Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bazı Kanser Türlerine Karşısında Koruyucu Tesir : Meyve Suyu

Hoş geldin! opel45 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Bazı Kanser Türlerine Karşısında Koruyucu Tesir : Meyve Suyu

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Kanser vakalarının 20002020 yılları arasında gelişmekte olan ülkelerde yüzde 73, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 29 oranında artacağı tahmin ediliyor Kanser vakalarının gelişmekte olan ülkelerde yüzde 30 ’u, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 20 ’sinin diyete bağlı oluştuğu belirtiliyor C ve E vitaminleri, karotenoid ve biyoaktif bileşen olarak değerlendirilen fenonik alaşım içerikleri ile potansiyel antioksidan etkinlik belirten sebze ve meyve suları ise bazı kanser türlerine aleyhinde koruyucu etkide bulunabiliyor

Hacettepe Üniversitesi Gıda ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Mutluluk Yücecan, bitkilerde bulunan doğal antioksidanların, bilhassa de flavonoidler ve polifenollerin, reaktif oksijen türleri (ROS) yoluyla oluşan doku hasarlarına aleyhinde mümkün koruyucu özelliklerine dikkat çekiyor Bu reaktif türler, vücudumuzda metabolik yolla oluşabileceği gibi ultraviyole ışınlara, hava kirliliğine, sigara dumanına maruz kalınmasıyla, içki ve bazı ilaçların alımıyla da oluşabiliyor

Biyoaktif bileşenlerin sebze ve meyvelere kıyasla sebze ve meyve sularından daha kolaylıkla emilebildiği gösteriliyor Özellikle, çilek, vişne ya da kırmızı üzüm suyunun gerek antosiyanin, gerekse de askorbik asit ve öteki polifenoller gibi güçlü antioksidan faaliyet gösteren bileşenler yönünden varlıklı oldukları vurgulanıyor

Elma ve elma suyu tüketimi akciğer kanseri riskini azaltıyor

Günde 1 porsiyon sebze ve meyve tüketiminin artması akciğer kanseri riskini yüzde 6 oranında düşürüyor Yaşları 1599 arasında değişen 9959 Finli bayan ve erkek üzerinde Finlandiya ’da Milli Halk sağlığı Enstitüsü tarafından yapılan 24 sene süreli bir çalışmada elma tüketimi arttıkça akciğer kanser vakalarının azaldığı görüldü

Epidemiyolojik çalışmalar fitokimyasallardan zengin elma ve elma suyu tüketiminin bazı kanser türleri, kardiyovasküler hastalıklar, astım ve diyabet gibi kronik hastalık riskini azalttığı belirtiliyor Laboratuar çalışmalarında, elmanın fazla yüksek antioksidan aktivitesi olduğu, kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği, lipit oksidasyonunu azalttığı ve kolesterolü düşürdüğü belirlenmiştir

bkaroten deposu kayısı suyu

Araştırmalar, kayısı suyunun potasyum, folat ve A vitaminine dönüşebilen karotenoidlerden özellikle bkaroten açısından çok zengin olduğunu ortaya koyuyor bkaroten ’in diğer karotenoidler arasında en yüksek potansiyel A vitamini aktivitesine sahip bileşen olduğu belirtiliyor Bir kadeh (200 ml) kayısı suyunda yer alan 2300 mg bkaroten jurnal A vitamini gereksiniminin 48 yaş grubu için %48 ’ini, 913 yaş grubu için %32 ’sini, 14 yaş ve sonrası erkekler için %21 ’ini, 14 yaş ve sonrası kadınlar için ise %27 ’sini karşılıyor

Karotenoidler hücreleri oksidadif stresten, hassas molekülü ve tekli oksijeni süpürerek, hür radikal reaksiyonu inhibe ederek koruyor Karotenoid molekülleri doğal ve suni ışınlar, sigara, zararlı kimyasallardan kaynaklanan ve hücreli lipitlerinin oksidasyonuna neden olan faal oksijeni tutma yeteneğine sahiptirler

bkaroten ’in karsinojen oluşumu engellediği, son 10 sene içinde yapılan araştırmalardan sağlanan ve karotenoidlerin antimutojenik, bağışıklık sistemini güçlendirici ve koruyucu etkinliğe sahip olduğunu göze çarpan eden verilerle de ortaya konulmuştur Yapılan çalışmalarda plazma bkaroten düzeyi ile akciğer, mide, kolon ve öteki kanserlerden vefat arasında kayda değer ilinti bulunmuştur Veriler bilhassa akciğer kanser riskinin karoten tüketimi ile önemli ölçüde azaldığını belirtiyor ki bu bulgular karotenoidlerin akciğer kanserinin oluşumunda önleyici olduklarının bir kanıtı sayılıyor Keza karotenoidlerin kardiyovasküler hastalıklar ve katarakt oluşumuna karşısında da etkili olduğu ortaya çıkarılmıştır

 
858,505Konular
982,768Mesajlar
33,064Kullanıcılar
kazimdemirSon üye
Üst Alt