Bebek Sahibi Olmaya Hazırlanmış mısınız? Bebek Sahibi Olmaya Hazırlanmış mısınız? Hamilelik, bebeğin ilk kalp atışlarının, birincil tekmelerinin sevinciyle gelen reel anlamda özel bir dönem; aynı zamanda çok da zahmetli! Gövde kendini bir bebeğin doğumuna hazırlarken, hormonlarda meydana gelen şartların değişmesi hem fiziksel keza de hissi değişimlere yol açıyor Elele Çocuk ve Aile Psikolojik Danışmanlık, Gelişim ve Eğitim Merkezi Psikolog ve Özel Eğitim Uzmanı Bihter Mutlu Gencer anne olmaya hazırlananlara önerilerde bulunuyor Hamilelikte birçok maddi değişim yaşanır Tad ve koku alma duyularının ayrı çalışmasıyla mide bulantıları başlar Ancak maddi değişimler değin duygusal iniş çıkışlar da görülür, mizaç değişiklikleri oluşur “İyi bir anne olabilecek miyim? sorusu ise her anne adayı için hatırı sayılır bir endişe kaynağıdır B,hter Mutlu, “Yaşanan bu değişimler kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir, hatta apayrı uçlarda olabilir Bazı kadınlar epeyce mutlu ve devingen iken, bazılarında aralıksız bir yorgunluk şehvetli başat olur Bazı kadınlar otobüste kendisine yer verilmesi, elindeki paketlerin taşınması gibi davranışlar karşısında son derece mutlu olurken, bazıları aksine kendilerini aciz ve zayıf hissedebilirler Bu sürecin şehvetli olarak nasıl geçirileceği anne adayının ve eşinin bir bebek sahibi olmaya, bu dönemin getireceği maddi değişimlere ve şehvetli iniş çıkışlara ne değin hazır olduğuyla elbetteki doğrudan ilişkisi var gerçi hamileliğin getirdiği bütün bu değişimlerle başetmeye çalışırken bebek için hissi olarak hazırlanmak oldukça güçtür diyor Bebeğe hazırlanmak ne çağırmak? Bu sorunun yanıtını Bihter Mutlu şöyle veriyor: Bir danışanım, 'bebeğe hazır olduğumu düşünürdüm her zaman, hiç te hazırlanmış olmadığımı o doğduğu süre anladım; bebek dediğin yatırırsın uyur, yedirirsin yer, giydirirsin, saçını tarayıp kurdele takarsın, ben böyle sanırdım' demişti Elbetteki bu süreçle ilgili kitaplar okumak, seminerlere bulunma gibi aktiviteler kişileri bebeğe hazırlamaya yardımcı olur Fakat “bebeğe hazırlanmakkonusu için yapılacak en yardımcı işlerden biri eşlerin bebekle ilgili iletişimidir Bebeğe hazırlanmak genellikle evin bir odasını bebek için başkalaşmak, duvar kağıdı, mobilya seçimleri, bebek giysileri, bebek arabası gibi ihtiyaçlar için alışverişe çıkma gibi algılanır Tüm bunlar zevkli ve heyecanlı hazırlıklar, ama anne baba adaylarının aynı zamanda psikolojik olarak ta hazırlık yapmaları, bu hazırlığı da birlikte yapmaları fazla önemlidir Çiftlerin bebekle ilgili beklentileri, bebek geldiğinde değişecek olan hayatlarıyla, edinecekleri yeni rol tanımlarıyla, işbölümü ve sorumluluklarla ilgili yapılması gereken realist konuşmalar genelde atlanır Peki bunun için ne yapmak gerekir? Sorunun yanıtını Bihter Mutlu şöyle veriyor: “Eşler ilk olarak neden çocuk sahibi elde etmek istediklerini birbirlerine sormakla konuşmaya başlayabilirler Bu çocuğu benzer nedenlerle mi istediklerini tartışabilirler Hem, bebek deyince akıllarında hangi imajın oluştuğunu konuşabilirler Akıllarında mama sandalyesinde bir bebek mi yoksa bir mektep çocuğu imajı mı oluşuyor? Bazen eşlerden birinde henüz bir çocuk sahibi olmaya karar verme aşamasında bile çocukla ilgili planlar akılda oluşmuş olabiliyor “Ata mı binse, baleye mi gitse yoksa piyano mu çalsa acaba? Hangi yuvaya, daha sonra da hangi özel okula gitse? Öteki eşin ise bu herif bir plan aklına bile gelmemiş olabiliyor Eşlerin çocuklarını yetiştirme yöntemleri, atamak istedikleri değerinde yargıları nelerdir? İşte bu ve buna benzer soruların cevapları arasındaki uçurumlar, gebelik sırasında ve bebek doğduktan sonradan ilişkileri olumsuz etkiliyor Cevaplar tıpkı aynı olmasa bile böyle bir iletişimle birlikte anne baba adaylarının akıllarındaki bebek ve çocuk imajları paralel bir duruma ulaşabilir Böylece, sağlıklı ve realist bir platformda, artık 'aynı çocuk' için heyecanlanmaya ve plan yapmaya başlayabilirler Bebekleriyle sağlıklı bir irtibat kurabilmenin de adımlarını sağlam atmış olurlar