Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Balık Yemek, Cilt Kanseri Riskini Artırıyor Olabilir!

Balık Yemek, Cilt Kanseri Riskini Artırıyor Olabilir!
0
207

elektronikci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,347
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69

Bulundurduğu besleyici içeriklerle bugüne kadar fizikî ve zihinsel her açıdan yararlı olarak bedellendirilen balık, bugün çarpıcı bir araştırmayla gündeme geldi. Sıhhat kuruluşları tarafından her hafta iki porsiyon yenilmesi önerilen balık, Brown Üniversitesi’nin yeni araştırmasına nazaran en ölümcül kanser cinslerinden birine neden olabiliyor.

Bilim insanlarının Cancer Causes & Control mecmuasında yayınladığı yeni araştırmaya nazaran balığın önerildiği halde her hafta iki porsiyon tüketilmesi, cilt kanseri riskini artırıyor. Araştırmanın kapsamıysa sonucun ne kadar ikna edici olduğunu ispatlar nitelikte.

Çalışmaya yaklaşık 500 bin yetişkin katıldı:


9866ceb7f050d8b4b14e4247defda1349db2438b.jpeg

Brown Üniversitesi, araştırma kapsamında ortalama yaşı 62 olan 491 bin 367 yetişkin üzerinde inceleme yaptı. Yetişkinler, bir anket doldurarak kızarmış balık, kızarmış olmayan balık ve ton balığını bir evvelki yıl ne kadar sıklıkla ve hangi porsiyon büyüklüğünde yediklerini paylaştı.

Bilim insanları, yanıtların verilmesinin akabinde kanser hadisesi kayıtlarından elde edilen bilgileri kullanarak son 15 yılda gelişen yeni melanom hadiselerinin sıklığını hesapladı. Karşılaştırmada kilo, sigara ve alkol kullanımı, beslenme, ailede kanser olayı olup olmaması ve mahallî bölgelerdeki UV radyasyon düzeyleri üzere faktörler da hesaba katıldı.

Yapılan karşılaştırma, 5.034 kişinin araştırma süreci boyunca ‘malign melanom (kötü huylu cilt kanseri)’, 3.284 kişinin de evre 0 melanom geliştirdiğini ortaya koydu. Bu bireyler, balık tüketimi daha yüksek şahıslardan oluşuyordu. Ayrıyeten ton balığı tüketimi günlük ortalama 14,2 gram olan şahıslarda, günde 0,3 gram ton balığı tüketenlere nazaran malign melanom riskinin %20 daha yüksek olduğu da ortaya çıktı.

Günde 17,8 gram kızartılmamış balık ve 0,3 gram kızartılmış balık tüketenler karşılaştırıldığındaysa birinci kümede %18 daha yüksek malign melanom riski ve %25 daha yüksek evre 0 melanom riski tespit edildi. Öte yandan kızarmış balık tüketimi ve cilt kanseri ortasında rastgele bir bağ tespit edilmedi.

Araştırma, bilim insanlarını ikiye böldü:

8cddcc0aa19ec8d1cbb598f162be880b5a9ee57a.jpeg

Araştırmanın başındaki isim olan Eunyoung Cho, yaptıkları çalışmanın daha fazla inceleme gerektiren kimi sonuçlar ortaya koyduğunu paylaştı. Cho, elde edilen sonuçların en büyük nedenininse balıklardaki doksinler, arsenik ve cıva üzere ziyanlı kirlilikler olduğundan şüphelendiklerini açıkladı.

Öte yandan Aston Tıp Okulu’ndan Dr. Duane Mellor ise Cho’nun sunduğu varsayımda bahsi geçen kirliliklerin cilt kanserinden daha fazlasını etkilemesinin olası olduğunu paylaştı. Mellor, çalışmanın balık tüketiminin melanom riskini artırabileceğini kanıtlamak için net bir sisteme sahip olmadığını paylaştı. Mellor, balığın besleyiciliğinin bugüne kadar pek çok defa kanıtlandığını da hatırlatarak insanların bu çalışma nedeniyle balık yemekten uzaklaştırılmaması gerektiğini paylaştı.


 

Similar threads

Cilt Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir? C ilt Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir? Cilt Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır? Metastaz ve Kanser Yayılımları Konvansiyonel Cilt Kanseri Tedavisi Doğal Cilt Kanseri Tedavileri Nelerdir? Cilt Kanseri Tedavisine Yardımcı Olan 6 Doğal Etken...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
Obstetrik ve Jinekoloji Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan bir araştırmada, 699.234 kişide meydana gelen 9.833 yeni endometriyal kanser (rahim kanseri) vakası ile kahve alımı üzerine yapılan 24 çalışma incelendi. Yapılan bu çalışma kapsamında yüksek kahve tüketimi ile kanser riski arasında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
94
Multible Skleroz: Balık yağlarının beyin ve sinir sistemi üzerindeki koruyucu etkilerinden dolayı multible skleroz (MS) hastalarına yardımcı olduğu söylenir. Bununla birlikte, sınırlı sayıda bir çalışma hiçbir faydası olmadığı sonucuna da varmıştır. Prostat Kanseri: Bir araştırmada, düşük...
Cevaplar
0
Görüntüleme
157
Suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan omurgalılardandır balık Yüksek miktarda besin deposu olan balığın faydaları saymakla bitmiyor Şayet benim gibi haftada iki defa balık tüketiyorsanız , sağlığınızı koruyorsunuz demektir Balık yemenin insan sağlığı üzerindeki etkisi o kadar büyükki ...
Cevaplar
0
Görüntüleme
111
Beslenme ve kanser arasındaki birliktelik Amerikan Kanser Cemiyeti ve Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından kabul edilmiştir. Tüm kanserlerin en az %35’nin beslenmeye bağlı olduğu varsayım edilmekte olup hatunlarda bu nispet en az %50’ye yükselmektedir. Bu birliktelik beslenme alışkanlıkları ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
189
858,505Konular
982,770Mesajlar
33,065Kullanıcılar
DoxySon üye
Üst Alt