
DİĞER ÇORBALAR VE SEBZE YEMEKLERİ
l Sebze çorbalarının içine minik bir kaşık kırmızı mercimek konup pişirilir
l veya evde pişmiş mercimek çorbası ağrısız olarak bebeğe verilebilir
l Çorbaların içine kıyma eklenebilir
l Acısız, çok tuzlu olmayan tanesiz çorbalar bebeğe verilebilir
l Kıymalı ya da kıymasız olarak hazırlanan sebze yemekleri ezilerek bebeğe verilebilir
KAHVALTI
l ½ Dilim ekmek
l 1 tane katı pişmiş yumurta sarısı (ilk kez sarısının 18 ’ i ile başlanır ve her gün yavaşça arttırılarak devam edilir) veya
l 1 Çay kaşığı üzüm pekmezi
l 2 çorba kaşığı taze meyve suyu
l Tuzu dargın bir parça beyaz peynir
ÇAY
l Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur
l Aksine öteki gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir
l Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur
IZGARA KÖFTE
l 60 Gr yağsız kıymaya, az arz ekmek ufalanıp yoğrulur
l 2 minik köfte haline getirilir
l İçinin iyi pişmesine dikkat edilerek ızgarada pişirilir
l Küçük parçalara ayrılarak ezilip bebeğe verilir
l Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir
BALIK
l Bebeğe verilecek balık fazla taze kılçıksız olmalıdır
l Izgara veya haşlama yöntemiyle pişmiş balığın beyaz kısmı verilebilir
l Birincil başlangıçta bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde verilmelidir
l sonradan arz yavaş yavaş arttırılır
TAVUK
l Tavuğun göğüs eti haşlanarak bebeğe verilebilir
l Keza, sebze çorbası ve yemeklerine, kıyma tavuğun göğüs eti ham
olarak konulup birlikte pişirilebilir
Tuz Kullansak mı?
l Bebekler, hepimiz gibi bir miktar tuza gereklilik duyarlar Lakin yine hepimiz gibi çok pozitif tuza da gereksinim duymazlar
l Fiilen, böbrekler yüksek miktarlarda sodyumla başa çıkamaz oysa doğa da elbette bu sebepten dolayı anne sütünü çok düşük bir sodyum oranıyla yaratmıştır
Ona yiyecekleri tuzla karıştırmadan tatması için bir baht verin Böylece bütün hayatı her tarafında sahip olacağı doğal bir gıda lezzeti geliştirmiş olur *
6 Aylık Bebeğe Verilecek ilk ek gıda yoğurttur
EK GIDALARIN HAZIRLANMASI
YOĞURT
l Yoğurt günlük olarak evde yapılır
l Süzülen süt ateşe konur
l Süt kabın içinde kabarınca, bir kaşıkla karıştırılarak 5 dakika daha ateşte tutulur
l Süt elimizin dayanabileceği sıcaklığa kadar ılındıktan daha sonra bir kaşık yoğurt sütün içine katılır
l Kabın üzeri örtülerek yaklaşık 6 saat oda sıcaklığında bekletilir
l Yoğurt bir gün buzdolabında bekletildikten sonradan bebeğe verilir
l YOĞURT CAM KASE YA DA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR
l PİYASADA SATILAN HAZIR YOĞURDUN KAYMAK TABAKASI BEBEĞE VERİLMEZ
MEYVE SUYU
l Mevsimine tarafından; elma,şeftali, portakal, ya da mandalina ayrıntılarıyla yıkanır ve
dikkatlice soyulur
l Sirça rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir
l Havuç iyice yıkandıktan sonradan soyulur ve makinadan geçirilerek püre
yapılır
l Eğer bu süzülürse havuç suyu elde edilir
l Bebekler için kış aylarında; elma,havuç, portakal ve mandalina
l Yaz aylarında ise; şeftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir
MUHALLEBİ
l 1 Nehir bardağı süt ile 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılır
l Yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir
l 1 tatlı kaşığı pekmez ya da şeker, ocaktan alınırken eklenir
İNEK SÜTÜ
l İnek sütü mutlaka pastörize olmalıdır Eğer pastörize süt bulunamıyorsa;
l Süt süzülerek ateşe konur
l Kabarıncaya değin beklenir
l Kabarınca 5 dakika daha karıştırılarak kaynatılır
l Sirça bir kapta soğutularak buzdolabında saklanır
l Anne sütü alan bebeğe keza inek sütü verilmez
l İnek sütü; kahvaltı, muhallebi, ve sütlü çorbalar gibi ek gıdaların hazırlanmasında kullanılır
SÜTLÜ ÇORBA
l 1Çay bardağı süt tencereye konur
l 1 silme yemek yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı domates suyu ya da ezmesi eklenip pişirilir
l 1 tatlı kaşığı istikrarsız yağ ilave edilerek bebeğe yedirilir
l Fazla eksik ekmek içi ufalanıp verilebilir
YOĞURTLU ÇORBA
l 1 Kepçe yoğurt bir tencereye konur, az su ile sulandırılır
l 1 yemek yemek kaşığı pirinç ayıklanıp ayrıntılarıyla yıkanarak eklenir
l Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı istikrarsız yağ ilave edilir
SEBZE ÇORBALARI
l Birinci Hafta
l 1 ufak patates
l 1 havuç
l 1 dal ıspanak
l Malzemeler mükemmel yıkanır, soyulur, doğranır
l 2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta ateşe konur
l Sebzeler ezilinceye değin pişirilir
l Süzgeçten geçirilir
l 1 tatlı kaşığı istikrarsız yağ konur
l İkinci Hafta
l Yukarıdaki listeye 1 tatlı kaşığı bulgur, mercimek ,irmik ya da pirinç eklenir
l Sebze çorbası bir önceki slaytta bulunan tarife göre hazırlanır
l Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katılabilir Örneğin ; domates, kabak gibi
TARHANA ÇORBASI
l 1Yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su ufak bir barbar konur
l Kaşıkla karıştırılarak pişirilir
l Piştikten sonradan 1 tatlı kaşığı yağ ek edilir
l Bebeğe verilen tarhana ağrısız olmalıdır
DİĞER ÇORBALAR VE SEBZE YEMEKLERİ
l Sebze çorbalarının içine minik bir kaşık kırmızı mercimek konup pişirilir
l veya evde pişmiş mercimek çorbası ağrısız olarak bebeğe verilebilir
l Çorbaların içine kıyma eklenebilir
l Acısız, çok tuzlu olmayan tanesiz çorbalar bebeğe verilebilir
l Kıymalı ya da kıymasız olarak hazırlanan sebze yemekleri ezilerek bebeğe verilebilir
KAHVALTI
l ½ Dilim ekmek
l 1 tane katı pişmiş yumurta sarısı (ilk kez sarısının 18 ’ i ile başlanır ve her gün yavaşça arttırılarak devam edilir) veya
l 1 Çay kaşığı üzüm pekmezi
l 2 çorba kaşığı taze meyve suyu
l Tuzu dargın bir parça beyaz peynir
ÇAY
l Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur
l Aksine öteki gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir
l Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur
IZGARA KÖFTE
l 60 Gr yağsız kıymaya, az arz ekmek ufalanıp yoğrulur
l 2 minik köfte haline getirilir
l İçinin iyi pişmesine dikkat edilerek ızgarada pişirilir
l Küçük parçalara ayrılarak ezilip bebeğe verilir
l Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir
BALIK
l Bebeğe verilecek balık fazla taze kılçıksız olmalıdır
l Izgara veya haşlama yöntemiyle pişmiş balığın beyaz kısmı verilebilir
l Birincil başlangıçta bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde verilmelidir
l sonradan arz yavaş yavaş arttırılır
TAVUK
l Tavuğun göğüs eti haşlanarak bebeğe verilebilir
l Keza, sebze çorbası ve yemeklerine, kıyma tavuğun göğüs eti ham
olarak konulup birlikte pişirilebilir
Tuz Kullansak mı?
l Bebekler, hepimiz gibi bir miktar tuza gereklilik duyarlar Lakin yine hepimiz gibi çok pozitif tuza da gereksinim duymazlar
l Fiilen, böbrekler yüksek miktarlarda sodyumla başa çıkamaz oysa doğa da elbette bu sebepten dolayı anne sütünü çok düşük bir sodyum oranıyla yaratmıştır
Ona yiyecekleri tuzla karıştırmadan tatması için bir baht verin Böylece bütün hayatı her tarafında sahip olacağı doğal bir gıda lezzeti geliştirmiş olur *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.