
Bayram Lokması Tanımı İçin Materyaller
- 3 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tane yaş maya
- 3 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 su bardağı sıvı yağ yağın bol olması gerekiyor
Bayram Lokması Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Un bir kaba boşaltılır ortası açılır içine maya ufalanıp konur şeker ve bir bardak ılık su ile mayalanmaya bırakılır maya taşınca ılık su ile yoğurulur hamurun kaygan olması gerekiyor.
- Hamuru avucunuza aldığımızda akması gerekiyor yoğurup kabarması mayalanması için üzerini örtüp beklemek gerekiyor hamur hoş taşıp mayalanınca pişirmeye başlayalım tavaya yağımızı koyup altını yakalım.
- Bir kaseye sıvı yağ koyalım yağ kızmaya başlayınca hamuru avucumuza alıp sikip küçük çay kaşığını yağa batırıp küçük küçük yapıp yağın içine atıp pişirelim burada biraz elimiz çabuk olmalı.
- Güzelce tavayı doldurup pembeleşinceye kadar kızartmalıyız bir kabın içerisine havlu kağıt serip onun üzerine koyalımki yağını çeksin bu formda piştikçe tekrar yapıp pişirmeliyiz.
- Dilek eden büyükte yapabilir o vakitte tatlı kaşığı ile yapmalı bayramda biz zonguldaklılar devamlı yaparız üzerine pudra şekeri serpipte tüketebiliriz dilek eden tatlandıra bilir bu biçimde tuzluda tüketebilir ben buna bayram lokması diyorum herkese afiyet olsun âlâ bayramlar.