Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Baklavanın sahtesi nasıl anlaşılır? Baklava satın alırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir

Baklavanın sahtesi nasıl anlaşılır? Baklava satın alırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir
0
232

seocu

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,340
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
baklavanin_sahtesi_nasil_anlasilir_1613467712_2253.JPG

Bayramların vazgeçilmezi olan baklavanın sahtesi satıcılar tarafından piyasaya sunuluyor. Hem sağlığa hem de cebe zarar veren sahte baklava da akıl almaz hilelere başvuruluyor. Baklava satın alırken sahte olup olmadığını anlamanın birkaç püf noktası bulunuyor. Peki sahte baklava nasıl anlaşılır? İşte cevaplar:

Son zamanlarda giderek artan ve tüketicilerle buluşturulan gıdalara bir yenisi eklendi. Baklavada merdiven altı yapılırken kilosu 10 TL'ye satılıyor. Çoğu tüketiciyle buluşan sahte baklavanın içine ceviz yerine ay çekirdeği içi, Antep fıstığı yerine ise gıda boyasıyla renklendirilerek yer fıstığı kullanılıyor. Böylelikle çok düşük maliyete baklavayı yapan üreticiler bu yaptıkları yöntemle en az yüzde 50 maliyetten kar elde ediyor. Ayrıca şeker yerine glikoz şurubu konulan baklavanın sahte olup olmadığını anlamak için bazı detaylar bulunuyor. Kilosu 70 liraları gören ceviz içi yerine kilosu 15 liralarda olan ay çiçeği çekirdeğinin içini kullanan kayıt dışı işletmeler, ceviz tadı vermek için de çekirdek içini bir süre kavuruyor. Sadece ceviz içi kullanılan tatlılarda değil, Antep fıstığıyla yapılan tatlılarda da hileye başvuruluyor. 

PZUfT_1613469162_7766.JPG

Antep fıstığıyla yapılan baklava ve diğer tatlı ürünlerinde bu kez işin içine gıda boyası giriyor. Kilosu 150 lirayı geçen Antep fıstığı yerine bu işletmeler, kilosu 30 liralarda olan yer fıstığını küçük parçalar haline gelecek şekilde öğüttükten sonra yeşil gıda boyasıyla boyuyor.

TjkTX_1613468926_5364.jpg

Fırınlanınca Antep fıstığı görünümü alan yer fıstığı tatlıların içinde Antep fıstığıymış gibi kullanılıyor. Bu kullanılan hile yönteminde baklavanın sahte olup olmadığı anlaşılması çok kolay değildir. Çünkü bu ürünleri kullanarak yapan satıcılar profesyonel bir şekilde iyice kavurarak ve oranında gıda boyası kullanıp anlaşılmaz hale getiriyorlar. 

 

nf2li_1613468952_6683.jpg

Uzmanlara göre gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır.

ZTaGG_1613469794_3017.JPG

Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmesi gerekiyor. Baklavayı sahte olduğundan ayırt etmek içinde içine konulan malzemeyi koklamanız gerekiyor. Eğer kokusu fıstık gibi gelmiyorsa sahte yer fıstığıyla yapıldığını anlayabilirsiniz. Sağlıksız ve kalitesiz malzemelerle yapılan sahte baklavadan uzak durulmalı.
 
858,505Konular
982,778Mesajlar
33,072Kullanıcılar
Doutam35Son üye
Üst Alt