Düşük kalorisi olması ve pratikliğiyle çok sevilen bamya, lif orantısı yüksek bir besindir. Vücuda sağladığı besinlerle mütehassıslar tarafından hafta da 1 kere kesinlikle tüketilmesi gerektiği söylenilen bamya nasıl pişirilir? Bamya basıl temizlenir? Bamya pişirmenin püf noktaları nelerdir? sizlerle paylaşıyoruz.
Bamya, tazeyken çabuk bozulabilen bir zerzevat olduğundan süratli tüketilmelidir. Çok ziyade sevilen bir zerzevat olmasa da tutkunları olan bamya, Güney Asya ve Garp Afrika’da bolca yetişiyor. Yaklaşık olarak 18 cm civarındaki uzunluğuna ulaşan bamya bitkisinin içeriğinde çok sayıda çekirdek bulunmaktadır. Kimi çeşitlerinin ise yalnızca 1-2 cm olduğu bilinmektedir. Yerküre üzerinde pek çok devlette çok tercih edilen bitkiler arasında yan alır ve Asya devletlerinde sıhhat gayeli tasarruflarda da tercih edildiği bilinir. Bamya zerzevatı, bilinen gayrı isimlerinin arasında en çok bayan parmağı ve gombo isimleriyle anılır.
En bilinen bamya cinsleri Bornova bamya, Balıkesir bamya, Sultani bamya ve Amasya bamya olarak önümüze çıkar. Kurutmalık, konservelik ve yemeklik olarak da bir ayrıma varıldığı görülür. Birtakım kesimlerde bamya ağacı denilen, soğuğa dayanıklı, saksıda bile yetişebilen bir çeşidi de bulunur.
BAMYANIN YARARLARI NELERDİR? Öğrenmek için tıklayabilirsiniz...
BAMYA NASIL TEMİZLENİR? BAMYA NASIL YIKANIR?
Bamyayı buzdolabına kaldırmadan evvel değil, pişirmeden çabucak evvel akan suyun altında düzgünce yıkamak gerekir. Yıkanan bamyalar suyunun süzülmesi için bekletilir ve bamya bıçağı yardımıyla temizlenmeye başlanır. Bamya temizleme süreci, gayrı sebzelere kıyasla daha uğraştırıcıdır. Bu süreci daha kolay hale getirmek için bamya soyacağı, bamya açacağı yahut bamya kalemtraşı ismi verilen aparatlardan faydalanılabilir.
Bamyalar uzun mühlet bekletildiğinde kararmaya başlayacağı için pişirme sürecinin çabucak öncesinde ayıklanmalıdır. Pişirme hazırlığı esnasında da ayıklanmış bamyalar limonlu soğuk suda bekletilmelidir. Şayet kış mevsiminde tüketilmek üzere saklanmak isteniyorsa, bir an evvel saklama koşullarına elverişli hale getirilmelidir.
Bamyaların tepesinde bulunan sert kısım, kenarlardan içe yanlışsız koni biçiminde kesilerek tüylü gövdesinden ayrılır. Fakat bu kesme süreci sırasında bamyanın tepe kısmını büsbütün keserek ayırmamaya dikkat edilmelidir. Aksi takdirde gövdesinden büsbütün ayrılan tepe kısmı, bamyanın yapışkan likit salmasına sebep olur. Konik formda kesilerek bamya ayıklama süreci tamamlandıktan sonra, evvelce hazırlanan limonlu su içerisinde 5 dakika kadar bekletilip süzülür ve akabinde pişirme sürecine geçilebilir.
BAMYA NASIL PİŞİRİLİR?
Bamya yemeği velev etli, velev zeytinyağlı olarak pişirilebilir. Zeytinyağlı bamya yemeği yapmak için öncelikle bamyalar ayıklanır, limonlu suda bekletilir. Daha sonra kabuğu soyulan 1 adet kuru soğan ve 3 adet iri domates küçük küpler halinde doğranır. Makul bir tencerenin içerisine 5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı, 1/2 (yarım) yemek kaşığı salça ve doğranmış atılarak, soğanlar hafif pembeleşene kadar kavrulur. Soğanlar renk değiştirmeye başladığında küp küp doğranmış olan domatesler tencereye ek edilir. Kısa bir karıştırma sonrasında tencerenin kapağı kapatılıp domateslerin pişmesi beklenir. Domatesler erimeye başladığında bamyalar da tencerenin içerisine ek edilir. Bamyaların kırılıp sümüksü sıvının açığa çıkmasına sebep olmadan yavaşça karıştırılıp 2 çay kaşığı tuz, 1/2 (yarım) adet limonun suyu,1 küp kesme şeker ve 1,5 su bardağı sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır.
BAMYA NASIL SAKLANIR?
Soğuk kış mevsimlerinde de canınız çektiğinde bamya yemeği yapabilmeniz için bamyalarınızı derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Bamya dondurucuya nasıl konulur konusuna değinelim. Bamyalar öncelikle yıkanıp ayıklanır ve tencerede su kaynatıp içerisine toz şeker, tuz ve limon tuzu ekleyip akabinde bamyalar da ek edilerek haşlanır. Haşlanan bamyaların üzerine domatesler doğranarak ek edilir ve buzdolabı poşetlerine koyularak dondurucuya yerleştirilir.
BAMYANIN KALORİSİ NEDİR? BAMYA BESİN BEDELI
Pişmiş bir porsiyon bamya yemeğinde yaklaşık 40 kalori mevcuttur. Kalori dağılımı ise %43 yağ, %42 karbonhidrat ve %16 protein biçimindedir. Görüldüğü üzere bamya protein açısından da besin pahası yüksek bir sebzedir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.