nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
Bayramda Nasıl Beslenmeli?
Ramazan ayında bambaşka bir beslenme şekline alışan metabolizmayı bayram ve sonrasında nasıl yol göstermek gerekiyor? Diyetisyen Zuhal Güler Çelik, bayramda nasıl bir besin düzeninin izlenmesi gerektiğini anlattı
Pozitif miktarda ve yağlı besin tüketimi ile kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve barsak sistemi rahatsızlıkları görülebilmektedir Özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir Ailesinde yürek, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı ve mide rahatsızlığı olan şahısların bu konuda daha hassas davranmaları önemlidir
Bayram her tarafında topluluk ve fazla şen olan aile yemeklerinin sık olması yenilen yemek yemek miktarını artırır Oysa bilhassa gün boyu aç kalmaya alışan midede sorun yaşanmaması için yemek miktarlarının azaltılıp öğün sıklıklarını artırılması gerektiği unutulmamalıdır
Sütlü Tatlılar Seçim Edilmeli
Bilhassa yaşı ilerlemiş ve dağıtılmış afiyet problemleri olan aile büyüklerinin daha da titiz olması gerekir Ramazan bayramının klasiği olmasına karşın hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar bulundurmak ve harcamak daha yardımcı olacaktır
Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı ve bayramın birincil günlerinde eksik ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenmeli, vücudun eski düzenine dönmesi daha yumuşak ve dinç bir geçişle sağlanmalıdır
Kahve Yerine Bitkisel Çaylar
Ramazan boyunca kişilerde akıcı alımı düşmektedir Bu yüzden mutlaka bayram boyunca ve sonrasında su ve asitsiz içecekler içilerek jurnal değişken ihtiyacı karşılanmalıdır Keza dere kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine, bitkisel çaylar tercih edilmelidir
Dikkat Edilecekler Listesi
• Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı Fazla miktarda yemekten kaçınıp eksik ve sık yemek yenmeli minimum iki ara, üç asıl öğün olacak şekilde planlanmalı Keza iyi çiğneyerek midenin yükü hafifletilmeli
• Peklik problemiyle karşılaşmamak için sebze ve meyve yeterince tüketilmeli
• Yemek Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine haşlama, fırında ve ızgara seçim edilmeli
• Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, fazla tuz, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine yük verilmeli Tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar seçim edilmeli Bayramda bilinçsizce artı çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere niçin olur
• Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları ve çikolatalardan fazla eksik miktarda yemeli Ayrıca seçici olunup her ziyaret edilen yerde verilen her şey tüketilmemeli
• Nehir, kahve gibi kafeinli içecekler pozitif tüketilmemeli, daha fazla nebati çaylar ve su tercih edilmeli
• Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından nedeniyle vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine tartı verilmeli
• Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel diyeti olanlar gıda düzenini kesinlikle bozmamalı *
Ramazan ayında bambaşka bir beslenme şekline alışan metabolizmayı bayram ve sonrasında nasıl yol göstermek gerekiyor? Diyetisyen Zuhal Güler Çelik, bayramda nasıl bir besin düzeninin izlenmesi gerektiğini anlattı
Pozitif miktarda ve yağlı besin tüketimi ile kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve barsak sistemi rahatsızlıkları görülebilmektedir Özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir Ailesinde yürek, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı ve mide rahatsızlığı olan şahısların bu konuda daha hassas davranmaları önemlidir
Bayram her tarafında topluluk ve fazla şen olan aile yemeklerinin sık olması yenilen yemek yemek miktarını artırır Oysa bilhassa gün boyu aç kalmaya alışan midede sorun yaşanmaması için yemek miktarlarının azaltılıp öğün sıklıklarını artırılması gerektiği unutulmamalıdır
Sütlü Tatlılar Seçim Edilmeli
Bilhassa yaşı ilerlemiş ve dağıtılmış afiyet problemleri olan aile büyüklerinin daha da titiz olması gerekir Ramazan bayramının klasiği olmasına karşın hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar bulundurmak ve harcamak daha yardımcı olacaktır
Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı ve bayramın birincil günlerinde eksik ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenmeli, vücudun eski düzenine dönmesi daha yumuşak ve dinç bir geçişle sağlanmalıdır
Kahve Yerine Bitkisel Çaylar
Ramazan boyunca kişilerde akıcı alımı düşmektedir Bu yüzden mutlaka bayram boyunca ve sonrasında su ve asitsiz içecekler içilerek jurnal değişken ihtiyacı karşılanmalıdır Keza dere kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine, bitkisel çaylar tercih edilmelidir
Dikkat Edilecekler Listesi
• Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı Fazla miktarda yemekten kaçınıp eksik ve sık yemek yenmeli minimum iki ara, üç asıl öğün olacak şekilde planlanmalı Keza iyi çiğneyerek midenin yükü hafifletilmeli
• Peklik problemiyle karşılaşmamak için sebze ve meyve yeterince tüketilmeli
• Yemek Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine haşlama, fırında ve ızgara seçim edilmeli
• Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, fazla tuz, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine yük verilmeli Tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar seçim edilmeli Bayramda bilinçsizce artı çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere niçin olur
• Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları ve çikolatalardan fazla eksik miktarda yemeli Ayrıca seçici olunup her ziyaret edilen yerde verilen her şey tüketilmemeli
• Nehir, kahve gibi kafeinli içecekler pozitif tüketilmemeli, daha fazla nebati çaylar ve su tercih edilmeli
• Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından nedeniyle vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine tartı verilmeli
• Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel diyeti olanlar gıda düzenini kesinlikle bozmamalı *