Bayramda denetimsiz tatlı ve asitli içecek tüketimi ağız ve diş sıhhatinde ani sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Bu devri sıkıntısız geçirmek ve diş ağrılarından korunmak için ağız ve diş bakımına büyük itina gösterilmesi gerekiyor.
Bayramda tüketilen her şeker diş sıhhati açısından tehdit oluşturabiliyor
Tatlı, şeker, çikolata tüketiminin arttığı bayram tatilinde, şekerli azıklar kadar asitli içecekler de dişlere zarar vermektedir. Bu şekil besinlerin sıklıkla tüketimleri diş çürüklerini hızlandırmaktadır. Bilhassa gelişme çağındaki evlatların asitli içeceklerden uzak tutulması hem ağız ve diş sıhhati hem de umumi sıhhati için yararlı olacaktır. Her yemek ile bakteriler, yiyeceklerle etkileşime geçerek dişlerde çürük oluşumuna yer hazırlayan asitleri üretmektedir. Şeker, asit üretiminin artmasını sağlayan en kıymetli etkendir. Mahsusen öğün aralarında tüketilen abur-cubur çürük oluşumu suratını artırmaktadır.
Tatile gitmeden ağız ve diş bakımı kaide
Bayram tatilini uzatarak yaz tatiline gidecek şahıslar, tatile çıkmadan mutlaka ağız ve diş sıhhati için tabip denetimlerini gerçekleştirmelidir. Gittikleri tatil beldesinde, otelde ağız ve diş sıhhati merkezi olmaması durumunda tedavi yaptıramayan insanlara tatilleri zehir olabilir. Bunun için tatile çıkmadan yapılacaklar listesinin başında ağız ve diş denetimi olmalıdır. Dişlerde en küçük bir hassasiyet varsa bu tıp tedaviler vakit kaybetmeden yapılmalıdır; zira çürükler oluşumunda rastgele bir belirti vermeden sinsice ilerler ve çok süratli yayılabilir.
Yemekten 1 saat sonra dişleri fırçalamak aşınmayı önler
Ağız ve diş sıhhati konusunda yapılan en kıymetli kusurlardan biri de yemekten derhal sonra dişleri fırçalamaktır. Asitli yiyecek ve içecek tüketimi sonrası çabucak dişleri fırçalamak dişlerdeki aşınmayı daha da hızlandırmaktadır. Asitli yiyecek ve içeceğin dişle teması sonucu diş minesi süreksiz olarak yumuşamaktadır. Bu yumuşama devranla değerli bir aşınmaya ve binaenaleyh diş minesinin incelmesine ve beraberinde dişlerde hassaslığa neden olmaktadır. Dişlerin yemekten bir saat sonra fırçalanması akıllıcadır.
Çürükten koruyan tedbirler
Şekerli besinler tüketildikten sonra kesinlikle su içilmeli ya da ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Şekersiz sakız çiğneme de ağızda oluşacak asidik ortamın önüne geçerek diş çürüklerini engelleyebilmektedir. Tatlı tüketimi sonrası ağıza atılan bir modül peynir, çürüklerin önlenmesinde yarar sağlar. Çok ziyade şeker tüketiminin evlatların diş ve dişetleri üzerinde yaratacağı hasarı önlemek için tatlı tüketimi sonrası su içmeleri sağlanmalıdır. Son yıllarda yapılan araştırmalar, florürlü suların evlatların süt dişlerinde görülen çürük sayısını azalttığı ortaya koymaktadır.
Şekersiz kahve dişlerinizi korur
Kahve tanelerinin içindeki “trigonelline” isimli hususun, bakterilerin dişe yapışmasını engellediğine dair çalışmalar bulunmaktadır. Bayram ziyaretlerinde içecek olarak şekersiz kahveyi tercih etmek; karamel, lokum üzere dişe yapışan şekerli azıklar mekanına bitter çikolatayı tercih etmek daha gerçek olacaktır. Ara öğünlerde, dişleri temizleyerek plak oluşumunu önleyebilecek elma, armut üzere sert meyveler de tercih edilebilir. Bayramda bilhassa evlatların; yoğurt ve pekmez ikilisi, meyveler, doğal besinler içeren kekler, hane prodüksiyonu reçeller üzere daha yararlı besinler tüketilmesi sağlanmalıdır.
Bayramda tüketilen her şeker diş sıhhati açısından tehdit oluşturabiliyor
Tatlı, şeker, çikolata tüketiminin arttığı bayram tatilinde, şekerli azıklar kadar asitli içecekler de dişlere zarar vermektedir. Bu şekil besinlerin sıklıkla tüketimleri diş çürüklerini hızlandırmaktadır. Bilhassa gelişme çağındaki evlatların asitli içeceklerden uzak tutulması hem ağız ve diş sıhhati hem de umumi sıhhati için yararlı olacaktır. Her yemek ile bakteriler, yiyeceklerle etkileşime geçerek dişlerde çürük oluşumuna yer hazırlayan asitleri üretmektedir. Şeker, asit üretiminin artmasını sağlayan en kıymetli etkendir. Mahsusen öğün aralarında tüketilen abur-cubur çürük oluşumu suratını artırmaktadır.
Tatile gitmeden ağız ve diş bakımı kaide
Bayram tatilini uzatarak yaz tatiline gidecek şahıslar, tatile çıkmadan mutlaka ağız ve diş sıhhati için tabip denetimlerini gerçekleştirmelidir. Gittikleri tatil beldesinde, otelde ağız ve diş sıhhati merkezi olmaması durumunda tedavi yaptıramayan insanlara tatilleri zehir olabilir. Bunun için tatile çıkmadan yapılacaklar listesinin başında ağız ve diş denetimi olmalıdır. Dişlerde en küçük bir hassasiyet varsa bu tıp tedaviler vakit kaybetmeden yapılmalıdır; zira çürükler oluşumunda rastgele bir belirti vermeden sinsice ilerler ve çok süratli yayılabilir.
Yemekten 1 saat sonra dişleri fırçalamak aşınmayı önler
Ağız ve diş sıhhati konusunda yapılan en kıymetli kusurlardan biri de yemekten derhal sonra dişleri fırçalamaktır. Asitli yiyecek ve içecek tüketimi sonrası çabucak dişleri fırçalamak dişlerdeki aşınmayı daha da hızlandırmaktadır. Asitli yiyecek ve içeceğin dişle teması sonucu diş minesi süreksiz olarak yumuşamaktadır. Bu yumuşama devranla değerli bir aşınmaya ve binaenaleyh diş minesinin incelmesine ve beraberinde dişlerde hassaslığa neden olmaktadır. Dişlerin yemekten bir saat sonra fırçalanması akıllıcadır.
Çürükten koruyan tedbirler
Şekerli besinler tüketildikten sonra kesinlikle su içilmeli ya da ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Şekersiz sakız çiğneme de ağızda oluşacak asidik ortamın önüne geçerek diş çürüklerini engelleyebilmektedir. Tatlı tüketimi sonrası ağıza atılan bir modül peynir, çürüklerin önlenmesinde yarar sağlar. Çok ziyade şeker tüketiminin evlatların diş ve dişetleri üzerinde yaratacağı hasarı önlemek için tatlı tüketimi sonrası su içmeleri sağlanmalıdır. Son yıllarda yapılan araştırmalar, florürlü suların evlatların süt dişlerinde görülen çürük sayısını azalttığı ortaya koymaktadır.
Şekersiz kahve dişlerinizi korur
Kahve tanelerinin içindeki “trigonelline” isimli hususun, bakterilerin dişe yapışmasını engellediğine dair çalışmalar bulunmaktadır. Bayram ziyaretlerinde içecek olarak şekersiz kahveyi tercih etmek; karamel, lokum üzere dişe yapışan şekerli azıklar mekanına bitter çikolatayı tercih etmek daha gerçek olacaktır. Ara öğünlerde, dişleri temizleyerek plak oluşumunu önleyebilecek elma, armut üzere sert meyveler de tercih edilebilir. Bayramda bilhassa evlatların; yoğurt ve pekmez ikilisi, meyveler, doğal besinler içeren kekler, hane prodüksiyonu reçeller üzere daha yararlı besinler tüketilmesi sağlanmalıdır.